Elisa Vedrina (regidora d’Esports): “Els compromisos econòmics amb els clubs tenen caducitat”

Avatar photo

Al març de 2017 Elisa Vedrina va prendre possessió del càrrec de regidora del Partit Popular després de la mort sobtada de Marbel Negueruela. Vedrina va fer-se càrrec llavors de les seves mateixes responsabilitats, a l’àrea d’Esports de l’Ajuntament de Tarragona. Parlem amb ella sobre el seu primer any al consistori i també sobre el projecte esportiu estrella del mandat: els Jocs mediterranis.

-Quin balanç fa del primer any de regidora?
-Podem fer dos tipus de balançs, un el balanç personal: ha estat una experiència, una bendició. Sempre he treballat en l’àmbit de l’empresa privada i el fet de conèixer l’administració pública des de dins és una experiència altament recomanable. De vegades comentem que hauria de ser obligatori conèixer el funcionament de l’administració pública perquè jo crec que facilitaria les coses als ciutadans per exercir correctament la ciutadania. A nivell personal plenament enriquidor. Primer perquè m’ha permès aprendre el funcionament d’un ajuntament, des de nocions de dret administratiu, recursos humans, departaments de l’administració… També m’ha permès estar en contacte amb molts col·lectius, persones amb diferents interessos, associacions de veïns, entitats esportives. Penso que pels meus fills és tremendament positiu perquè són conscients que hi ha una dimensió pública que requereix una cura especial perquè estem gestionant patrimoni que és de tots. A nivell de la regidoria penso que també és molt positiu perquè la meva predecessora va deixar un camí molt obert i hem continuat el llegat de Marbel. Pel que em diuen els tècnics, en un any hem aconseguit des del Patronat fer passos molt potents amb vocació de continuïtat en diferents àmbits. A destacar per un costat la difusió de l’activitat física a través de programes per exemple de Juguem a nedar, però també una nova base de subvencions que ha estat aprovada per unanimitat. Els primers passos que són ja bastant consistents en un nou model de gestió dels camps de futbol, i després en el dia a dia del Patronat d’Esports que gestiona recursos humans i econòmics importants, que va dirigit a promoure entre els ciutadans de Tarragona i del territori que l’activitat física és quelcom positiu per al seu desenvolupament personal.

-Des de la conselleria es va elaborar un estudi sobre els camps de futbol. Quines són les novetats?
-Hem passat d’un model de gestió obsolet al nostre judici, que era que els mateixos clubs que havien d’utilitzar les instal·lacions per la pràctica esportiva gestionaven aquells equipaments que són municipals, i llavors volem passar a un altre model que és que els camps de futbol passin a formar part de la gestió ordinària de l’Ajuntament. La prioritat és garantir la pràctica de l’esport base i amateur. Ara hem encarregat un estudi per saber en quin estat estan els camps de futbol, que es van construir tots alhora fa aproximadament deu anys i durant aquest temps el manteniment ha estat el correcte, però la normativa canvia. Aquesta és la segona pota. La primera és una cessió d’ús per acabar sent de gestió municipal, la segona és veure com estan aquests camps de futbol per buscar el finançament per anar posant-los al dia perquè sigui el patronat qui assumeixi aquesta gestió, i la tercera pota seria política de subvencions. La idea d’aquesta regidoria i crec que de tots els grups municipals és que les subvencions vagin més a fomentar l’esport familiar, social, l’esport base… Llavors, encara que hi hagi uns compromisos concrets amb determinades entitats i que són econòmicament molt poderosos aquests compromisos també tenen una data de caducitat i a partir d’aquí es tracta que aquesta política de subvencions ens aculli per repartir aquests fons entre els clubs de la ciutat d’una manera més generosa i no tan concentrat en alguns.

