Junts al Congrés ha registrat una proposició de llei que defensa que tots els pobles disposin de serveis bancaris i caixers. Aquest text vol protegir especialment els municipis en risc d’exclusió financera, és a dir, que no disposen de caixer automàtic en el seu terme municipal.
A més, té com a finalitat garantir l’accés als serveis bancaris bàsics a través d’un servei de caixer automàtic de proximitat, amb independència del municipi de residència. Aquesta problemàtica afecta a més de 500 municipis catalans, 87 dels quals a la demarcació de Tarragona, xifra que representa el 46% dels pobles de les nostres 10 comarques, en els quals viuen més de 38.000 persones que no tenen en el municipi cap mena de servei bancari.
Com es veu en el gràfic facilitat per Junts, en algunes comarques de la demarcació, la meitat o més de la meitat dels municipis, no disposen de caixer: Priorat (91%), Conca de Barberà (63%), Alt Camp (58%) i Terra Alta (50%). Així i tot és al Tarragonès, pel volum de població, on més ciutadans viuen en poblacions sense caixer, un total de 7.644 habitants.
El portaveu adjunt del grup parlamentari de Junts per Catalunya al Congrés i diputat per Tarragona, Josep Maria Cruset, ha assenyalat que “quan el sistema bancari espanyol es va trobar en risc, se’l va rescatar amb una injecció de diners públics sense precedents”.
En aquest sentit, el diputat recorda que “aquest rescat va ser suportat amb l’esforç tributari de tots els ciutadans, independentment de la seva edat o del lloc on visquessin. És per això que no es pot permetre que ara, una part d’aquests ciutadans es quedin sense els serveis bancaris que van contribuir a preservar”. Cruset defensa que “tinguis l’edat que tinguis i visquis on visquis, has de tenir dret a viure amb els mateixos serveis essencials”.
Així, doncs, per tal de resoldre aquesta mancança la proposició de llei preveu el següent:
- Defineix com a municipis en risc d’exclusió financera aquells que no disposin de caixer automàtic al terme municipal.
- Preveu, en primer lloc, la instal·lació voluntària dels caixers per part de les entitats.
- Si en el règim d’instal·lació voluntària no es cobreixen les necessitats de tots els municipis en risc d’exclusió financera, s’activarà el règim d’instal·lació obligatòria. En aquest cas, la instal·lació es finançarà a càrrec d’uns Fons de nova creació: Fons de garantia del servei de caixer automàtic als municipis en risc d’exclusió financera, adscrit a l’Administració General de l’Estat i la seva dotació serà territorialitzada.
- El Fons es dotarà a partir de les aportacions de les mateixes entitats en funció de la seva implantació a cada demarcació, i es calcularà en relació amb la quota de mercat en dipòsits i crèdits. Les administracions públiques interessades podran executar de forma subsidiària la instal·lació dels caixers automàtics a compte dels recursos del Fons de Garantia.
- El servei d’aquests caixers haurà de ser continuat les 24 hores del dia, 365 dies l’any i s’oferiran en les llengües cooficials de cada territori. A més, prestaran, com a mínim, les funcions bàsiques de retirada i ingrés de diners en efectiu, realització de transferències, pagament de rebuts i tributs, consultes de moviments i obtenció d’extractes.
Per la seva part, el diputat per Lleida, Isidre Gavín, defensa que “aquesta injustícia s’ha de rectificar. El govern espanyol ha permès que la banca tanqui els serveis als pobles petits, deixant a molta població desemparada, sobretot del món rural i gent gran”.
Gavín assenyala que “aquesta és la primera llei del mandat i és sobre món rural perquè per nosaltres és una prioritat treballar per la qualitat de vida dels pobles petits i les persones que hi habiten. És un acte de justícia amb la població que viu al territori i en té cura”.
Per a Gavín aconseguir aquests serveis pel territori “és crucial”. “S’ha de trencar aquesta inèrcia si volem revertir el despoblament. No es pot lluitar contra aquest fet sense serveis com els financers, que són necessaris per a tothom”, ha reivindicat el diputat.