ENQUESTA: Estàs d’acord en obrir el comerç els diumenges d’estiu a Tarragona?

Obrir els diumenges «significa donar més servei als turistes, fer més atractiva la ciutat i allunyar-la de la imatge única de sol i platja»

Que els comerços de Tarragona obrin les portes els diumenges i festius d’estiu és un debat de fa anys i anys. Ara, però, els principals agents comercials de la ciutat creuen que estem davant de l’oportunitat perfecta per tirar endavant la proposta. L’únic que cal és l’acord de tot el sector, tant del petit comerç com de les grans superfícies. Un cop aconseguit el consens, la iniciativa haurà de votar-se al plenari municipal, i s’elevarà a la Direcció de Comerç de la Generalitat, òrgan competent per regular aquesta matèria.

La proposta, que es troba en una etapa embrionària, preveu obrir tots els diumenges i festius d’estiu, des del proper 15 de juny fins al 15 de setembre, tal com es fa a altres municipis propers a Tarragona, com ara Salou, Torredembarra o Altafulla. «Si ara no aprofitem aquesta oportunitat, ens penedirem sempre. Després ens queixarem quan vegem autobusos plens de turistes anant a Barcelona per poder comprar els diumenges», comenta Florenci Nieto, president de Pimec Comerç Tarragona. «No ens podem despenjar i quedar-nos fora de joc del que fan les grans ciutats. Per primera vegada podem fer un pacte social històric que situï Tarragona on es mereix», afegeix Nieto. Actualment, les entitats que lideren la proposta es troben a la fase de recerca de consens. El pas següent seran les converses amb els sindicats, imprescindibles en aquest procés.

De moment, l’opinió entre el sector és dispar, sobretot, dels metres quadrats que tingui el comerç. A favor d’obrir els diumenges i festius hi ha les grans superfícies, com són Parc Central o El Corte Inglés, i algunes associacions comercials. A tall d’apunt, afegir que cada cop són més els comerços de proximitat que se sumen a la causa. A l’altra banda de la balança hi ha el petit comerç, que es mostra més reticent per un tema de conciliació familiar, segons el Diari de Tarragona.

Francisco Lambea, gerent del centre comercial Parc Central, assegura que «obrir els diumenges seria molt bo, no només per a nosaltres, sinó també per a la ciutat en general», i afegeix que «d’aquesta manera, podrem recuperar la caiguda de vendes que s’ha registrat els últims anys per les restriccions i els tancaments temporals». Lambea creu que el sector s’ha d’adaptar a l’evolució natural del comerç i «obrir els diumenges és un exemple de com fer-ho».

Per part seva, fonts oficials d’El Corte Inglés asseguren que «aquesta mesura contribuiria a la centralitat de Tarragona, convertint-la en una ciutat de referència, també en l’àmbit comercial». Per a aquest centre comercial, obrir els diumenges «significa donar més servei als turistes, fer més atractiva la ciutat i allunyar-la de la imatge única de sol i platja», comenten les mateixes fonts.

Ambdues empreses coincideixen que el més important és aconseguir l’acord entre tot el sector. El seu president, Salvador Minguella , assegura que «la majoria d’associats de la nostra entitat no estem d’acord amb obrir els diumenges». Els motius, segons Minguella, tenen a veure amb la conciliació familiar. «Pretenen que treballem els set dies de la setmana. Si actualment ja és difícil mantenir dissabte, imaginar diumenge», comenta Minguella, que afegeix que «una altra cosa seria que es fes una mena de campanya, que ens garantirà la viabilitat de la iniciativa».

Entre la proposta definitiva que presentin els agents comercials, caldrà delimitar quines seran les zones de gran afluència turística, conegudes com a ZGAT. Només els comerços d’aquestes àrees podran obrir els diumenges d’estiu. En aquest document també es definiran els horaris, que tot indica que serà de dotze del migdia a vuit del vespre. Quan s’acabin d’ultimar aquests detalls serà el moment de traslladar la proposta a l’Ajuntament. El plenari municipal l’haurà de sotmetre a votació i, després, la Direcció General de Comerç serà l’encarregada de ratificar-la.

Per part seva, el regidor de Comerç de l’Ajuntament de Tarragona, Dídac Nadal, destaca que «el més important és que el sector comercial arribi a un acord per poder posar en marxa el projecte», i afegeix que «en el cas de Barcelona, han trigat dos anys a aconseguir-ho». Nadal deixa clar que els requisits que calen per tirar endavant la proposta són dos: «Que la iniciativa generi nous llocs de treball, i que els empleats no vegin compensats els diumenges treballats per dies de festa entre setmana. Hem de garantir-ne els drets. Són condicions sine qua non», afegeix el regidor.