El Constitucional prohibeix regular el lloguer, Tarragona afectada

Tarragona era un dels municipis on s'aplicava la llei aprovada el setembre de 2020 per Junts, ERC, CUP i Comuns

El Tribunal Constitucional ha pres una decisió sobre la Llei catalana de regulació dels lloguers, atenent el recurs presentat pel PP. Per unanimitat, ha anul·lat parcialment la llei per envair competències estatals.

El recurs dels populars i la mateixa sentència se centra en l’articulat que permet a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona declarar zones on els preus són massa alts i aplicar-hi límits. Aquesta mesura havia afectat 60 municipis de tota Catalunya, entre ells Tarragona.

El Sindicat de Llogateres he condemnat la decisió del Constitucional i ha considerat l’anul·lació de part de la llei com “una bomba per a milers de famílies”, que ara “queden desprotegides”.

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, també ha alçat la veu davant de la sentència. La regidora assenyala que el resultat de la llei “és clar”: el preu dels lloguers ha baixat un 1,4% a Catalunya, “després d’anys de pujades desorbitades molt per sobre dels sous”; i a la ciutat de Barcelona “el descens arriba fins a un 4,8%”.

El Parlament va aprovar aquest text el setembre de 2020 amb el suport de RC, Junts, la CUP i En Comú Podem després de rebre l’aval de 4.000 entitats socials.

ERC i Bildu salven la tramitació de la Llei d’Habitatge espanyola

En paral·lel, el Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous per 174 vots en contra, 161 a favor i 4 abstencions les esmenes a la totalitat que PP, Cs, PDeCAT, PNB, i Junts havien presentat contra la Llei d’habitatge.

El text continua la seva tramitació gràcies als vots de les formacions del govern espanyol, Bildu i ERC, amb qui han assolit un acord que passa per garantir que la norma que sortirà de les Corts respectarà escrupolosament les competències de les autonomies. Amb tot, ERC ha advertit el govern espanyol que el seu suport passa únicament per impedir que la llei quedi varada en aquest punt, i que si vol els seus vots per a l’aprovació definitiva de la norma haurà de complir els seus compromisos.