El Firagost 2025 de Valls distingeix quatre porronaires commemoratius

Dues personalitats i dos restaurants seran reconeguts per la seva tasca en la promoció del porró

28 de juliol de 2025 a les 17:49h
Actualitzat: 28 de juliol de 2025 a les 17:50h

Aquest 2025, el jurat de la Firagost ha decidit distingir amb quatre porrons commemoratiusdues personalitats i dos restaurants, per la seva tasca destacada en la promoció, conservació i ús del porró com a eina tradicional per beure vi i cava. 

El títol de Porronaire d'Honor 2025 s’ha concedit al gastrònom Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia. Massanés és una veu referent en l’àmbit de la gastronomia científica i la medicina culinària, amb una trajectòria dedicada a fomentar una alimentació més saludable, sostenible i plaent per a tothom. Des de la recerca i la divulgació, ha contribuït a teixir ponts entre la cuina tradicional i les tendències globals, posant en valor el paper dels productors locals. 

Per la seva banda, el guardó d’Ambaixador del Porró 2025 recau en el periodista i escriptor Salvador Garcia-Arbós, autor del llibre Història galàctica del porró. Aquesta obra és tot un manifest per recuperar el porró com a símbol de convivència, festa i identitat col·lectiva, davant la creixent cultura individualista del got. Garcia-Arbós reivindica el porró com un objecte amb valors ecumènics, lúdics i de disseny perfecte, capaç de connectar tradició i modernitat amb una mirada crítica i humanista, pròpia del seu estil periodístic.

Pel que fa als Restaurants Porronaires d'Honor 2025, el jurat ha premiat el Restaurant Colomí de Santa Coloma de Queralt i el Restaurant Cal Ganxo de Masmolets

El Restaurant Colomí destaca per la seva cuina catalana i mediterrània, amb especial protagonisme per les carns a la brasa i els productes de qualitat. En el seu menú diari, de dimarts a dissabte, el porró de vi és part essencial de l’experiència gastronòmica, servint sovint porrons de vi blanc i negre d’origen local. 

El Restaurant Cal Ganxo, situat en una masia del segle XVIII a Masmolets, és tot un referent de la calçotada tradicional. El seu ambient rústic i acollidor, unit al ritual de servir el vi en porró, reforça la connexió amb el patrimoni gastronòmic català i l’essència compartida de la nostra cultura culinària. 

El lliurament dels quatre porrons tindrà lloc el dimarts 5 d’agost, cap a les 19.45 h, a l’escenari del Pati, durant el Tast de Vi amb Porró, coincidint amb l’acte inaugural de la Firagost 2025 per part de les autoritats. El Tast de Vi estarà dirigit, un any més, per l’enòleg i vinater Oriol Pérez de Tudela i la sommelier Anna Casabonna. 

Els porrons commemoratius són peces úniques dissenyades pel mestre vidrier Rafa Abdón, del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet, i estan signats pel mateix artesà, aportant hi valor artístic i simbòlic. Amb aquesta iniciativa, la Firagost de Valls es consolida com a pionera en la promoció del porró a Catalunya, reivindicant aquest estri com una part essencial del disseny popular català, amb orígens que es remunten al segle XVIII. 

El Tast de Vi amb Porró i el lliurament dels premis porronaires són organitzats per la Cambra de Comerç de Valls, El Vi a Punt i la revista Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister, amb la col·laboració del Mercat de Vins i Caves de l’Alt Camp i el Museu del Vidre de Vimbodí.