La Torre Rellotge enfila el final d’una intervenció que recupera el seu aspecte original

Un projecte amb un pressupost de 78.819 euros que es materialitzarà abans de final d’any

La rehabilitació de la Torre Rellotge del Port de Tarragona enfila la fase final d’una  intervenció que recuperarà l’aspecte original del monument. Es preveu que els  treballs finalitzin abans de final d’aquest any. 

 

En aquesta intervenció s’hi ha dut a terme moltes novetats, entre les més  destacades hi ha la nova maquinària i una nova il·luminació interior per optimitzar  el seu funcionament. Cal afegir, que es pretén renovar tot el mecanisme per  recuperar, fins i tot, el singular toc de les seves campanes. 

 

El projecte amb un pressupost de 78.819 euros està dirigit per la Direcció  d’Infraestructures i Conservació del Port de Tarragona i ha comptat amb  l’assessorament de l’arquitecte especialista en patrimoni, Manuel Pérez Saavedra.  

 

Segons Pérez la rehabilitació s’ha dividit en tres fases. Primerament es va fer una  intervenció estructural amb el reforç de tota l’estructura interior metàl·lica, la  reparació i cosit de totes les esquerdes en el tancament de maó i cornises de pedra  natural amb la substitució dels elements més afectats. A la segona fase es renoven  les cobertes per aturar les filtracions que es produïen a l’interior del monument, de  fet es tracta d’afegir una impermeabilització a les cobertes. Finalment, es  recuperaran els revestiments exteriors, esferes de vidre i motius decoratius. 

 

La maquinària original del rellotge, de 1922 es troba exposada al Tinglado 2 del  Moll de Costa, seu provisional del Museu del Port de Tarragona.  

 

Materials d’última generació 

La intervenció de reforç s’ha fet amb materials d’última generació, per garantir la  durabilitat, com són acers inoxidables, malles de fibra de carboni o morters amb  resines epoxídiques i fibra de vidre.  

 

Pel que fa a la renovació d’acabats s’han empleat materials tradicionals millorats,  per mantenir l’aspecte original, com són la recuperació de tots els revestiments  exteriors amb morters de calç i elements decoratius en pedra natural. 

L’objectiu d’aquests treballs de restauració és recuperar l’aspecte original de  l’edifici, que es trobava molt deteriorat per la seva situació en un ambient tan  agressiu com és l’escullera del port.  

 

La Torre Rellotge del Port de Tarragona tenia problemes de despreniments dels acabats, també patia en la part dels elements decoratius de pedra i de l’estructura interior metàl·lica, molt afectada per oxidació. 

 

Els resultats més significatius d’aquesta intervenció són la recuperació d’elements  tan singulars com els vitralls de les esferes del rellotge, la forja del campanar o els  elements decoratius de pedra natural. Destacant, especialment, la restauració del mapamundi decoratiu situat a una de les seves cares. 

 

L’equip de professionals han estudiat amb una prospecció l’evolució de les diferents  capes de color aplicades en les reparacions, per tractar de determinar quin era  l’aspecte inicial de la Torre Rellotge del Port i incorporar la tonalitat adient al renovat  monument tarragoní. 

 

Una vegada finalitzades totes les tasques de la rehabilitació es podrà gaudir, al  passejar pel Km0 del Port de Tarragona, del testimoni històric d’un monument, que  ara sí, ens transportarà al llarg del temps. Un rellotge que va ser inaugurat la nit de  Cap d’any del 1922, amb la finalitat que fos visible per a tot el personal que  treballava al Port, però que també ho fos des de la ciutat.