El Festival Internacional de Música de Cambrils celebra els 50 anys sense oblidar els seus orígens

L'acte de presentació del programa va comptar amb algunes de les personalitats que han estat precursores i impulsores del festival

24 de juliol de 2025 a les 13:57h

El Festival Internacional de Música de Cambrils va bufar ahir les espelmes de seu 50è aniversari. L’acte institucional per celebrar l’efemèride va tenir lloc ahir a l’Hotel Sol Port Cambrils i va comptar amb la participació de diverses persones que han estat precursores i impulsores del festival al llarg dels seus 50 anys d’història.

La primera part de l’acte va ser un reconeixement a la trajectòria del festival com a esdeveniment cultural pioner que s’ha sabut adaptar als temps mantenint la seva essència i que ha posat Cambrils al mapa musical del país. La segona part va ser la presentació de llibre "50a edició. Festival de música de Cambrils: Mig segle d'Història i Cultura", escrit pel periodista Andreu Dalmau per encàrrec del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i el Museu d’Història.

La celebració es va iniciar amb l’obertura a càrrec de la violoncel·lista Angela Guillen, que va interpretar el preludi d’una suite del compositor alemany Johann Sebastian Bach. Seguidament, el regidor de cultura, Carlos Caballero va prendre la paraula per posar en valor la visió estratègica dels impulsors, Àngel Recasens i José María Redondo, i va  destacar la capacitat universal de la música per emocionar-nos i connectar-nos.

A continuació, Mercè Lara i Fernando Sarasa, que han estat implicats des de dins amb el festival i la Coral Verge del Camí, van explicar els orígens del projecte i van recordar les seves primeres edicions.  L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, va ser l’encarregat de tancar aquesta primera part de la celebració amb un reconeixement a “la dedicació, l'esforç i passió de les persones que han fet possible que el festival sigui una referència no només al sud de Catalunya sinó més enllà de les nostres contrades”.

Després de la interpretació de Moon river de Mancini per part d’Angela Guillen, l’acte va continuar amb la presentació del llibre que explica la història del festival a través del testimoni dels seus creadors i impulsors. L’autor del llibre o periodista de la Revista Cambrils, Andreu Dalmau, i el director de l’Escola Municipal de Música de Cambrils, Miguel Javaloy, van explicar la gestació d’aquest llibre i van reflexionar sobre l’evolució del festival mentre es van projectar imatges de diferents èpoques. La celebració va acabar amb un aperitiu, un pastís amb les espelmes dels 50 anys, un brindis per la música i la cultura, i la interpretació d’una altra peça musical.

El Festival Internacional de Música de Cambrils va començar com el somni d’uns joves pioners, entusiastes de la música de cambra, i ha anat evolucionant fins a convertir-se en l’esdeveniment cultural per a tots els públics que coneixem avui en dia. Pel camí, el festival també ha estat l’espurna que ha generat tot un teixit musical a Cambrils i al Camp de Tarragona.

Un dels principals precussors del festival va ser el cambrilenc Àngel Recasens, que amb molta il·lusió i visió estratègica, va imaginar i dur a terme un certamen únic, celebrat en un entorn singular i pensat per ser un referent de qualitat. Des de llavors, els més grans artistes nacionals i internacionals han trepitjat els diferents escenaris, oferint concerts inoblidables en un entorn incomparable com el del Parc Samà, en les primeres edicions, o actualment, al Parc del Pinaret i altres localitzacions.

En aquests 50 anys, el festival ha crescut i s’ha transformat sense perdre els seus orígens. La programació cada edició ha estat una mostra de diversitat, abastant gèneres tan diferents com la música clàssica, l’òpera, el jazz, el flamenc, el pop rock o la música contemporània.

La 50a edició del festival arrencarà el 30 de juliol amb un concert gratuït al Port de Cambrils de Queralt Lahoz i s’allargarà fins al 10 d’agost amb un programa que recupera l’esperit clàssic alhora que aposta pel talent actual. La passió i l’energia prendran l’escenari del Pinaret amb artistes reconeguts com Lax’n’Busto (10/8), que ja ha esgotat entrades; Nil Moliner (7/8); El Drogas (8/8) o la complicitat musical de Chicuelo i Marco Mezquida (1/8), al Parc del Pescador.

La música clàssica i les propostes d’autor tindran un protagonisme destacat amb figures com Ainhoa Arteta (9/8), Maria del Mar Bonet (3/8) i l’impactant Carmina Burana (5/8) en mans de la Coral Verge del Camí, o l’actuació més íntima del Quintet Montsant (4/8) o Laura Simó (31/7). El Festival també oferirà l’espectacle tribut al rei del pop Michael Jackson This is Michael (6/8) i un concert de soul i blues amb The Amy Winehouse Band (2/8), la formació original que acompanyava la cantant britànica. Les entrades es poden comprar  a www.codetickets.com i www.festivaldecambrils.cat.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit