Dilluns, 9 de desembre de 2024
És notícia

La Torre Vella de Salou s’il·lumina amb la XXVIII Festa del Rei Jaume I

Avatar photo

Aquesta exposició, oberta al públic fins al proper 15 d’octubre, desvetlla la història medieval, des de la sortida del port natural de Salou, fins a conquesta de Mayūrqa. Vestimentes dels personatges que conformen el seguici del rei Jaume I es mostren amb un enfocament expositiu innovador. En aquesta edició, el rei porta vestits amb rigor històric, confeccionats pel Grup de dones de Salou, sota la supervisió de la Dra. en Història de l’Art, Esther Lozano.

Durant l’acte inaugural, l’alcalde de Salou, Pere Granados, va explicar que “la sortida del Rei Jaume I cap a Mallorca el 5 de setembre de 1229 realça una de les etapes més importants del patrimoni històric de Salou, una història que posem en valor i a la què donem un gran impuls, perquè el salouencs i salouenques coneguin el seu ric passat”.

 

Així mateix, va destacar la qualitat del curtmetratge de Marina Carrión, del qual va dir que “ha estat excel·lentment dirigit i interpretat”. També va tenir paraules de felicitació per a la Dra. Esther Lozano, per a tot l’equip de l’Institut Jaume I, per al Grup de Dones de Salou, en la figura de la seva presidenta, Sílvia Rovira, i una de les seves membres, Montserrat Porter; i per a la patronista Olivia Garzón, creadora de les vestimentes del Conqueridor, amb rigor històric, tant pel que fa al disseny com també als teixits i materials.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Julia Gómez, va subratllar la col·laboració entre l’Ajuntament de Salou, l’Institut Jaume I i el Grup de Dones de Salou, que ha permès dotar l’exposició d’un rigor històric imprescindible per comprendre la sortida del monarca. Pel que fa al curtmetratge “L’escollit de Déu”, Gómez va destacar un moment icònic de Jaume I: el cèlebre sopar a Tarragona. Aquest esdeveniment va ser crucial perquè va marcar el destí de Jaume I a Salou, el port natural més rellevant de Catalunya, en aquella època.

 

La regidora també va elogiar l’esforç i la dedicació de la historiadora Esther Lozano, que ha treballat a fons per assegurar que l’exposició fos un “important i intens treball d’investigació”. Gràcies a aquesta dedicació, es presenta una mostra que posa en relleu el rigor històric, a través de les indumentàries i altres aspectes del seguici reial. La minuciosa exposició d’Esther Lozano presenta “un nou relat cap a la conquesta de Mallorca”.

Gómez va expressar el seu agraïment al Grup de Dones de Salou, que ha confeccionat amb precisió històrica les vestimentes del seguici: “Gràcies per aquest treball de costura tan meticulós i per la vostra implicació en aquest projecte tan rellevant per a la història de Salou”. La regidora també va elogiar el talent, la creativitat, el rigor i l’esforç de tots els que participen, directament o indirecta, en la festa del Rei Jaume I.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Via Laietana inicia la segona fase d’obres: tallada la circulació de pujada durant gairebé dos anys

Notícia següent

Illa adverteix Feijóo que la seva investidura té “un recorregut curt”: “Dos més dos fan quatre, els números no li donen”

Notícies relacionades