Eloi Calbet: “El manteniment de la via pública és una de les prioritats del mandat”

Arribem a l’equador de la legislatura, una legislatura fortament marcada per la pandèmia. Quin balanç en fa d’aquests dos primers anys?

Aquest darrer any ha estat molt complicat per a tots, ha estat un any en què hem hagut de canviar les voluntats en l’àmbit de l’acció de govern i sobretot a l’hora de planificar activitats des de les diferents regidories. Però també ha estat un any en què ens hem abocat a la ciutadania, hem estat al seu costat. Tot i que ha estat un any convuls, els projectes urbanístics que teniem hem estat capaços de tirar-los endavant. Hem hagut de fer un gran esforç econòmic per subvencionar autònoms i empreses del municipi afectats per la pandèmia i ho continuarem fent mentre sigui necessari. Malgrat tot, ho valoro molt positivament perquè els nostres vilatans ens han sentit al seu costat.

Els estralls que ha provocat la pandèmia en l’economia han estat molt importants. Quina és la situació econòmica del municipi i dels seus habitants?

A l’Ajuntament podem dir que tenim una bona salut econòmica perquè hem gestionat bé les arques municipals i tenim deute zero i un romanent de tresoreria que ens ha permès ajudar la gent. Sí que és cert que hem notat un sotrac important perquè hem tingut menys ingressos i més despeses però, malgrat tot, ens n’hem sortit.

Hi ha més ajuts previstos?

Sí, en el darrer ple vam aprovar una línia directa d’ajuts a les famílies de 40 euros per unitat familiar. Són unes targetes moneder que pretenen solucionar la despesa corrent de les famílies del Morell, sense haver de complir cap requisit d’emergència social. Tenim una partida pressupostària que ens permet llençar 500 targetes i, si cal, se’n llençaran més. Tots aquests diners de despesa corrent s’hauran de gastar en el comerç local, la qual cosa fa que aquesta línia d’ajuts beneficïi també el petit comerç del municipi.

Quins temes tenen prioritat aquests propers dos anys?

Nosaltres teníem molt clar que un dels objectius d’aquesta legislatura era fer un manteniment important del municipi, de la via pública i zones transitables que no es trobessin en bon estat. Això seguim entestats en fer-ho. Per altra banda, hem començat les obres de remodelació de la rambla Joan Maragall i ja tenim un projecte acabat per continuar amb el darrer tram d’aquest passeig quan acabem amb els treballs que estem duent a terme actualment. A més, tenim una pista coberta, amb un projecte que ja està validat. Serà una pista coberta que cobrirà totes les necessitats a nivell esportiu perquè, tot i que tenim un pavelló, hi ha molts clubs i era un equipament que feia falta. D’aquesta forma, clourem ja tota l’actuació en l’àmbit de la zona esportiva.

També tenim una actuació prevista a la Granja dels Frares, un espai que forma part de la Ruta del Cister. És un espai històric que volem recuperar poc a poc i estem mirant la legalitat d’adequar un espai per a què hi pugui viure un masover, que s’encarregui de gestionar l’espai i de mantenir-lo i, a partir d’aquí, poder conservar totes les restes arquitectòniques de la granja.

Per altra banda, tenim el projecte de l’execució del Pla Parcial 10, de gran indústria. Som dels pocs municipis de la zona que tenim tantes hectàrees de sòl urbanitzable per a gran indústria i això és una oportunitat tant per al Morell com per al Camp de Tarragona. Ara que s’està parlant de noves maneres de fer química i de l’hidrogen verd, nosaltres volem ser un pol d’atracció per poder rebre noves inversions. Tenim la capacitat, tenim els terrenys i tenim la planificació d’una subestació elèctrica que donaria subministrament a tot el polígon. Creiem que ara és el moment, que hem de pujar al tren i no deixar escapar aquesta oportunitat.

Com està el projecte de la residència d’avis?

El que estem fent ara és un estudi de viabilitat per convertir el centre de dia que tenim al municipi des de fa molts anys en residència d’avis. Tot apunta a que tindrem llum verd per dur a terme el projecte. És una demanda històrica del municipi. Estem parlant de 21 o 22 places de residència. Sembla que el projecte es podrà executar, no sé si aquesta legislatura però, com a mínim, podrem deixar-ho tot planificat per a executar-lo en la propera.

La Generalitat comença a aixecar restriccions i ha autoritzat la celebració de revetlles i festes majors. Com encaren la festa major d’enguany?

Nosaltres hem estat un municipi que no hem deixat mai de fer coses i hem anat fent fins que no ens ho han permès però ara la situació és una altra. S’han aixecat restriccions i això ens permetrà celebrar la festa major adequant els actes a les mesures que s’hagin de complir. Nosaltres fem la festa major a finals de juliol i principis d’agost i, per tant, segurament la situació encara he de canviar més, però esperem que serà a millor.

El que no hem pogut fer és la Terrafira conjuntament amb els comerciants perquè aquesta fira també està molt vinculada a la gastronomia i, per tant, no es podia fer tal com calia. Vam parlar amb l’Associació de Comerciants i vam decidir fer-la en unes altres dates.