Dijous, 27 de juny de 2024
És notícia

Eduard Rovira: “Estic molt satisfet d’haver sanejat econòmicament l’ajuntament”

Avatar photo
Entrevista a Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra
Eduard Rovira

Entrevistem a Eduard Rovira, en el seu últim mes de mandat. Després de nou anys sent alcalde de Torredembarra, farà un pas endarrere, però primer acabarà aquest mandat amb les regidories que el pertoquen. Ens explica que farà al futur, en quina situació estan els principals projectes del municipi i ens fa cinc cèntims de l’alcalde que vindrà en l’últim any de mandat: Raúl García. També ens fa balanç d’aquests anys al cap de Torredembarra.

Què us ha donat afegir a Junts en aquest pacte? 
Aquest afegit ha donat més capacitat de treballar. La qüestió és que l’experiència que tenim treballant amb nou regidors justos amb aquest ajuntament que té una mida bastant encaixada, és que sempre hi havia algun regidor amb una doble càrrega, en haver-hi els funcionaris molt justos. Tenim una dimensió que no ens permet créixer el capítol 1 (parlarem després) i llavors el regidor ha d’estar molt pendent de l’àrea. El fet de tenir més regidors, permet repartir més la feina i arribar a tot millor. 

Quan podrà créixer aquest capítol?
Una de les fonts de finançament dels municipis és a través dels pressupostos generals de l’Estat. Aquesta funciona per uns trams i el nostre va de 10.000 a 20.000. Nosaltres estem a 18.000, però tenim una població flotant de més de 20.000. Aquest salt ens permetria tenir una mica més de pressupost, perquè tenim serveis que no són obligatoris, però que veiem necessaris per Torredembarra, tant per dimensions i característiques del municipi. Aquests serveis són el bus urbà, el servei de Policia Local -que no és obligatori fins als 20.000-. 

“El salt al tram de 20.000 habitants ens permetria una mica més de pressupost”.

S’ha iniciat el procés de redacció del Pla d’Ordenació Urbana? És una de les propostes que volíeu impulsar en començar el mandat.
No. El departament d’urbanisme ha estat en constant canvi últimament i està molt saturat. Tenim fins i tot retards amb les llicències d’obres, perquè hem tingut problemes amb el personal. El que abans deia, el funcionariat de nivell alt és just i clar, quan hi ha alguna baixa es nota molt. 

Què ha de suposar el nou Pla Local d’Habitatge?
És una eina que fa una radiografia de la situació que té Torredembarra i busca les vies de sortir de la situació actual. No és una solució, és el començament d’una. Des d’un punt de vista pràctic, com a radiografia de la situació, ens permet utilitzar una sèrie d’eines que estaven apalancades. Entre elles, utilitzar uns fons (el Pla Municipal del Sòl) que té l’Ajuntament que fins que no té un Pla Local d’Habitatge no pot accedir. No ens permeten gastar els diners fins que no sabem en què ens els gastarem. 

Com ha rebut el poble l’arribada de la comissaria dels Mossos? El treball ara de la Policia Local pot ser diferent? La presència dels Mossos es nota. 
Ara estem en el procés d’adaptació. Es nota la presència dels Mossos i es nota la seva immediatesa quan es necessita. Ara començarem a redefinir algunes de les feines, després del procés de canvi. Hi ha ara una promoció de nous agents que hi són a l’acadèmia que substituiran als que marxen a Mossos o altres policies locals i als que es jubilen. Significarà que la Policia Local es podrà dedicar a altres feines més locals? Sí, però encara no està definit el canvi. 

Creieu que es podrà aconseguir la quarta escola?
Això és complicat de saber. La necessitat d’una quarta escola és perquè es produeixen moviments d’alumnes dins del territori, que fan que les aules se saturin i que hi hagi allò que diuen “matrícula viva” que és que es canviï d’escola a mig curs. Ara bé, la creació d’escoles es fa quan hi ha una projecció de tots els cursos, no d’un sol. I ara mateix no tenim una projecció a tots els cursos, perquè ara el que hi ha és molta matrícula viva. Els números de Torredembarra són molt justos per tenir una línia nova de tots els cursos, segons el Departament d’Educació. Ara mirem que la matrícula viva no ens saturi les aules. 

