Aquests diumenge, 31 d’agost, l’Espluga de Francolí ha acollit la semifinal tarragonina de la Lliga del Porc i la Forquilla, un certamen que posa en valor els esmorzars tradicionals de forquilla i la carn de porc com a patrimoni gastronòmic de Catalunya. El Casal de l’Espluga ha estat l’escenari d’una intensa competició on tres restaurants de la demarcació de Tarragona s'han guanyat un lloc a la gran final de la competició, que es disputarà el proper 28 de setembre a la Fira de Sant Miquel de Lleida.
Els plats guanyadors
Els tres finalistes, seleccionats per un jurat d’experts gastronòmics, són:
-
Bar Cooperativa Elena del Catllar: Elena Morató ha presentat un desossat de peus de porc amb botifarra negra, un plat tradicional amb un toc personal que ha destacat per la seva textura i sabor.
-
Cal Mellado de Constantí: José María Pérez i Lluís Dalmau han sorprès al jurat amb una romescada de 'callos' i cap, un plat contundent i ple de sabor que ha captat l’atenció de tots els presents.
-
Fonda Montserrat de Cambrils: Rosa Maria Barberà i Àngel Recasens han presentat uns peus de porc amb caragols i trompetes de la mort, un plat amb una combinació sofisticada i alhora molt representativa de la cuina popular catalana.
La competició ha estat un autèntic espectacle gastronòmic, amb el públic assistint atentament a la presentació dels plats i el veredicte final del jurat, compost per figures destacades del món de la gastronomia i els mitjans de comunicació com Jonathan Nuevo, influenciador especialitzat en esmorzars de forquilla, Marta Clot, sommelier i creadora de contingut, i els periodistes Albert Molins i Helder Moya.
La Lliga del Porc i la Forquilla: Una competició amb arrels i mirada al futur
La Lliga del Porc i la Forquilla, impulsada pel Grup de Sanejament Porcí de Lleida i la consultora enogastronòmica Como Pomona, compta amb el suport del programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu de la competició és posar en valor aquest esmorzar tradicional com una part essencial de la gastronomia catalana i reconèixer el paper dels establiments que mantenen viu el receptari autèntic.
Vicens Enrique-Tarancón, director del Grup de Sanejament Porcí de Lleida, ha destacat la importància de donar suport al sector productiu de la carn de porc, mentre que Rafa Gimena, director de la Lliga, ha explicat que aquesta competició és una manera de fer homenatge a la cuina tradicional i als restauradors que preserven aquests plats en el seu receptari diari.
Què ens espera a la gran final?
Amb tres establiments tarragonins ja classificats, la competició es prepara per la seva gran final a Lleida, que es disputarà el 28 de setembre a la Fira de Sant Miquel. Els guanyadors de les semifinals de Tarragona, Lleida, Barcelona i Girona competiran per alçar-se amb el títol de campions de la Lliga del Porc i la Forquilla. A la final, el públic podrà gaudir d’un esmorzar popular amb cassoleta de llonganissa, botifarra negra, costella i caragols, maridat amb vi o aigua, a un preu de 15 euros.
Les places per aquest esdeveniment ja es poden reservar al web oficial de la Lliga, una oportunitat única per degustar els millors esmorzars de forquilla de Catalunya.