El primer gran temporal de la tardor ha tornat a arrasar la Platja Llarga de Tarragona, una de les zones més afectades al Camp juntament amb altres localitats com ara Salou, Roda de Berà o Calafell.
La pertorbació Aline va travessar Catalunya el passat dijous i part de divendres, portant pluges abundants al Pirineu i Prepirineu, però que al litoral van ser més aviat minses. Malgrat tot, a la costa el que sí que es va notar van ser les onades, de fins a 4 metres en alguns punts, i que han tornat a destrossar platges de diferents localitats.
A Tarragona, la Platja Llarga ha quedat gairebé impracticable en alguns trams. De fet, l’últim quilòmetre, a l’alçada del càmping Les Palmeres, els usuaris i usuàries que vulguin passejar han de passar per una zona del mateix càmping perquè no poden continuar el seu camí per la sorra.
Amb l’arribada de la tardor i la inestabilitat, aquestes situacions podrien repetir-se els pròxims mesos i acabar d’emportar-se el que queda de platja. A més, la sequera que arrosseguem des de fa ja gairebé tres anys ha fet que el terreny estigui més sec, i per tant, més susceptible a condicions meteorològiques com les d’aquests dies.
Les afectacions al litoral català arriben també a altres municipis i ciutats del Camp de Tarragona. A Roda de Berà, per exemple, el fort onatge va malmetre part del passeig marítim, on un mur va quedar trencat i algunes rajoles van quedar despreses. A Salou, Cambrils i Torredembarra, l’aigua del mar va pujar de nivell fins al punt d’arrossegar la sorra de la platja fins als seus passejos marítims.
Els experts demanen des de fa temps que els municipis i les diferents autoritats comencin a elaborar plans per protegir la costa i prevenir situacions que poden arribar a ser perilloses per a les persones, especialment en zones on les àrees residencials estan a tocar del mar.
El canvi climàtic està fent que aquests episodis de temps extrem siguin cada cop més habituals. Fa dos anys, l’històric temporal Filomena va deixar multitud de problemes per tota la península: neu a l’interior, amb una nevada històrica a Madrid; i destrosses a la costa de Catalunya, per exemple.
Només un any abans, el temporal Glòria va convertir-se en un dels més destructius a Catalunya, especialment a les Terres de l’Ebre, on l’aigua del mar va arribar a penetrar fins a 3 km terra endins, negant 3.000 hectàrees d’arrossars i destruint la barra del Trabucador.