Jordi Sans: “Crec que s’ha fet molt bona feina i evidentment tot és millorable”

Parlem amb Jordi Sans, que es va proclamar alcalde dels Pallaresos el passat 15 de juny en virtut del pacte a tres bandes entre independents, socialistes i Ciutadans. Després de tres anys tocava canvi d’alcaldia i va treure majoria absoluta substituint l’independent Xavier Marcos. Dins d’aquest nou govern cada partit aporta 2 regidors, ens explica com ha sigut aquest canvi per ell després de fer 9 anys que està dins el govern.

Com ha estat la cohabitació entre els tres partits durant aquests tres anys?

Doncs la veritat que des del primer moment que ens vam reunir ens vam entendre molt bé, i així ha continuat en aquests tres anys. Evidentment en tota relació personal o humana té alts i baixos, però bé considerem que dins de la normalitat, bastant bé.

Podria dir que ha sigut fàcil la transició de l’anterior govern a l’actual?

Quant a la gestió de total normalitat i continuïtat, és a dir, no hi ha hagut ni grans canvis ni grans trasbalsos. I quant a mi la novetat, ja que mai havia sigut alcalde i és la primera vegada que ho soc. De moment molt bé, he acceptat el càrrec amb molta responsabilitat i molt d’honor i molta feina.

Destacar la bona sintonia existent entre les formacions de govern, basada en una prioritat: centrar l’activitat en el municipalisme, superant les dinàmiques dels partits, com explicaria vostè aquest concepte?

Molt fàcil, deixar de banda els temes de la gran política i dels grans partits i centrant-nos en fer fàcil la vida als veïns, que és la part més important. Sigui qui sigui, mani qui mani, això hauria de ser sempre la prioritat.

Regidor des del 2013, com resumiria aquest procés des de ser regidor a arribar a ser alcalde?

Jo vaig entrar fa dos mandats, per la renúncia d’un regidor socialista, vaig entrar directament a govern. Sempre dic que és molt bonic entrar de principi en un equip de govern, amb capacitat per dirigir. Després he estat quatre anys a l’oposició, que és on realment s’aprèn com és el funcionament real d’un ajuntament i tot per entendre com de veritat funciona tot. I després de tres anys com a tinent d’alcalde, no és que sigui un gran canvi, però la responsabilitat i la feina sí que té un grau més d’intensitat.

Com resumiria els tres anys de mandat de Xavier Marcos, creu que ha deixat el poble millor del que estava?

Aquí poden haver moltes respostes, polítiques, de veí del municipi… Jo sincerament crec que s’ha fet molt bona feina i evidentment tot és millorable, tot es pot perfeccionar molt més. Però des del punt de vista general jo crec que ha anat prou bé.

Quines serien les principals tasques que s’han fet en aquests tres anys de govern que s’hagin de continuar?

Primer de tot escoltar a tothom i no servir, perquè estaríem parlant de servilisme. Més d’ajuda, perquè la gent quan té problemes és quan ve a l’ajuntament. Mentre sigui dins de la legalitat es pugui fer alguna cosa es farà.

Podria resumir una mica les propostes que vol dur a terme durant el seu mandat?

Estem en l’últim any, entre que la gent comença a fer campanya i preparar-se ja quasi ha passat. Pràcticament, ara està tot encarrilat, l’únic que s’ha de vigilar i estar pendent és finalitzar tot el que queda i que s’acabi amb bon peu.

Continuarà vostè per les següents eleccions?

Si en la propera assemblea de la nostra agrupació se’m proposa a mi evidentment que em tornaré a presentar d’alcaldable.

Parlant ara ja del seu actual mandat, coses a destacar és la reducció del pressupost municipal, a què és degut?

És molt simple, els pressupostos, tal com diu la paraula, no està fet sobre coses segures de les quals tens un coneixement al 100%. Llavors això dona peu a què puguis jugar una mica amb els números i puguis pujar-los o baixar-los. Aquí el que és important és conèixer la realitat, i aplicar-la als pressupostos, que han de ser els més ajustats possibles. Quan es passa i es gasta més del previst és quan s’ha fallat. I a l’inrevés, també quan et sobren vol dir que allò que tenies pensat fer no ho has fet. Sempre han de tendir més al 0, i no tenir grans beneficis ni grans deutes.

