La URV i la Xarxa Santa Tecla exposen la pel·lícula de 1922, ‘Heroísmos. Història d’un nitrat’.

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Aula de Cinema de la Universitat Rovira Virgili i la Xarxa Santa Tecla han pogut exposar  una de les peces més importants del cinema tarragoní, Heroísmos. Història d’un nitrat (1922) / La recuperació més excepcional del cinema tarragoní’. 

Es tracta d’una mostra de la restauració del projecte audiovisual que va ser pioner en el seu moment, però feia dècades que es trobava desaparegut. El film es va estrenar el 1922 al Saló Modern de Tarragona i es va rodar per poder recaptar beneficis per a un hospital de la Creu Roja per poder atendre a soldats ferits que provenien del Marroc.

El projecte de restauració i recuperació de peces va començar l’any 2012 com José Carlos Juárez, pertanyent a la Unitat d’Investigació del Cinema i professor de la URV i, un col·laborador seu, Pedro Nogales, van trobar una peça que formava part del film en qüestió. Això va desembocar que sorgís molt més interès per buscar més peces i reunir-les.

No saben si la tindran mai sencera, però a mesura que puguin, aniran ampliant-la, ja que creuen que “no es podia quedar guardada”.

La URV i la Xarxa Santa Tecla han volgut exposar el projecte perquè tothom pugui veure una petita part del llargmetratge i fotografies de la pel·lícula. Però, tal com exposa Maria Roig, comissariada de l’exposició, “es podrà veure, no només la història de la pel·lícula, sinó de la recuperació del producte audiovisual”.

La Filmoteca, l’Ajuntament i la Creu Roja també han col·laborat per mostrar l’exposició que mostra un passat fílmic interessant per aquells i aquelles que vulguin adquirir nous coneixements sobre una de les poques obres que encara es conserven d’aquella època.

Joana Zapata, també comissariada de l’exposició, ha comentat que gràcies a aquest projecte, “les famílies implicades han cedit més material”, que ha servit per complementar de forma més exhaustiva el treball de restauració.

Per últim, durant la presentació de l’exposició, s’ha presentat la directora de l’aula de Cinema de la URV, Vanina Yael Hofman Matusevich i el director general de la Xarxa Santa Tecla, Dr. Joan Maria Adserà Gebelli.