El Fòrum de la Colònia de Tarragona serà un parc arqueològic i urbà

Avatar photo

Sota el nom 'Parq Fòrum', l'equipament i els carrers adjacents patiran una reforma integral en els pròxims dos anys

L’Ajuntament de Tarragona vol convertir el Fòrum de la Colònia en un parc arqueològic i urbà amb l’objectiu que esdevingui un nou espai de museïtzació a la ciutat.

 

Sota el nom ‘Parq Fòrum’, l’equipament i els carrers adjacents patiran una reforma integral en els pròxims dos anys a través de la millora de l’accessibilitat, de la sostenibilitat, l’eficiència energètica, així com una major inversió en museïtzació i en la millora de la xarxa de subministraments, entre altres.

 

El consistori també ha obert un procés participatiu en línia i presencial. La previsió és que a finals del 2023 es puguin iniciar els tràmits per licitar les obres i que el conjunt de les actuacions estiguin enllestides a finals del 2025.

 

ELS MECANISMES DE PARTICIPACIÓ

L’espai web

És l’eina principal a través del qual es posa a l’abast de la ciutadania tota la informació del procés participatiu i és l’espai a la plataforma de participació en línia de l’Ajuntament, disponible a partir d’avui: https://participa.tarragona.cat/.

 

Jornada de portes obertes

Es preveu celebrar una jornada de portes obertes del Fòrum de la Colònia durant el matí del dissabte 11 de març de 9:30 a 14 h. Aquesta jornada permetrà la difusió del procés de diagnosi, donar a conèixer a la població els espais de participació i especialment fomentar la participació a través d’una enquesta de percepció, accessible a l’espai web del procés.

 

Durant la sessió hi haurà suport de persones dinamitzadores i suport comunicatiu amb un panell informatiu sobre el procés i amb QR d’accés a l’enquesta.

 

Enquesta ciutadana de diagnosi

Ja hi ha disponible a l’espai web del procés una enquesta de percepció del monument, que serà accessible fins al 31 de març, adreçada a recollir elements de diagnosi sobre l’espai públic que contempla, amb una perspectiva feminista i interseccional. La seva finalitat és conèixer les necessitats i experiències diverses de les persones participants.

 

L’enquesta recull informació sobre els següents aspectes:

  • AUTONOMIA: percepció d'(in)seguretat, accessibilitat, serveis bàsics, senyalització i orientació
  • MOBILITAT: convivència de mobilitats i accessos i circulació
  • REPRESENTATIVITAT: identitat i simbolisme
  • VITALITAT: usos quotidians i de cura, joc a l’aire lliure, confort i convivència

Espais de deliberació

La vessant deliberativa del procés de diagnosi es preveu estructurar a partir dels següents espais participatius:

 

Entrevistes individuals i entrevistes grupals

Fins a mitjans de març, es preveu copsar el discurs particular d’entitats de diferents perfils (dones, comerciants, entitats culturals, persones amb diversitat funcional) que siguin interlocutors clau de l’entorn, en relació al monument i els seus usos per part dels diferents col·lectius.

 

Passejades exploratòries de diagnosi

A finals del mes de març, s’organitzaran dos itineraris a peu en grups organitzats segons perfil. Es realitzarà una passejada amb perspectiva de gènere, amb dones i persones no binàries i una altra passejada amb perspectiva inclusiva i d’accessibilitat oberta a la ciutadania; així com amb persones amb capacitats diverses o amb mobilitat reduïda.

 

La finalitat és identificar, des d’una perspectiva de gènere i interseccional, factors urbans (aspectes físics, socials i funcionals) que influeixen en l’ús del monument com a parc públic i l’accessibilitat per part dels veïns i veïnes.

 

Les passejades es realitzaran els següents dies: la passejada exploratòria amb perspectiva de gènere serà el dijous 23 de març de 17:30 a 19:30 h i la passejada amb perspectiva inclusiva i accessibilitat, serà el dimarts 28 de març de 17:30 a 19:30 h.

