Un estudi internacional liderat per la URV alerta que fumar duplica el risc de patir diabetis tipus 2

La recerca, publicada a l’‘American Journal of Preventive Medicine’, descarta que el consum moderat d’alcohol tingui efectes beneficiosos per a la salut metabòlica

27 d'octubre de 2025 a les 08:20h

Un treball científic encapçalat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha conclòs que el tabac incrementa fins a un 25% el risc de desenvolupar diabetis tipus 2, mentre que el consum d’alcohol, fins i tot en petites quantitats, no aporta cap efecte protector.

La recerca, liderada per Indira Paz-Graniel, investigadora de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, s’ha dut a terme en col·laboració amb l’equip de Nutritional Epidemiology Research de la Université Sorbonne Paris Nord (França) i ha estat publicada a la revista American Journal of Preventive Medicine.

 

Més de 110.000 participants analitzats

L’estudi ha utilitzat dades de més de 110.000 persones participants en la cohort europea NutriNet-Santé, una de les més grans en salut pública. Després d’un seguiment de 7,5 anys, es van diagnosticar 1.175 nous casos de diabetis tipus 2. Els resultats indiquen que fumar o haver fumat alguna vegada augmenta un 25% el risc de patir la malaltia respecte a qui no ha fumat mai.

Entre els fumadors intensius (20 cigarretes o més al dia), el risc es duplica, fet que confirma l’impacte directe del tabac sobre el metabolisme de la glucosa i la resistència a la insulina.

 

L’alcohol no redueix el risc

Pel que fa a l’alcohol, la investigació no troba evidències d’un efecte protector, ni tan sols en consums baixos o moderats. Aquest resultat contradiu estudis previs que suggerien que una copa de vi diària podia reduir el risc de diabetis. A més, l’anàlisi conjunta del consum de tabac i alcohol no mostra un efecte additiu, fet que indica que no actuen de manera sinèrgica.

A banda de Paz-Graniel, a l’estudi hi han participat Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, i Nancy Babio, professora de la mateixa unitat, tots dos membres del CIBERobn i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Els resultats es van presentar al Congrés Internacional de Nutrició de la IUNS, celebrat recentment a París.