El Museu del Port ha acollit la presentació del nou espai de sostenibilitat ‘El cau dels grumets’ dins del recinte museístic. És un espai de descoberta per als visitants del Museu on s’explora i juga en un format de cubs de coneixements. Es tracta de descobrir de manera autònoma els ocells del port, els biòtops i el parc subaquàtic i els sòlids a granel. El projecte, dissenyat per Auriga Serveis Culturals, s’ha realitzat amb la col·laboració de la Direcció de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port .
Avui, divendres 17 de novembre, el Museu del Port de Tarragona ha estat l’escenari de la presentació del nou espai ‘El cau dels grumets’ dins del recinte museístic dedicat a la sostenibilitat de l’entorn portuari tarragoní en el marc de la 23a Setmana de la Ciència.
Han participat en la presentació la responsable del Museu del Port de Tarragona, Mercè Toldrà, qui ha donat la benvinguda als assistents i ha explicat com aquesta nova activitat s’integra dins del recorregut museístic, i Jordi Salvadó d’Auriga Serveis Culturals qui ha presentat el contingut de l’activitat didàctica adreçada als visitants del Museu, que dona a conèixer alguns aspectes mediambientals relacionats amb el Port de Tarragona. A l’acte també hi ha assistit la responsable de medi ambient de la Direcció de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat, Cristina Miret. Des d’aquesta Direcció s’ha col·laborat en la confecció del mòdul que permet esbrinar de manera autònoma els aspectes de la sostenibilitat del Port de Tarragona com ara les aus, els biòtops i la descàrrega de les mercaderies.
Auriga Serveis Culturals ha dissenyat i desenvolupat aquest nou espai de descoberta per a petits i grans al Museu del Port de Tarragona que té un format autònom perquè els infants i els seus acompanyants puguin conèixer alguns aspectes ambientals relacionats amb el Port de Tarragona. I amb aquesta finalitat l’espai ‘El cau dels grumets’ conté un mòdul per tractar diferents aspectes ambientals del Port com ara els ocells del Port, els biòtops i el parc subaquàtic i els sòlids a granel.
Descobrir, explorar i jugar
El mòdul que inclou la caseta d’observació instal·lada al recinte museístic té el format de cubs de coneixement i tracten temes diferents seguint la seqüència didàctica de: descobrir (una pregunta serveix per introduir el tema que treballa el cub i desperta la curiositat dels usuaris), explorar (diferents recursos com ara fotografies, vídeos, sons, elements tàctils serveixen per adquirir coneixement) i jugar (dinàmiques que treballen els conceptes presentats).
Els temes que conté el mòdul didàctic són l’aire (els ocells del port), el mar (els biòtops i el parc subaquàtic) i els molls (sòlids a granel).
Amb mòdul dels ocells, ens endinsem en un espai portuari en constant transformació, i es veu com l’ocupació de noves extensions fins i tot cap al mar, modificant el curs del riu o ocupant zones de la costa més pròxima, ha conformat un espai on hi ha una àmplia varietat d’espècies d’aus. Encara que el recinte portuari pugui semblar un lloc no apte per al desenvolupament de la vida, les aus s’han adaptat a les noves condicions i han aprofitat les oportunitats que l’espai els dona per dur a terme cadascuna de les seves tasques vitals.
Pel que fa al mòdul dels biòtops i el parc subaquàtic, hom pot observar com el projecte d’immersió de biòtops té com a objectiu principal recuperar les poblacions d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines. La forma, dimensions i disposició de les àmfores i biòtops és adient perquè les espècies puguin trobar refugi i protecció i facilitar la seva reproducció.
El parc subaquàtic és un projecte de la Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona i es tracta d’una zona situada a l’escullera exterior del Port de Tarragona destinada a la regeneració de la flora i la fauna autòctona de la zona.
I quant als sòlids a granel, és a dir, l’activitat generada a molls, es pot conèixer com aquesta mercaderia, un dels tràfics principals del Port de Tarragona, manté diferents operatives que poden provocar algunes situacions mediambientals com ara contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió, augment de la terbolesa de l’aigua, increment de l’eutròfia o la presència de plagues. El Port té molt en compte aquestes qüestions i intenta minimitzar-les seguint tota una sèrie d’estratègies.