-Com creu que influiran els Jocs en la pràctica esportiva de la ciutat?
-Jo crec que un esdeveniment d’aquesta categoria ha de tenir un impacte en la ciutadania. Primer perquè el llegat de les instal·lacions facilitarà que hi hagi més instal·lacions i de millor qualitat, i això fa que més ciutadans es puguin animar a practicar l’esport. Però per altra part crec que un cop passin els Jocs el Patronat d’Esports haurà de rebre la tasca de gestionar el llegat de la comprensió per part de la ciutadania de com d’important és per al desenvolupament personal la pràctica de l’esport i de l’activitat física. No deixa de ser il·lusionant que hàgim de gestionar també aquesta il·lusió.

-El pla cultural dels Jocs ha passat per Prats, per Floria, per Martín, i ara se li han cedit les competències. Com ha estat l’elaboració d’aquest projecte?
-La presentació oficial va ser el 19 d’abril, amb la qual cosa ho donem pràcticament per tancat, potser es fa alguna petita modificació. És un programa que està previst que duri sis mesos i el 19 d’octubre està previst un concert de cloenda. Jo voldria destacar que és un gran programa cultural molt potent i enriquidor. És cert que ha passat per diferents mans, però a mi m’agradaria destacar que la meva tasca ha estat facilitar que la ciutat i el territori pogués gaudir d’una programació cultural que estigués a l’alçada de l’esdeveniment esportiu. Han estat diferents mans però un sol esperit, un treball en equip.

-El fil comú són les diferents corrents del mar mediterrani?
-Sí, aquesta és una mica la font d’inspiració dels diferents actes. Diferents corrents de teatre, música, gastronomia, cultura popular… Sempre enfocat en el mediterrani.

-Què s’espera d’aquest pla?
-Com de qualsevol pla cultural, el primer que esperem per un costat és que contribueixi al desenvolupament personal harmònic de cada ciutadà. Al final la cultura no deixa de ser per una banda allò que ens uneix amb els del costat, per una altra banda allò que ens distingeix de cultures veïnes, i que ens porta a enriquir-nos, primer a nivell personal i després com a col·lectiu. Què esperem? Potser jo sigui molt ambiciosa, crec que no, una persona que assisteix a un espectacle com Calígula o Edip Rei abans i després d’assistir a l’espectacle, quan aquest espectacle té una categoria com la que pot tenir la companyia de teatre clàssic de Mèrida, al final la persona que entra i la persona que surt no és la mateixa. I ordinàriament serà millor persona perquè haurà rebut una formació i una sensibilitat per a temes artístics, i això és el que s’espera d’un programa cultural. Hi ha diversitat perquè qui vulgui teatre clàssic el pugui trobar, però qui vulgui un concurs de castells, que també és una manifestació cultural molt potent, doncs pugui tenir també aquesta experiència cultural, catàrquica gairebé com deien els grecs. Esperem que al final la ciutadania sigui més rica, més lliure i que contribueixi amb això a fer una societat millor.

-Creu que l’ajornament dels Jocs ha pogut generar desil·lusió?
-Honestament, posposar els Jocs no va ser una bona notícia. No podem negar l’evidència que s’hagi pogut sentir desil·lusió o desencant. També és veritat que ens ha permès tenir un any més per preparar-los. Jo sempre penso en els Jocs com quan hi ha una festa familiar, una boda, una graduació… Posposar una festa quan la tenies prevista no és agradable però després penses que potser ha sortit millor, que al final va poder venir més gent, altres persones s’han pogut preparar, ens va donar més temps a què tot estigués més lligat… Per la qual cosa esperem que aquesta desil·lusió que va provocar aquella decisió acabi fent que la gent digui que va valer la pena.

-Quin profit es pot treure de les instal·lacions?
-En aquest moment això encara s’ha de definir. Jo com a regidora d’Esports espero que aquestes instal·lacions redundin en una millor pràctica esportiva per als ciutadans de Tarragona. Ens agradaria que aquesta major implicació estigui capitanejada pel Patronat municipal d’esports. Però no podem negar que aquestes instal·lacions puguin ser gestionades per tal que hi hagi un rendiment econòmic, sempre i quan aquest rendiment econòmic no sigui la principal causa que ho mogui.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PSC reclama a Colau un pla hoteler a Barcelona

Notícia següent

Ros demana a Torra “col·laboració i entesa per superar qualsevol divisió o fractura social a Catalunya”

Notícies relacionades