David Raya Rodríguez és el guanyador del Premi DOW 2023. Graduat en Enginyeria Química i amb el màster d’Enginyeria Química de la URV, va començar a treballar a DOW Tarragona el passat mes de juliol com a enginyer de millores de la unitat d’Hidrocarburs. Abans, però, també havia estat en pràctiques a DOW Terneuzen, col·laborant en projectes de sostenibilitat i circularitat. Entrevistem David Raya després d’aconseguir aquest reconeixement per parlar sobre el premi i la seva trajectòria professional.
No és el primer premi que t’atorguen per part de DOW, el 2018 ja vas guanyar el premi 1r-4t a millor projecte integrat.
La carrera d’enginyeria química està enfocada per treballar amb projectes cada any. Es fa en equip i una de les persones fa de líder. Es tracta d’un cas pràctic, similar al que podries trobar a la indústria. DOW dona un premi a qui fa el millor projecte. En aquest cas, has de presentar el projecte com si fos un paper científic i, a més, a primer hi havia una part pràctica per fer un cotxe a petita escala que es propulsés mitjançant una reacció química. Es tractava de veure qui quedava més a prop de la meta. En funció d’aquestes dues parts -la teòrica i la pràctica- s’escull un guanyador, que en aquell cas va ser el meu equip. La gràcia del premi és que es converteix en una manera de posar en pràctica la part de lideratge pels de quart de carrera.
Abans d’estar a DOW Tarragona, havies estat a DOW Terneuzen, als Països Baixos. Què t’ha aportat aquesta experiència a l’estranger?
És una experiència molt bona. Sortir del teu país i conèixer gent nova et permet entendre les coses d’una manera diferent. Sempre he sigut una persona que tinc una mentalitat molt oberta, però quan surts t’adones que encara la pots tenir més. A part, treballar en ambients multiculturals t’ajuda a tenir un punt de vista més i una percepció diferent. Pel que fa al tipus de treball, allí vaig estar treballant en la part d’investigació i desenvolupament. S’enfocava sobretot en temes de sostenibilitat i processos nous per aconseguir la circularitat als processos productius. En canvi, aquí estic més en els processos de producció, a planta. També dono suport en proposar millores, però és una part més pràctica. Està molt bé tenir les dues visions diferents. L’Una i l’altra es complementen.
Acabes el màster i entres a DOW Tarragona. Quan eres als Països Baixos, ja tenies la intenció d’acabar aquí?
Quan estava allà, coneixia del premi DOW i tenia intenció de participar-hi. Però no estava a Terneuzen sabent que m’agafarien a Tarragona. Vaig venir aquí de 0 i, com qualsevol altre participant, vaig entrar al procés.
Com funciona el procés?
Consta de dues etapes. La primera és un format semblant a una entrevista de treball. S’avalua el teu bagatge i algunes preguntes enfocades a nivell tècnics i a soft skills: lideratge, managament of change, treball en equip… Després hi ha una segona etapa en què has de fer una presentació petita sobre un tema en concret.
Quin era el teu tema?
Economia circular neutra en carboni. Vaig intentar agafar tecnologies que es basen en captura i emmagatzemen de carbó i captura i optimització de carbó per intentar-les integrar al procés productiu de DOW. Per exemple, capturar el CO2, transformar-lo en una altra molècula i aprofitar-la per ficar-la dins del procés. D’aquesta manera, produir el mateix producte que abans, però, en lloc d’utilitzar les primeres matèries d’abans, fer servir aquest que ve del CO2, que és molt més sostenible i circular.
Es parla molt de la circularitat en els processos. És un objectiu a llarg termini o ja veiem coses palpables?
Ja comencen a haver-hi tecnologies relativament madures. A escala global, hi ha processos que comencen a introduir elements renovables. Al final, es tracta d’agafar els residus que genera la indústria o qualsevol altra activitat econòmica i transformar-los en matèries primeres. D’aquesta manera, no s’està extraient materials nous i fem servir els d’abans. En certa manera, es porta fent tota la vida, però ara s’està fent més èmfasi perquè aquests subproductes acabin altre cop dins del procés. Ja comença a haver-hi plantes pilot madures.
Què representa per a tu el premi?
En l’àmbit personal, és tot un honor perquè ets la cara d’aquest esdeveniment tan important al territori, que representa la col·laboració entre universitat i sector empresarial. A més, també suposa entrar a treballar en una de les empreses que lideren el sector i poder formar-me. Aquí podré treballar en sostenibilitat, circularitat i descarbonització, que són els temes que més em motiven a treballar a la indústria ara mateix.
En quins àmbits tens intenció de desenvolupar-te els últims anys?
A mi m’agraden molt els hidrocarburs i voldria mantenir-me al tipus de procés en què estic ara. M’agradaria també créixer dintre de l’organització i, una vegada tingui més clar la part pràctica, derivar cap a la més estratègica enfocada a la descarbonització. Tot dins de l’àmbit dels hidrocarburs.