Dos anys de mandat a Torredembarra: via pública, el CAP, l'IBI i la sorra de la platja

Eduard Rovira (ERC), ha sigut alcalde durant el primer any, mentre que Vale Pino (PSC) serà alcalde fins al maig del 2026, moment en què entrarà Raúl García (ERC)

16 de juny de 2025 a les 21:54h

Un govern de tres partits i tres alcaldes. Els tres alcaldes no són dels tres partits; i a més, el primer any és per un partit, el segon i el tercer per un altre i el quart per al mateix partit que el primer. Amb aquestes dues frases sabem que ens trobem a Torredembarra, on la política no sempre ha estat del tot “ordinària”, però que des del 2015 és estable, i això ho agraeix tothom.

El pacte ERC - PSC - Junts, de 13 regidors, ha portat la Torre a presentar el seu primer Pla d’Acció Municipal i a pensar més com una ciutat de gairebé 20.000 habitants. L’alcalde, Vale Pino, demanaria en aquest precís moment l’empadronament, una de les seves fixacions, donats els beneficis que té un municipi en arribar a aquesta xifra. 

Ara mateix, és el moment clau de la història de la Torre pel que fa a la dimensió dels serveis. Aquesta ampliació es fa en diversos àmbits: via pública, seguretat i salut.

Demandes històriques de Torredembarra

Una de les grans demandes del territori ha estat sempre la presència dels Mossos d’Esquadra. El passat 4 d’abril de 2024, la caserna va obrir les portes. Un equipament que arribava després de gairebé 10 anys; ja el pressupost de la Generalitat de 2015 hi destinava una partida.

Mesos després de l’aterratge del cos, parlàvem tant amb Eduard Rovira com amb Vale Pino. Tots dos coincidien en l’increment de la sensació de seguretat, gràcies tant a la presència dels Mossos com a l’alleujament de tasques per a la Policia Local, que ara pot centrar-se en funcions com un patrullatge més exhaustiu.

Una altra de les demandes del municipi és el CAP. Aquesta afecta el present i es preveu que hi hagi afectacions fins a la tardor. Tot i això, hi ha data de posada en marxa: 2029. Les perspectives són molt més positives que en el cas de la quarta escola.

El passat octubre, el regidor d’Educació, José García, explicava a Ona la Torre que 50 dels 57 grups d’infantil i primària ja igualen o superen la ràtio per aula, mentre que només en el primer mes de curs han arribat 30 alumnes a través de la matrícula viva. No és l’únic problema educatiu: el municipi també reclama un altre grup de 1r d’ESO. Si no arriba, la mitjana dels grups serà de 33 alumnes el curs vinent.

“Les prioritats dels pròxims dos anys són els projectes de carrer”

El títol de dalt és el primer titular que donava l’alcalde Vale Pino a La Ciutat. Plaça Catalunya, carrer Lleida, vindrà Filadors, seguit de Francesc Moragas. També els accessos al nou CAP, abans anomenat. Renovar la via pública és una de les màximes d’aquest govern, que sembla que no es veu massa afectat per les molèsties derivades de les obres, ja que la ciutadania no es mostra especialment crítica.

La brossa i la neteja viària també han de patir un canvi en aquest mandat. Actualment, la brossa es gestiona amb un contracte d’urgència, ben dimensionat, això sí. A hores d’ara, Prezero és l’escollida per la neteja viària i la recollida de residus. El pròxim 23 de juny, al ple, si s’aprova la proposta, s’obrirà un període de 15 dies perquè Urbaser pugui presentar un recurs especial de contractació. Si el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic no l’estima, Prezero podria començar a operar al setembre. L’Ajuntament invertirà 27,5 milions d’euros en aquest servei durant els pròxims 8 anys.

Els corriols camanegres salven la platja de la Paella

L’estiu del 2024 va quedar marcat pel desgavell que va provocar l’extracció de sorra a part de la platja un cop començada la temporada de platges. Enguany, l’alcalde Vale Pino, es mostrava molt indignat i frustrat per la notificació d’una nova extracció, de nou, al juny. 

L’Ajuntament va traslladar a la Fiscalia de Medi Ambient un informe tècnic en què s’advertia del greu risc per als corriols camanegres i del conjunt d’impactes negatius que l’actuació podia provocar al sistema litoral. El Departament de Territori de la Generalitat, va prorrogar el termini per dur a terme l’extracció de la sorra de la platja, prevista per al 9 de juny. “La pròrroga és una bona notícia i confirma allò que ja havíem denunciat, però no pot ser només un ajornament tècnic. Ha de ser una oportunitat per replantejar el projecte. És imprescindible que qualsevol actuació que es faci sobre la nostra platja respongui a criteris tècnics, respecti l’entorn natural i no comprometi els serveis de temporada ni la seguretat dels usuaris”, comentava Pino en conèixer l’ajornament. 

Canvis en la programació d’oci torrenc

En els darrers dos anys, l’oferta d’oci s’ha vist clarament millorada en totes les àrees, com demanava la ciutadania. No per manca anterior, sinó per la capacitat que et dona tenir un govern de tretze. Des de noves fires gastronòmiques amb més de 6.500 assistents, fins a un salt qualitatiu del Festival Roca Foradada, passant per l’arribada de Tàrraco Viva i esdeveniments esportius de primer nivell o pensats per al públic general. Hi ha una clara voluntat de desestacionalitzar el municipi i, vist l’èxit de molts actes celebrats en temporada mitjana o baixa, es pot afirmar que s’està aconseguint.

Les regidories de Cultura, Esports, Turisme i Comerç també s’han enfortit gràcies a la nova estratègia comunicativa a través de Viu la Torre. És l’agenda de referència de la ciutadania torrenca i té un impacte directe en les regidories que més contribueixen a l’oferta d’oci.

El mandat dels tres partits, de moment, es manté estable, tot i la pujada de l’11% de l’IBI el 2024. Aquest va ser probablement el moment més difícil del govern, ja que va coincidir amb un increment del 27% en el rebut de la brossa, una mesura necessària per adaptar-se a la normativa europea. De fet, destaquen la "normalitat institucional" per part del govern, sense posar en dubte els compromisos adquirits en el pacte del 2023.