El Port comença a dissenyar l’interior del nou Museu reubicant un motor de 1960

El motor ha romàs protegit a l’interior del Museu durant aquests mesos de rehabilitació

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Aquest dilluns 2 de novembre, el  ha començat a  dissenyar el seu nou relat museogràfic amb el moviment del motor dièsel construït  l’any 1960. El motor, de grans dimensions i amb un pes de gairebé trenta tones, ha  romàs protegit durant aquests mesos dins de l’interior de l’edifici mentre es realitzen  les obres de rehabilitació interior, ja que per la seva grandària l’equip responsable  va decidir moure’l només una vegada i directament a l’emplaçament definitiu que té  assignat dins del nou disseny museogràfic. 

 

Les tasques han consistit a desplaçar el motor uns quinze metres i fer-li un gir de  noranta graus per tal d’ubicar-lo just enfront del què serà una de les portes de vidre  del Museu. Aquest nou emplaçament permetrà que tothom que passegi pel Moll de  Costa, pugui entreveure’l a l’interior del museu des del carrer estant. 

 

Els treballs de trasllat liderats per un equip de professionals i sota l’atenta mirada  de la directora del Museu, Mercè Toldrà, han durat gairebé cinc hores. Les tasques  han estat força acurades amb maniobres minucioses per no fer malmetre aquesta  màquina de gran valor. Toldrà ha comentat que “han hagut d’utilitzar maquinària  especial per moure una peça amb unes dimensions de 3,35 x 5,25 x 1,8 m de  grandària i un pes d’unes 30 tones”. 

 

El motor és una de les peces amb més valor històric i simbòlic del Museu i en forma  part de l’exposició permanent des de l’any 2000. Aquest giny va ser extret del vaixell  mercant anomenat ‘Dragonera’ que va ser construït per les drassanes “Juliana  Constructora Gijonensa” a la dècada dels seixanta. El casc del vaixell descansa  sota el mar al Parc Subaquàtic gestionat pel SES davant del dic de Llevant. 

 

El motor, marca Smith Bolnes i fabricat a València, es caracteritza per ser de velocitat a dos temps amb 1120 cavalls de potència i 7 pistons en línia. Als anys  noranta es va acordar cedir la Dragonera a la Societat d’Exploracions Submarines  per enfonsar-la a prop de l’escullera del dic i integrar-lo al Parc Subaquàtic. Des de  llavors, serveix com a biòtop per la fauna i flora marina del nostre territori.

 

Per la seva part, el motor va ser cedit a l’Escola Taller de Tarragona per tal de ser  utilitzat educativament en el mòdul de mecànica de motors i finalment, l’any 2000,  va passar a formar part de l’exposició del Museu del Port de Tarragona. 

 

Un nou relat museístic 

El desplaçament d’aquesta gran peça museística és un nou pas endavant en la  remodelació completa del Museu del Port. La directora de l’obra i responsable del  departament d’Infraestructures i Conservació del Port de Tarragona, Teresa Jacas,  ha volgut destacar que “les obres s’estan duent a terme sota el calendari previst  inicialment, tot i la situació anòmala que s’està vivint a causa de la COVID-19″.  

 

Per tant, la data de finalització de les obres del Museu està fixada per a finals d’any 2020 inicis del 2021 . Un cop assolida aquesta etapa, Jacas ha comentat que “es  podrà començar amb la producció de la nova exposició museística del museu i amb  l’execució de totes les instal·lacions com climatització i ventilació, electricitat,  telecomunicacions i il·luminació de l’espai”. 

El Museu del Port és un important espai cultural tarragoní que l’any passat va batre  el rècord de visitants arribant a les 30.100 persones. Per poder mantenir tot el seu  atractiu, el museu renovarà completament el relat expositiu de la mà de l’equip  d’Ignasi Cristià i Iago Blasi, encarregat de dissenyar la nova proposta. 

Amb la renovació del relat, la direcció del Museu ha volgut preservar molts dels objectes emblemàtics del museu i integrar les noves experiències visuals i  participatives del nou projecte museístic, com és el cas del motor dièsel del vaixell  ‘Dragonera’. 

 

La nova museografia varia el format de l’anterior distribució dins de l’espai del  Refugi 2, seu del museu. Es crea un recorregut més lineal en què la persona que  el visita gaudirà d’un itinerari on es trobarà amb objectes nous i aconseguirà submergir el visitant en les diferents temàtiques que l’espai exposarà. A més, el nou  itinerari interior permetrà fer un recorregut més íntim, personal i interactiu sense  haver de creuar-se amb altres visitants.

Visites virtuals al Museu 

Actualment i per tal d’adaptar-se a l’escenari actual, el Museu va estrenar durant el  mes d’octubre una nova oferta educativa adreçada a escoles i esplais sota el nom ‘Educa Digital’. Es tracta d’activitats en línia força engrescadores pensades perquè  la canalla accedeixi a uns continguts atractius i puguin gaudir de la nova experiència  educativa al voltant del Port. 

Segons declaracions de la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà, “aquesta  nova oferta ha estat molt ben re buda i, a hores d’ara, ja tenim al voltant de 600  alumnes apuntats fins a finals d’any”.