 

Tractament de resultats i sessions de treball tècnic

Els resultats obtinguts mitjançant la participació de la ciutadania seran incorporats a un informe de resultats. Posteriorment es preveu dur a terme dues sessions de treball amb els serveis tècnics municipals i l’equip extern encarregat de dur a terme el projecte d’urbanització a fi de traslladar-los recomanacions per incorporar la perspectiva de gènere i inclusiva al projecte executiu.

El conseller Pinedo ha conclòs que “les propostes que es puguin definir durant l’estudi de diagnosi, un cop analitzades tècnicament, permetran la revisió del projecte original” i ha afegit “per enriquir-ne els objectius de millora de l’espai monumental i l’entorn urbà immediat”, en definitiva del que esdevindrà el parc arqueològic del Fòrum de la Colònia.

EL PROJECTE DE CIUTAT

Per a tirar endavant el projecte, es proposa, d’una banda, adaptar a la normativa vigent que exigeixen els Next Generation, com és: sostenibilitat, perspectiva de gènere i eficiència energètica, com a principals; la reinserció del monument al teixit urbà a través d’un pla de museïtzació integral i finalment actualitzar l’entorn; instal·lacions de xarxa de comunicació, electricitat, clavegueram, aigua, etcètera.

 

El calendari del projecte se situa en quatre anys (2022 – 2025) i comporta les següents accions:

  • Procés participatiu
  • Estudi urbanístic amb visió de gènere
  • Estudi d’eficiència energètica i sostenibilitat
  • Pla de museïtzació
  • Projecte d’enginyeria i instal·lacions
  • Actualització del projecte inicial
  • Execució del projecte final amb diferents fases i contractes

 

ARGUMENTARI HISTÒRIC

Desembre 2020. L’Ajuntament de Tarragona aprova la cessió del Fòrum de la Colònia per part de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou pas serveix per poder prendre embranzida i tirar endavant el projecte de recuperació del Fòrum. A la comissió informativa de Territori celebrada el 10 de desembre de 2020, s’aprova la cessió. És de concessió demanial, de caràcter gratuït i per a un període de  50 anys.

 

Febrer 2021. El 8 de febrer de 2021 se signa oficialment el conveni de cessió. D’aquesta manera, el consistori passa a gestionar el monument que forma part del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat els 50 anys vinents.

 

Novembre 2021. El dilluns 22 de novembre del 2021 s’anuncien els prop de 3 M€ del pla Impulsa Patrimonio del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per al Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE), a través del qual el Fòrum de la Colònia rebrà prop de 3 milions d’euros per a la rehabilitació i millora de l’accessibilitat del recinte.

 

EL MONUMENT

El Fòrum de la Colònia va ser el centre neuràlgic de Tàrraco. Els carrers principals hi conduïen i s’hi concentrava tota l’activitat pública de la ciutat, per la qual cosa es va convertir en un punt de trobada i de reunió de les elits locals. A més, s’hi va desenvolupar tota l’activitat administrativa. Va ser, en definitiva, el cor de la vida social i política de la colònia.

 

S’ha documentat una primera plaça construïda en època republicana i presidida pel temple dedicat a la tríada capitolina ―Júpiter, Juno i Minerva. Possiblement, aquest espai estava envoltat per porticats. En època augustiana, amb la construcció del teatre, la plaça va sofrir una primera transformació obrint-se al mur de tancament de la graderia o cavea. Finalment, en època tiberiana es va construir una nova plaça pública annexa (forum adiectum), més elevada respecte de la primera plaça. Aquest nou fòrum estava presidit per una basílica de tres naus, una de les quals s’obria a una nova plaça porticada per tres dels seus costats. El porticat del costat sud se sustentava sobre un criptopòrtic documentat en recents excavacions realitzades al carrer Gasòmetre.

 

El Fòrum local estava situat a la part baixa de la ciutat romana, dins l’àrea residencial, a mig camí entre l’espai administratiu provincial i el port. Actualment, es troba delimitat pels carrers Cardenal Cervantes, Lleida i Gasòmetre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Polèmiques declaracions de Nina: A Madrid m’estimen molt; no com a casa

Notícia següent

Badalona denuncia la pèrdua diària de milers de litres d’aigua

Notícies relacionades