ERC s’abstindrà en la votació dels Pressupostos del 2024 a Tarragona

Els republicans han negociat amb el govern de la ciutat un paquet d’inversions de 4,2 milions d’euros, destinats especialment a centres cívics, o a l'habitatge

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana s’abstindrà en la votació del pressupost del 2024 de l’Ajuntament de Tarragona i facilitarà que s’aprovin els comptes municipals després de les negociacions amb el govern, on han aconseguit un paquet d’inversions de 4,2 milions d’euros molt rellevants per a la ciutat i que segueixen el rumb de la cohesió i la sostenibilitat.

La portaveu, Maria Roig, ha afirmat “que ERC és una oposició responsable i constructiva en el bé de la ciutat i no enrocada en un ‘no’ partidista”.

Entre els 4,2 milions d’inversió hi ha 1,2 milions destinats a centres cívics, 1 milió en adquisició d’habitatge mitjançant tempteig i retracte per destinar-lo a lloguer social i un altre milió per adequar el vial del polígon francolí, entre altres.

Els socialistes, que governen en minoria, en tindrien prou únicament el ‘sí’ d’un altre partit del plenari (PP, VOX, Junts o ECP) per aprovar el pressupost. Fins i tot només amb abstencions ho podrien aconseguir.

 

El paquet d’inversions

La portaveu ha explicat que en l’execució del pla d’inversions hi ha una partida d’1,2 milions per a impulsar cinc centres cívics per donar resposta a les necessitats de la ciutadania.

S’ha acordat invertir 450.000 euros per tirar endavant el centre cívic del carrer Santiyán, el qual “ja disposa d’un projecte que es va iniciar durant el govern de Ricomà, que ja es pot executar i que es basarà a arreglar la façana, les finestres i la planta baixa, que inclou la cafeteria i els jardins”.

Un altre centre cívic que avançarà és el de Llevant, ja que s’invertiran 300.000 euros per a reformar l’edifici de l’entrada de la Ciutat de Repòs i Vacances que ha d’acollir equipament.

Per altra banda, hi haurà una partida de 300.000 euros destinada al centre cívic que s’haurà de crear a l’Avinguda Catalunya. En aquest cas, expliquen que s’ha detectat que hi ha “molts locals buits prou grans que podrien ser una bona solució”.

Els republicans també exigeixen que es tiri endavant el projecte de l’Antiga Facultat de Lletres, ubicada a la Plaça Imperial Tàrraco, que ja està contemplat al pressupost d’enguany i que ha d’incloure un nou equipament social.

Roig també ha afirmat que s’invertiran 50.000 euros en la redacció del projecte per a poder dotar la zona del Francolí d’un centre cívic, “una reclamació que l’AVV Parc Francolí ens va traslladar i que seria un pas important per començar a cobrir la mancança d’equipaments municipals del barri”.

La portaveu ha apuntat que hi ha dues possibilitats per habilitar aquest centre cívic tan demandat, un seria a un espai municipal que hi ha al costat de la comandància de la Guàrdia Civil, on actualment s’aparquen vehicles, i per l’altra, on hi ha actualment la comissaria dels Mossos d’Esquadra davant de l’Hospital Joan XXIII, al carrer Doctor Mallafré. La policia catalana deixarà aquestes dependències quan estigui enllestida la comissaria compartida amb la Guàrdia Urbana a la plaça Imperial Tàrraco.

La republicana ha manifestat que “és un èxit perquè creiem molt en els centres cívics i en la feina que fan de cohesió i d’accés a la cultura i Tarragona necessita aquests espais de trobada”.

A banda, Esquerra ha compromès un milió d’euros en l’adquisició d’habitatge mitjançant el tanteig i retracte per a destinar-la a lloguer social i ampliar el parc d’habitatge. Roig ha destacat que “cal continuar amb aquesta política social que es va impulsar durant el mandat anterior i que anem reclamant a cada ple, modificatiu rere modificatiu”, ha apuntat Roig.

El portaveu adjunt, Xavi Puig, ha detallat l’impuls del projecte transformador del centre com és “la peonització de l’eix Unió-Apodaca-Prim, que permetrà generar un gran espai de passeig entre la ròtula d’unió de la rambla Nova, l’illa Corsini i la Part Baixa” i serà un pas molt rellevant per avançar en recuperar el potencial d’aquesta zona com a eix comercial.

Aquesta acció permetrà guanyar espai per al vianant, fer un passeig agradable i millorar la qualitat dels veïns. ERC, que ja portava en el seu programa electoral aquesta renovació del centre, ha acordat que s’invertiran 150.000 euros en la redacció del projecte i que suposarà, almenys, una execució de 6 milions d’euros.

Puig ha destacat que també s’invertirà un milió d’euros per a l’execució d’una part del projecte per arranjar el vial del polígon Francolí, redactat durant el mandat anterior, que servirà per arreglar voreres, pavimentar, millorar la senyalització, generar una gran rotonda al mig del vial per a facilitat la mobilitat i reduir les emissions. “És un projecte important per a impulsar l’activitat econòmica de la ciutat i que alhora és un benefici per a tothom, a què és una entrada i sortida de la ciutat”, ha afirmat Puig.

Uns altres compromisos aconseguits són la inversió de 400.000 euros en manteniment de les escoles per a millorar-ne les condicions, 300.000 euros per al manteniment i millora dels locals de les associacions de veïns i 200.000 més per a redactar “un projecte d’accessibilitat complet i real”. Puig ha afegit que també hi ha una partida de 50.000 euros per a la redacció del projecte “d’habilitar i condicionar l’edifici on hi ha la seu de l’ICAC, a la plaça d’en Rovellat, com a local casteller dels Xiquets de Tarragona i que alhora també seria un local social que faria les funcions de centre cívic”.

Per cloure, Puig ha recordat que “el vot d’ERC de moment serà una abstenció i no un ‘sí’ als pressupostos perquè el govern de Viñuales no ha acceptat tirar endavant els carrils bici de Prat de la Riba i l’Avinguda Andorra”. Aquests dos projectes són a cost zero perquè ja disposen de partida i projecte i només cal executar-los. Els republicans confien que els socialistes de Tarragona es diferenciaran de les polítiques que apliquen els governs de PP i Vox a diferents ciutats espanyoles que eliminen els carrils bici i retrocedeixen en matèria de mobilitat sostenible.