La jornada “Crisi climàtica, vulneració de drets i desplaçaments ambientals. Enxarxem-nos per a l’acció col·lectiva!” ha reunit aquest divendres a la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) mig centenar de professionals, estudiants, activistes i entitats per reflexionar sobre un dels grans reptes del nostre temps: com les conseqüències del canvi climàtic poden forçar el desplaçament de persones i vulnerar els seus drets fonamentals.
Durant la jornada s’ha posat de manifest que fenòmens com la contaminació, els megaprojectes extractius o l’augment dels esdeveniments climàtics extrems tenen un impacte directe en la vida de moltes persones, fins al punt d’obligar-les a migrar. Tot i això, encara no existeix una figura jurídica reconeguda internacionalment per protegir les persones afectades, i les dades disponibles continuen sent escasses. La investigadora del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) de la URV i del CICrA Justicia Ambiental, Beatriz Felipe, ha destacat la necessitat de reforçar el paper de la protecció civil i la responsabilitat institucional en el sosteniment de les migracions forçades pel clima.
L’activitat ha girat entorn de tres eixos principals: aprofundir en els buits jurídics actuals, compartir experiències i reptes locals i fomentar l’enxarxament entre entitats que treballen en l’àmbit de la justícia climàtica i els drets humans.
S’ha comptat amb la participació de David Moya, director general de Migracions i Refugi de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Quedades, president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Quedades ha argumentat que “la crisi climàtica encara és un tema incipient en l’àmbit de la cooperació. A Catalunya comencem a ser-ne conscients, però globalment ja és una realitat palesa. Esperem que aquesta jornada contribueixi a augmentar la consciència col·lectiva.”
El CEDAT, Ruido i CICrA Justícia Ambiental han estat coorganitzadors de la trobada, en el marc del projecte “Desertificació. Crisi climàtica, vulneració de drets i desplaçaments ambientals” i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.