Comín: “El nou Joan XXIII serà un hospital més endreçat, ordenat i racional”

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha presentat avui el projecte del nou Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, que s’executarà en tres fases i que tindrà aproximadament uns 80.000 metres quadrats de superfície, 20.000 més que l’actual. “Serà un hospital més endreçat, ordenat i racional. El nostre objectiu sempre és curar millor la gent i que els professionals puguin treballar en les condicions que es mereixen”, ha subratllat el conseller, que primer ha explicat el projecte als professionals del centre i després als mitjans de comunicació. La previsió és enderrocar els edificis més obsolets, com per exemple el de la façana, i construir-ne de nous. “Estem parlant d’un nou hospital, perquè de l’actual en quedarà ben poc”, ha reblat Comín.
La primera fase, que tindrà una inversió de 48,5 milions d’euros i que es preveu que estigui acabada el 2021, consistirà en la construcció d’un nou edifici d’uns 40.000 metres quadrats a la zona on actualment hi ha l’heliport i un aparcament, i que són uns terrenys de la Generalitat. D’aquests 40.000 metres quadrats, 25.000 serviran per acollir els serveis (hospitalització, gabinets d’intervencionisme, hospital de dia, diàlisi, etcètera) que actualment es troben en dos dels tres edificis principals i que presenten un alt grau d’obsolescència funcional i constructiva. La resta del nou edifici, 15.000 metres quadrats, es reservarà per a ubicar-hi altres serveis en una fase posterior.
A la segona fase, s’enderrocaran els dos edificis que s’han buidat a la primera –un d’aquests és el de la façana-; s’instal·larà el bloc quirúrgic i la unitat de la diagnòstic per la imatge en l’espai dels 15.000 metres quadrats que s’havien reservat abans en el nou equipament i també es construiran 10.000 metres quadrats més per a usos ambulatoris i per a traslladar-hi les consultes externes. Finalment, s’adequaran altres espais en l’únic edifici principal actual que es mantindrà en peu i que, precisament, és on s’han fet obres els darrers mesos com el servei d’urgències o la UCI pediàtrica.
Finalment, a la tercera fase, s’enderrocaran altres petits edificis, com les actuals consultes externes, i se’n construiran dos de nous destinats a usos administratius, de recerca i docència. Serà en aquest punt quan l’hospital tindrà una nova façana.
Quan s’hagin acabat totes les obres, el nou Joan XXIII estarà constituït per quatre grans edificis: el de serveis centrals, hospitalització i ambulatori; el d’urgències, cirurgia major ambulatòria, crítics i hospitalització maternoinfantil (aquest és l’únic dels tres grans edificis actuals que es mantindrà); docència i recerca i ¡, per últim, centre sociosanitari, rehabilitació i centre d’atenció primària en l’actual edifici Francolí.
El conseller ha deixat clar que aquest projecte es tracta d’un primer esborrany perquè al llarg del 2017 es farà el concurs d’idees de les tres fases que acabarà de definir tots els detalls.
Visita a l’UCI pediàtrica
Abans d’explicar el nou projecte, Comín ha visitat les obres de la nova UCI pediàtrica, que està previst que entri en funcionament el tercer trimestre d’enguany i que han tingut un cost d’1,5 milions. “Era un servei molt reclamat i estarà al nivell de les millors UCI pediàtriques de Catalunya”, ha apuntat el conseller, que també ha destacat les obres que s’han fet al centre hospitalari entre el 2015 i el 2017 per valor d’uns 7,5 milions d’euros. Concretament, es tracta de la segona fase del servei d’urgències (2,5 milions), de la reforma de la unitat de cirurgia major ambulatòria (2,8 milions), l’adequació del servei de rehabilitació (700.000 euros) i la UCI pediàtrica (1,5 milions).
Després de l’hospital Joan XXIII, el conseller ha visitat l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, també a Tarragona.