Tarragona iniciarà el projecte de conservació i accessibilitat de la Colònia de Tàrraco, el pròxim dimarts 22 d’abril. El que va ser el centre neuràlgic de la ciutat romana on es desenvolupava tota l’activitat pública i on s’ubicava l’ajuntament i s’impartia justícia, serà remodelat. És un dels projectes més rellevants de la ciutat dins el marc dels fons Next Generation amb una dotació de 3 MEUR del pla de recuperació, transformació i resiliència, obtinguts per part del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya. A més, s’ha afegit mig milió d’euros més, consolidant una inversió total de 3,5 MEUR.
A partir de la setmana vinent i durant vuit mesos “aquest espai emblemàtic de la ciutat se sotmetrà a una sèrie de canvis arqueològics, arquitectònics i urbanístics” ha manifestat Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona. Segons ha informat el consistori, aquest monument és el que obté un flux menor de visitants envers la resta d’espais arqueològics de la ciutat. Amb aquest projecte es vol revertir aquest fet i convidar la gent a què visiti les restes romàniques. “Volem que la gent entengui que aquí és on realment estava el cor de la colònia iulia urbs triumphalis Tarraco” ha dit Viñuales. Per tal que la ciutadania pugui gaudir un darrer cop de l’espai tal com es troba actualment, els dies 19 i 20 d’abril, l’entrada al Fòrum de la Colònia serà gratuïta.
El projecte es va posar en marxa fa anys i ha hagut d’adaptar-se a la demanda dels fons europeus, la part de sostenibilitat, la perspectiva de gènere i a l’eficiència energètica. Finalment, aquest passat mes de febrer es van adjudicar els darrers contractes per a poder posar en marxa l’obra complerta i aquest any 2025 es farà realitat. Així ho ha assegurat Ignacio García Latorre, conseller d’Urbanisme, Llicències, Domini Públic i Patrimoni. La subdelegada de Govern a Tarragona, Elisabet Romero, ha definit les obres com unes actuacions “importants per al desenvolupament de la ciutat”.
Actuacions al fòrum
Els objectius de la intervenció són principalment la conservació i restauració de tots els elements arquitectònics i arqueològics del recinte històric. La intervenció arqueològica més profunda tindrà lloc a l’illa de l’altra banda de l’actual pont i propera a la basílica, que no es va excavar amb profunditat en el seu moment, l’any 1925. Pel que respecta a l’entrada a l’espai, es reubicarà al carrer Cardenal Cervantes, i deixarà de tenir l’accés pel carrer Lleida.
Per tal de facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda, es construirà un pas elevat que travessarà el carrer Soler, i que comunicarà ambdues illes. Per tant, aquesta modificació, serà l’alternativa a l’actual pont que no permet el pas a tothom. També, es construiran espais climàtics amb arbres, jocs infantils i fonts a l’espai urbà, amb dos costats a la cruïlla de Soler amb Cardenal Cervantes. Respecte a aquests dos carrers, tots dos es pavimentaran per a vianants i finalment, s’instal·larà un nou llumenat públic i ornamental.
Després de les obres, l’entrada a l’espai mantindrà l’accés mitjançant entrada. En ser un espai de patrimoni de la humanitat, la UNESCO sol·licita que es reguli l’accessibilitat. L’alcalde del municipi, ha aprofitat per recordar l’existència del Passi tarragoní, que té un cost de 5 euros a l’any i que permet l’accés a tots els elements patrimonials de la localitat.
Afectacions al trànsit
Les actuacions al monument, suposaran un seguit d’afectacions pel que fa al trànsit, a les càrregues i descarregues i a les zones d’aparcament. Des del primer dia de les obres, per a la disposició de tota la infraestructura necessària, es tallarà el trànsit al tram del carrer Soler que discorre entre el carrer Gasòmetre i Cardenal Cervantes. En aquest darrer, ubicat entre el carrer Lleida i el carrer Fortuny, es reduirà a un carril la circulació. Se n’eliminaran les places d’aparcament, les zones de càrrega i descàrrega i es reubicaran les bateries dels contenidors. De manera similar, el carrer Lleida es veurà afectat en l’eliminació d’una zona d’estacionament i en les reserves de càrrega i descàrrega. Finalment, el carrer Soler quedarà integrat dins la zona d’obres per ampliar l’àrea de la basílica forense i serveis propis.
Per tant, la remodelació del trànsit en els carrers deixarà el carrer Lleida i el carrer Cardenal Cervantes amb una plataforma única on podran circular vehicles. Mentre que, el carrer Soler entre el carrer Gasòmetre i el carrer Cardenal Cervantes, serà exclusivament peatonal i no hi podran accedir vehicles.