Un treball científic encapçalat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha conclòs que el tabac incrementa fins a un 25% el risc de desenvolupar diabetis tipus 2, mentre que el consum d’alcohol, fins i tot en petites quantitats, no aporta cap efecte protector.
La recerca, liderada per Indira Paz-Graniel, investigadora de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, s’ha dut a terme en col·laboració amb l’equip de Nutritional Epidemiology Research de la Université Sorbonne Paris Nord (França) i ha estat publicada a la revista American Journal of Preventive Medicine.
Més de 110.000 participants analitzats
L’estudi ha utilitzat dades de més de 110.000 persones participants en la cohort europea NutriNet-Santé, una de les més grans en salut pública. Després d’un seguiment de 7,5 anys, es van diagnosticar 1.175 nous casos de diabetis tipus 2. Els resultats indiquen que fumar o haver fumat alguna vegada augmenta un 25% el risc de patir la malaltia respecte a qui no ha fumat mai.
Entre els fumadors intensius (20 cigarretes o més al dia), el risc es duplica, fet que confirma l’impacte directe del tabac sobre el metabolisme de la glucosa i la resistència a la insulina.
L’alcohol no redueix el risc
Pel que fa a l’alcohol, la investigació no troba evidències d’un efecte protector, ni tan sols en consums baixos o moderats. Aquest resultat contradiu estudis previs que suggerien que una copa de vi diària podia reduir el risc de diabetis. A més, l’anàlisi conjunta del consum de tabac i alcohol no mostra un efecte additiu, fet que indica que no actuen de manera sinèrgica.
A banda de Paz-Graniel, a l’estudi hi han participat Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, i Nancy Babio, professora de la mateixa unitat, tots dos membres del CIBERobn i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Els resultats es van presentar al Congrés Internacional de Nutrició de la IUNS, celebrat recentment a París.