Una de les prioritats que té fins al final de mandat podrien ser les obres del vial que es van iniciar el 2016, quina previsió tenen?

Ha comportat molts problemes, moltes modificacions, intervenen diferents empreses i administracions i això complica molt. La veritat que el primer tram ja s’està començant a executar, a poc a poc, no es pot fer més.

Una de les coses a destacar durant aquest mandat ha estat la Celebració dels Jocs esportius que van ser a principis de juliol, que va comportar pel poble aquest acte?

Va ser una iniciativa veïnal, d’entitats, que es va agafar amb molt bones intencions. Tot i fer-se en èpoques complicades, perquè no era període lectiu, al juliol la gent ja marxa, no hi ha col·legis… Va tenir molt bona acollida i vaig poder estat a tots els esdeveniments esportius i la gent s’ho va passar molt bé. Coses a millorar et diria que en un futur, si es continuen fent, es faria amb període lectiu, que segur que augmenta més la participació.

Parlant de cultura, que pot oferir Pallaresos?

Es va engegar un projecte amb la implicació de tot l’equip de govern sobre les jornades modernistes. Som un poble on Jujol hi té molta empenta, desgraciadament aquest mes va morir la Teresa Jujol. Tenim la casa Bofarull, tenim diversos forjats de cases de veïns, obra seva a l’església, és el nostre referent cultural.

Un problema que tenia el poble era el de recollida de brossa, ja es van portar millores en l’anterior mandat, està tot solucionat?

El tema de la recollida de brosses és un tema del Consell Comarcal, estem adscrits al seu conveni, i el contracte que es va proposar a tots els municipis que formem part d’aquest conveni. El consell comarcal sé que va arrossegar durant molt de temps el tema de la renovació, ara ja fa un temps que amb això, es va millorar la flota de camions i posar més ordre en el tema de recollida. Aquí a Pallaresos el que s’encarrega més és el regidor de Medi Ambient, que fa un control exhaustiu dels contenidors. La recollida per part de l’administració és correcte, el problema que tenim és l’incivisme. La gent deixa les coses per qualsevol lloc, això comporta molta despesa per nosaltres. Destinar personal i material per recollir i endreçar tot, això és un tema pendent. L’ajuntament ja fa tot per pal·liar això, però a mig matí ja et trobes coses fora dels contenidors, la gent no té paciència en ficar-la dins i ho deixen tot fora.

Una altra problemàtica com passa a molts pobles, és el tema ocupes, tenen noves cases ocupades o les tenen totes localitzades?

Per sort o per desgràcia, depèn com s’ho miri, tenim poques cases ocupades. Normalment, totes les cases estan habitades, però sí que en tenim. Alguns són més tolerants que altres, la resolució normalment és amistosa o a través dels jutjats o Mossos d’Esquadra.

Han notat un increment al padró després de la pandèmia?

Som un municipi privilegiat, vivim molt a prop de Tarragona, envoltats de natura i sobretot de molta tranquil·litat. No és que hàgim notat un gran increment, però sí que hi ha moviment de compra i venda, així i tot més o menys com abans de la pandèmia.

Tema festes majors que són a l’agost, imagino que amb moltes ganes, ja que seran les primeres festes després de la pandèmia.

Han estat dos anys durs, la regidora de Festes ha hagut de fer malabarismes per modificar contractes, i clar molts actes s’havien de posposar o modificar. Totes les empreses encarregades d’espectacles es van adaptar a la situació. Tenim moltes ganes de què la gent pugui gaudir sense cap preocupació.

Acostumen a rebre més gent en aquestes dates?

Si ve molta gent de fora, però a nosaltres el que evidentment ens agrada és fer la festa per la gent del poble.

Què li diria a la gent del poble que ha confiat en vostè? Deixarà uns Pallaresos millor del que ha trobat?

Cada persona és diferent, cada persona té la seva manera de ser, no vol dir que un sigui més bo o més dolent. Jo em considero una persona que escolta, el problema que tinc és que m’implico molt quan em comuniquen coses. Això és la capacitat d’empatia, col·locar-te en la situació de les altres persones i entendre la seva problemàtica.