“Aquest 2018 ja ens podrem plantejar projectes més grans”

Entrevista a Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra

Després de passar més de la meitat del mandat arreglant “petites coses urgents” que es van heretar de l’anterior govern, l’Ajuntament de Torredembarra afronta ara un 2018 amb moltes obres als carrers i molts projectes a curt i mig termini. L’alcalde Eduard Rovira (ERC) explica que, gràcies a la dràstica reducció del deute, enguany ja podran fer inversions més importants pensant en projectes de futur per a la vila.

És un any de grans projectes?

Durant els primers dos anys de mandat hem estat arreglant moltes coses petites que s’havien de fer de manera urgent. De moment, al pressupost del 2018 sí que podem incloure una partida d’inversions que altres exercicis no havíem pogut fer i que puja a un milió d’euros, però encara es dediquen a coses petites i obligatòries. A partir d’aquest 2018 entenem que ja podrem fer alguna d’aquelles coses més grans, a partir del romanent de tresoreria. Ja que el ministre Cristóbal Montoro ens permet fer inversions financerament sostenibles a través del decret llei que va aprovar el govern potser podem dedicar el romanent, que és d’aproximadament 1,2 milions d’euros a alguna obra important que porti aparcada des de fa anys. Per exemple, una part de la piscina o l’Escorxador. En qualsevol cas, ho hem de decidir de manera més global i amb més debat, ja que no depenem tant de les urgències i és més amb visió de futur.

S’han plantejat ja els mecanismes de decisió sobre aquestes inversions?

Hem començat a preparar números. Sabem que tenim un milió d’euros i ara hem de saber què costa fer una obra en aquests projectes. Estem veient aquests números per posar-ho al servei de l’oposició i la ciutadania per valorar-ho. No ens plantegem cap calendari, perquè no sabem mai com van els tràmits administratius. El que sí que és obligatori en les inversions financerament sostenibles és tenir el plec de condicions i el projecte a 31 de desembre. Després és té un any o dos per executar-ho.

Un dels grans projectes que entrarà aviat en la fase d’execució és la reforma del carrer Pere Badia. Creu que és encertat endarrerir les obres fins al setembre?

El nostre projecte era fer una obra molt important en el mínim temps possible. Primer hem passat un seguit de procediments administratius que no han estat ni lents ni ràpids. El compromís era no tenir les obres a l’estiu per no perjudicar el comerç, ja que Torredembarra depèn d’aquesta època de l’any. Tal com han anat les coses, ens estimem més esperar al setembre, passat la festa major. Deixem l’estiu lliure, els comerços seguiran fent la temporada d’una manera normal i de cara a l’any que ve tindrem que obres acabades.

Com es valora la situació financera després de la important reducció del deute dels últims dos anys?

Ens vam proposar fer un pla de sanejament, perquè vam entrar amb aquesta idea. Però des del punt de vista de les finances i també del de les obres urgents que s’havien de fer. Per exemple, hem fet inversions en informàtica, d’una banda, perquè són obligatòries per entrar a l’administració electrònica i vénen donades per llei; i de l’altra, perquè hi havia coses que estaven obsoletes. L’evolució és constant, estem marcant aquest perfil i el sanejament financer era una de les prioritats. El deute s’ha reduït perquè no hem demanat crèdits, hem racionalitzat les millores i hem aguantat la fiscalitat tot i que sí que hem aplicat algunes rebaixes d’impostos, com a l’IBI. És anar estirant de tots els fils una mica per anar ajustant-ho tot. Rebaixar endeutament, rebaixar pressió fiscal, millorar i invertir en coses necessàries. I quan tot estigui sanejat, ja ens plantejarem projectes més a llarg termini.

Quina és la salut del pacte de govern amb PSC i ABG?

Sempre hem mantingut des de començament que aquest pacte de govern era un pacte per l’estabilitat. La història dels alcaldes de Torredembarra no cal que l’expliquem. Hem volgut que Torredembarra tingui un mandat homogeni i estable, continuat i sense estirabots. Aquest és un pacte i un compromís que tenim els tres grups municipals que estem al govern.

La situació política catalana no l’ha posat en perill?

El procés ha generat discrepàncies, però les hem hagut d’anar superant, perquè la prioritat és Torredembarra. Si Torredembarra hagués estat un poble sanejat, amb una política municipal normal com altres pobles, potser sí que la prioritat hauria estat la realitat nacional. Però entenem que a Torredembarra la prioritat era aquesta. Estem respectant aquest pacte, superant fins i tot pressions que tots tenim des de fora.