A Torredembarra encara li queda un canvi d’alcaldia. No serà fins al pròxim 2026 que Vale Pino deixarà de ser alcalde, encara queda un any. Li preguntem per aquest últim, fem balanç dels primers dos anys de govern i parlem de projectes com el CAP i de problemes com l’extracció de sorra de la platja.
Com es veu aquest últim any a l’alcaldia?
Molt bé, sobretot ara que tinc el bagatge d’un any. És cert que els primers mesos va costar més, especialment el primer mes perquè l’agenda institucional és major, però amb molta il·lusió de continuar amb els projectes engegats.
I quina valoració en fa d’aquests dos anys?
Estic molt satisfet. Primer per què tenim un govern molt ampli amb una confiança en els tretze regidors dels tres partits que formem part i crec que qualsevol la pot palpar. Els projectes, amb aquest nombre de regidors, no es queden paralitzats. A més a més, aconseguim més inèrcia i una millor organització. El govern passa les èpoques amb absoluta normalitat; l’altre dia posaven en dubte que si deixaria de ser alcalde quan el meu compromís arribi al seu moment i òbviament que ho faré perquè hi ha normalitat institucional.
Amb 13 regidors es governa bé llavors o són masses en certs punts?
Es governa millor. Nou és el que necessites per la majoria absoluta, però no et limita. Totes les mans que puguin sumar, són benvingudes. Amb les premisses de sumar i de voler fer coses noves ens vam posar d’acord els tres partits.
Una de les obres principals és la del CAP. Fins quan ha d’haver-hi afectacions?
Les afectacions per les obres del CAP són de sis mesos. Segons les diferents fases de les obres hi haurà més o menys afectacions. En cap moment de l’actuació total hi ha contemplat un tall total de la carretera, el fet tindre a prop l’aparcament de la Zona Esportiva i el polígon ens ha donat molt joc. Ja veiem una part feta d’aquests accessos, condició indispensable per executar el CAP. A la rotonda farem l’enjardinament que permeti, per no perdre fins a cert punt el verd.
“No hi ha contemplat un tall total de la carretera a les obres dels accessos del nou CAP”
L’Ajuntament fins on ha de complir?
Amb els accessos. Ara mateix fem una fase 1. Aquesta podria complementar-se amb una fase 2 que seria des de la rotonda de l’entrada fins a la nova, però no és necessària. La necessària és la fase 1. Nosaltres teníem tres condicions que ens posava la Generalitat: 1, desallotjar l’activitat existent en aquell moment; 2, tenir els accessos per fer més segur el nou CAP; 3, fer una modificació de la zona urbanística, perquè hi havia una zona verda que ocupava un dels vials i havia d’ocupar un dels laterals. El 2029 sembla molt llunyà, però tenir aquestes coses encarades en l’administració pública i tenir una data és una gran fita.
Han ofert dos solars a la Generalitat de Catalunya per fer habitatge públic. Què en saben d’això?
Nosaltres no sabem molt. Són dos solars on poden haver-hi tres possibilitats de construcció perquè un d’ells permet dues finques. Nosaltres no podem assumir una construcció i, per tant, els posem a disposició de la Generalitat.
Un dels solars és a Clarà, on actualment hi ha un pàrquing. Als muntanyans tampoc es pot aparcar. Quines opcions acabaran quedant per aquella zona?
La necessitat que té Torredembarra és d’habitatge. Haurem de pensar que fem amb l’aparcament, perquè era un bon lloc per fer un aparcament de caravanes, per exemple. Potser ens haurem d’acostumar a creuar via per baixar a aquesta part del poble. Vaig demanar al Pla d’Usos d’enguany que s’habilités la part del pont que és a Baix a mar -la part no protegida-, com a aparcament de temporada. Inicialment, se’ns va donar el permís per part de costes i finalment ens ho ha denegat perquè això està contemplat com a platja i no es pot. Ja em vaig avançar perquè aquell aparcament no estava legalitzat i volia fer-ho i adequar-lo.
Què pot fer l’Ajuntament davant d’un preu per metre quadrat per sobre dels 2.000 €?
El parc d’habitatge de lloguer ha quedat sentenciat pel lloguer turístic. No parlem del lloguer turístic que hem tingut sempre a la zona platja, parlem d’uns pisos turístics que podem trobar a Camí de l’Era o carrer Filadors. Hem de veure el planejament urbanístic que ha de dir quines són les zones i quin percentatge ha d’haver-hi en aquestes i fer una ordenança per gestionar aquests pisos turístics (i vull subratllar, és la pujada, no els habituals que tenia el municipi). Després, estem intentant treballar alguna cosa que permeti als propietaris no tenir tanta por a l’hora de posar el seu habitatge per llogar. Estem veient molta gent de la torre que ha de marxar.
Quan veurem avenços al POUM?
Estem amb l’avanç POUM i això és bo. És un procés complex i no és d’un mandat. El POUM ens portarà un parell de mandats.
Aquest mandat queda marcat per la via pública. Després del Carrer Lleida, ve carrer Filadors, què passarà després?
Veiem cada dia com la gent es queixa de la via pública, lluminària, voreres, asfaltatge… Quan fem una reforma integral com la del carrer Lleida tot es renova i a més a més fem més verd i millors espais per les persones. Tot això que estem fent ara ve des de 2016 amb la idea global de “què fem amb tot l’eix comercial i el seu entorn?”. Primer, vam allargar l’eix comercial; segon, el passeig Miramar i així amb plaça Catalunya, carrer Lleida, etc. Torredembarra ha de guanyar espais verds i carrers convertits en zona de vianants. Al PUOSC (Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya) presentem carrer de la Sort, Francesc Moragas i Gibert. Ara mateix també estic demanant el projecte definitiu de la plaça de la Vila i el seu entorn i intentarem que entri a la Llei de Barris. A banda d’això, tenim tota la dotació econòmica per implantar el carril bici des de la rotonda del puntet fins a la que estem fent ara que ha de contribuir a una mobilitat més sostenible. Si més no, és una lògica de ciutat el que estem fent.
“Torredembarra ha de guanyar espais verds i carrers pels vianants”
Sense les administracions superiors seria molt més difícil.
Generalitat i Diputació intervenen molt en el fet que això sigui possible. El govern de Salvador Illa ha fet un PUOSC que està fet per realitzar-lo. La quantitat que et toca com a municipi és perquè la facis servir. Si et queda romanent, el pots fer servir i això em sembla d’una utilitat lògica.
Una extracció de sorra un cop començada la temporada de platges. Semblava que no anava a passar de nou.
És indignant que vulguin fer una extracció de sorra un cop començada la temporada de platja a Torredembarra. Si no haguéssim parlat mai, doncs encara, però no és així. Vull recordar com va afectar l’extracció de sorra amb els vehicles pesants sortint i entrant mentre teníem banyistes. Han volgut tornar a plantejar una extracció de sorra en temporada de platja, amb un pla d’usos executat i amb unes cries de corriol camanegre que tenim. Va declarada la temporada de platges el dia 1 i vam rebre la notificació el dia 3. Ja n’hi ha prou.