Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

La URV estrena un vídeo animat sobre Antoni de Martí i Franquès

Avatar photo

La Unitat de Cultura Científica i Innovació, ComCiència, impulsa aquesta nova iniciativa divulgativa que, juntament amb la ruta teatralitzada i la guia didàctica sobre el personatge, el donen a conèixer i posen en valor la seva importància entre la comunitat científica de l'època

Antoni Martí i Franquès. Imatge cedida per la Universitat Rovira i Virgili

“Antoni de Martí i Franquès i els reptes científics del segle XVIII” és el nom del vídeo que repassa la vida i les aportacions científiques d’aquest químic nascut l’any 1750 a Altafulla. La nova iniciativa divulgativa s’ha estrenat avui i forma part de les accions impulsades per la Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la URV, ComCiència, amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor la figura de Martí i Franquès al territori.

El vídeo complementa la ruta científica que des de fa més de deu anys transcorre pels carrers de la Part Alta de Tarragona i la unitat didàctica que es posa a disposició dels instituts per treballar a fons la figura del personatge i les seves aportacions al món científic de l’època, algunes de les quals encara són vigents a dia d’avui. Aquest nou vídeo, així com la resta d’activitats divulgatives impulsades per destacar la rellevància internacional d’aquest científic del territori, ha rebut el finançament de la Diputació de Tarragona i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnología, del Ministeri de Ciència i Innovació.

El vídeo, amb il·lustracions animades, explica la passió de Martí i Franquès per estar al dia dels avenços científics de l’època, que coneixia a través de les cartes i revistes que intercanviava amb investigadors d’arreu d’Europa, amb qui havia teixit una important xarxa de contactes internacionals. Molts d’aquests experiments els posava a prova en el laboratori que havia muntat a casa seva.

Un dels principals reptes de Martí i Franquès va ser demostrar la quantitat d’oxigen que hi ha a l’aire, i que va donar lloc a diferents teories i mètodes de mesura. Després provar diversos experiments, mètodes de mesura i reactius, el científic altafullenc va determinar que l’aire contenia 21 parts d’oxigen.

També es repassen altres avenços científics dels que Martí i Franquès va tenir molt a dir, com per exemple el debat sobre la sexualitat de les plantes, un tema controvertit a l’època, sobre el qual va defensar i demostrar amb diversos experiments i observacions que les plantes tenen sexe i hi ha un procés de fecundació que dona lloc a la seva reproducció.

El vídeo també recull l’aportació de Martí i Franquès en la mesura del metre, que es va instaurar a finals del segle XVIII després d’un experiment que es va fer per tota Europa i del qual ell va exercir d’amfitrió a Tarragona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mollet del Vallès aconsegueix l’èxit en el projecte pilot A-prenem el Sol

Notícia següent

ALERTA: L’oci nocturn català reconeix que no es compleixen les mesures

Notícies relacionades