Creen una aplicació per establir un registre territorial sobre la vespa asiàtica

El sistema ‘SITMUN-Vespa Asiàtica permetrà a les administracions locals de Catalunya unificar la recollida de dades associada a la detecció de nius d’aquesta espècie invasora i compartir criteris per a la seva gestió

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La Diputació de Tarragona ha col·laborat en la creació d’una aplicació que permetrà establir un registre de dades i d’informació territorial municipal sobre la vespa asiàtica amb l’objectiu d’establir criteris comuns en la gestió local d’aquesta espècie invasora i millorar la qualitat i la quantitat d’informació sobre l’evolució i el control de la invasió. L’aplicació SITMUN-Vespa Asiàtica ha estat desenvolupada per les Diputacions de Barcelona i Girona i també ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida.

SITMUN-Vespa Asiàtica és una eina que permetrà establir un sistema de registre de dades i informació territorial sobre aquesta espècie invasora i que, en una primera fase, es posarà a disposició dels ajuntaments, consells comarcals i ens locals. D’aquesta manera, es pretén potenciar i unificar la recollida d’informació associada a la detecció de nius de la vespa asiàtica en l’àmbit local, i facilitarà la seva tasca als que treballen en la gestió territorial municipal.

Tot i que les comarques de Girona i Barcelona són les més afectades, des del 2018 està present a les quatre demarcacions catalanes. Fins ara, les mesures que s’han pres per erradicar la vespa asiàtica no han aconseguit frenar-ne el creixement. Per aquest motiu, més enllà de centrar els esforços a procurar mitigar-ne la presència, els experts consideren que cal implementar també mesures de gestió, d’adaptació i sensibilització per conviure-hi, com ho és aquesta aplicació.

El primer cas de vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax) a Catalunya es va detectar el 2012, a l’Alt Empordà. Des d’aleshores, l’expansió d’aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva, fins al punt d’estar present en molts punts del país. Les condicions climàtiques idònies, una gran disponibilitat de fonts d’alimentació, la gran capacitat reproductora d’aquesta espècie, i la manca d’enemics naturals específics n’han afavorit l’expansió, amb els greuges que aquest fet comporta en l’àmbit de l’apicultura, la biodiversitat i els riscos en la seguretat i la salut pública.

El SITMUN

El SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal) és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de forma estructurada i en únic visor tota la informació geogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. I al mateix temps, permet  visualitzar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial.

El sistema disposa d’un gran volum d’informació geogràfica que permet veure, analitzar, planificar i gestionar el territori. Inclou diferents fonts d’informació generades pels departaments interns de les quatre diputacions, els ens locals de cada demarcació i altres organismes oficials que elaboren cartografia en l’àmbit de les seves competències. Cal tenir en compte que aquesta informació és homogènia a nivell supramunicipal, amb l’objectiu de poder aplicar polítiques comunes a nivell regional.

En el cas concret de la vespa asiàtica, s’ha optat per acollir-se a aquest sistema perquè és una aplicació informàtica consolidada, que afavoreix l’estandardització en la recollida de dades als ens locals de tot Catalunya i que compta amb eines i capes que faciliten l’edició, la gestió i la visualització en continu.