La demarcació de Tarragona serà la seu de la Trobada Estatal del Pacte de les Alcaldies els pròxims dies 2,3 i 4 d’abril. Es tracta d’una iniciativa de caràcter anual organitzada per l’Oficina del Pacte de la Unió Europea, que acollirà gairebé 200 representants d’arreu de l’Estat. El seu objectiu és promoure, canalitzar i reconèixer la participació del món local en la mitigació i adaptació del canvi climàtic.
Enguany la trobada tindrà lloc a l’Auditori Diputació de Tarragona i se centrarà especialment en l’adaptació a les conseqüències del canvi climàtic i en la gestió dels sistemes d’alerta a la població. La iniciativa vol aconseguir assolir una reducció del 55% de les emissions de cara el 2030, i la neutralitat l’any 2050.
La Diputació de Tarragona hi participa activament com a entitat coordinadora territorial de Pacte al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. La demarcació ja ha planificat més de 7.000 accions per portar a terme els objectius, que s’inclouen dins els Plans d’Acció de cada ajuntament. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha explicat que la iniciativa vol ser “una mostra de la necessitat de l’operació en el món local, per afrontar aquest gran repte que és universal”.
Actualment, més d’11.000 municipis europeus estan adherits al Pacte de la Unió Europea. Pel que respecta el territori de la demarcació de Tarragona, el 100% dels consistoris en formen part. La Diputació ha promogut la seva unió, proporcionant suport econòmic mitjançant diverses subvencions.
Fins ara s’han invertit gairebé 18 M€ en l’execució d’accions com l’elaboració de plans de prevenció d’incendis o la iniciativa de la xarxa de calor per abastir els municipis amb una caldera de biomassa, conjuntament amb el Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER). A partir d’ara es disposa d’un nou model de cooperació amb els governs municipals, ImpulsDipta, que destinarà 22M € en finançaments d’aquest sector.
L’evolució del Pacte
Aquesta iniciativa va néixer l’any 2008, com a “Pacte d’alcaldes per a l’energia sostenible local”. Va sorgir amb l’objectiu de reduir un 20% les emissions i l’estalvi i implementar un 20% d’energies renovables fins a l’any 2030. L’any 2015 canvia de nom a “Pacte d’alcaldes per a l’Energia i el Clima”. “Ha anat evolucionant i els objectius cada vegada són més ambiciosos“, ha afirmat la presidenta.
Carme Ferrer, la diputada de transició Ecològica de la Diputació, ha destacat que aquesta cita anual “servirà per debatre i compartir coneixements i projectes”. A més, afirma que és una trobada que permet avançar segons les directrius de la Unió Europea.
Programació de les jornades
El pròxim mes d’abril, Tarragona acollirà tècnics especialistes i referents del sector, que participaran en els actes inclosos dins la programació del marc de les jornades, com ponències i taules rodones.
El dia 2 se celebrarà l’acte de benvinguda als assistents i s’oferirà una visita per la Tarraco romana. El dia 3 serà una jornada completa de ponències i taules rodones, començant a les 09:00 h i finalitzant a les 20:30 h. A més, els visitants es traslladaran al Castell Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou, al terme municipal de Riudecanyes. Allà rebran una visita i explicació sobre una iniciativa de FEDER de la Diputació, sobre la seva conservació, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural de l’espai.
Per tal de concloure aquesta trobada, el dia 4 es farà una visita al Port de Tarragona on es portarà a terme una visita i explicació dels projectes relacionats amb la transició energètica, la reducció d’emissions CO₂ i el foment de la biodiversitat marina.
Per a consultar a detall les jornades a l’espai web de la Diputació de Tarragona: https://www.dipta.cat/es/pactealcaldies2025