David Ciurana, elegit per la demarcació de Tarragona -encara que format a la BCN School of Tourism, Hospitality and Gastronomy (CETT)-, a la categoria de cuina, i Raquel Fernández, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona, a la nova categoria que premia al millor responsable de sala, són els guanyadors de la III edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa. Angie Puget, de l’Escola El Repartidor (Fundació El Llindar), ha recibit també el guardó acreditatiu del Premi Social.
Després de mesos de proves i dues semifinals, s’ha celebrat durant tot el matí al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques la gran final dels premis, coneguts com el ‘masterchef’ dels alumnes catalans de cuina. Els quinze finalistes (vuit de cuina i set de sala) han demostrat els seus coneixements en un showcooking en directe amb un jurat de luxe, abanderat pels germans Torres, amb presència de quatre Estrellas Michelín, xefs recomanats a la Guía Michelín i nombrosos Soles Repsol.
Núria Palau, alcaldessa de Les Borges Blanques, i Joan Gòdia, director general del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, han presidit la final. Tots dos han destacat la importància de cuidar i promoure els talents joves, que són la base per mantenir el nivell i el prestigi de la cuina catalana en el futur, i la necessitat de divulgar i potenciar al màxim productes autòctons de tanta qualitat com l’oli d’oliva verge extra, ‘leitmotiv‘ central dels plats que han preparat els finalistes.
Una vintena d’alumnes de 10 escoles de cuina diferents -elegits entre mig centenar de candidats procedents de 20 centres de formació-, han estat seleccionats per cuinar a les semifinals dels premis, impulsades per l’Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) sota la seva marca de promoció de l’oli verge extra d’oliva ‘Capital de l’oli’.
El jurat va avaluar el nivell dels futurs xefs a dues semifinals: la del passat 16 de març, on van participar els alumnes de Girona i Barcelona, i la del 2 d’abril a Vila-seca (Tarragona i Lleida). L’elecció del millor estudiant de cuina de Catalunya es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades.
L’edició de 2023
Les proves de la primera semifinal es van celebrar a la seu de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB). Max Olivares i Ruben Wang, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB), i Seydou Drame de l’Escola d’Hostaleria Vallès Oriental-Montornès del Vallès (EHVO), són els tres classificats per la demarcació de Barcelona. Amb ells, Maimouna Mballo, de l’Escola d’Hostaleria de Girona, i David Trillo, del mateix centre, tots dos procedents de la província de Girona, també es van classificar per aquest ordre com els primers finalistes. David Ciurana i Víctor Royo, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Cambrils; i Llum Oliva, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Lleida van guanyar la segona semifinal celebrada a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca.
Nova categoria de sala
Enguany, per tal de seguir potenciant el talent gastronòmic al territori, es vol valorar el treball de tot l’equip que treballa a la cuina i es va crear la nova categoria de servei de sala, amb tres estudiants de Barcelona classificats per a la final de diumenge -Raquel Fernández, de l’ESHOB, Ton Zambrano, de la CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, i Alex Berrocal, de l’Escola Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB)- i quatre més procedents de les proves del Premi Social: Miriam Doya, Jeremie Elie, Aaron Moisés i Noemi Scarlet Montalban, tots ells de la Fundació El Llindar.
Lliurament del Premi Social
Aquesta tercera edició dels Premis Lladonosa torna a comptar amb un apartat específic dedicat a la inclusió de les persones més desfavorides. El Premi Social és obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l’àrea de serveis socials. Angie Puget ha estat la guanyadora d’aquest premi 2023, coorganitzat i recolzat per la Fundació Formació i Treball i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.
Els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa van néixer al 2021 com a homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, -entre les quals la Creu de Sant Jordi-, pel seu ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina catalana.