FOTO: Anna F. (Ajuntament Torredembarra)

El CAP entrarà en funcionament a finals de 2025 principis de 2026?
Nosaltres estem fent la nostra part que és tenir el projecte de remodelació de la carretera. Ho tenim pressupostat i ara s’acabarà de tancar el finançament amb una subvenció de la Diputació de Tarragona. 

Com és Raúl García com a regidor? Segurament molts torrencs sap com és com a persona, però veient que serà l’últim any l’alcalde, voldria conèixer quines són les virtuts d’ell.
Bé, és una persona molt treballadora que té uns temes molt complicats per treballar. El resultat el veurem aviat, perquè com a alcalde serà una altra cosa, més que res perquè no és el mateix ser regidor que alcalde. Crec que és una persona molt capaç, té una idea de com és l’Ajuntament i com és el poble molt clara i sap com gestionar amb l’administració, que és molt important. 

Ell s’encarrega de la regidoria Residus i Neteja Viària. En quin estat es troba el contracte de la brossa? L’oposició plantejava, fins i tot, una municipalització del servei. 
Ara mateix estem en un moment que tenim a punt el plec tècnic per fer la licitació de la recollida d’escombraries i tenim un estudi fet per veure com tirem endavant la neteja viària. Mentrestant estem amb dos contractes d’emergència, però ja es nota que la recollida d’escombraries i la neteja viària funcionen bé. 

Què destaca d’aquests anys com a alcalde? Què s’emporta cap a casa?
El fet d’haver estat alcalde sempre és un orgull. Les coses que més han marcat aquest període són el procés en el primer mandat, que va distorsionar mínimament la política municipal, i al segon mandat la pandèmia que també va alterar-ho tot molt. Les sensacions són contradictòries, perquè algunes de les coses que hauria volgut acabar no les he pogut acabar i, en part, són pels entrebancs que hem tingut. He fet una Relació de Llocs de Treball (RLT) com a regidor de recursos humans, cosa que no s’havia atrevit a fer cap alcalde des de fa molts anys. Són coses que no llueixen i que a més a més, internament, sempre toquen alguna espina. De fet, hi ha hagut persones que s’han vist perjudicades, però potser estaven massa beneficiades abans. I crec que aquesta RLT l’he fet bastant sol. També s’ha digitalitzat tot a la casa, perquè estava tot molt obsolet. La pandèmia va precipitar-ho tot una mica i ara mateix estem en un bon punt, perquè estem encarrilant l’esquema nacional de seguretat (una qüestió tècnica d’informàtica). A marge d’això, que és molt intern, hi ha moltes coses: el sanejament financer de l’Ajuntament i una despesa més o menys controlada i uns increments d’impostos que encara que l’últim any han estat molt exagerats, en realitat l’augment acumulat és una mica més d’un 5%. Hem actuat també als carrers, hem pacificat tot una mica més i hem fet Torredembarra una mica més amable. 

Aquests tres anys continuarà amb les seves regidories. També amb la diputació. Després, què?
Després jubilació. Tindré 68 anys i no tinc per què plantejar-me res més. També vull dir que cada any que passa és una història nova i no he fet projeccions. 

Torredembarra per Eduard Rovira és…
El meu poble. Allà on visc, on he volgut viure; i és el poble de les meves famílies. És allà on vull estar. Tot el que he fet és el que cregut positiu per Torredembarra. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reparació del camí de la Serra a Mollerussa per millorar els accessos al complex esportiu i lúdic de la zona

Notícia següent

21 nous autobusos elèctrics s’incorporen a la xarxa del Baix Llobregat Sud

Notícies relacionades