Aquest cap de setmana, el recinte del Museu del Port de Tarragona ubicat al Moll de Costa, serà l’escenari de dues activitats vinculades a la memòria històrica: les vivències d’un serrallenc a la batalla de l’Ebre i la coneixença d’un ofici portuari amb llarga trajectòria, com és la del consignatari. Ambdues activitats són gratuïtes.
Dissabte 11 de març, a les 17.30 hores, a la sala d’actes del Museu del Port, Bruno Llordachs Marquès oferirà la conferència ‘Les vivències del Ros de la Guita. Un serrallenc a la batalla de l’Ebre’. És una activitat que organitza el Museu del Port dins del programa de ‘Memòria Democràtica de Tarragona’, impulsat per diferents entitats tarragonines i que enguany dedica a recordar els bombardejos de la ciutat entre 1937 i 1939.
Llordachs Marquès, tot i ser odontòleg de professió, ha esdevingut un veritable expert en la batalla de l’Ebre. Les circumstàncies familiars a la recerca de les restes del seu avi desaparegut en el combat fratricida, el van fer estudiar i cercar dades sobre aquest període històric. L’avi desaparegut, com tants d’altres, va ser el motor d’investigar els fets de la seva mort, des de llibres de registres a les opcions del banc d’ADN. Una recerca que ha pogut determinar on està enterrat el seu avi amb altres desapareguts. En la recerca dels estudis d’aquesta gran batalla, on van sucumbir molts catalans, es pot consultar el web http:/desaparecidosbatallaebro.org.
I diumenge 12 de març, a les 12 hores, l’espai museístic acollirà la visita teatralitzada ‘El Port i Emília Mallol’ on es coneixerà la figura del consignatari als ports amb Emília Mallol en el recinte museístic. És una activitat gratuïta adreçada a públic general i cal fer reserva prèvia a: [email protected]
Segona sessió de ‘Va de contes desesplicats’ al Teatret del Serrallo
El Teatret familiar, amb el cicle ‘Va de contes desesplicats’, presenta una proposta irreverent que explica els contes de sempre, però capgirant el missatge.
El cicle, adreçat al públic familiar, consta de quatre sessions, i aquest diumenge 12 de març a les 12 hores, presenta el segon espectacle amb La rateta Martina i el ratolí Serafí, de la Cia Deliri. En aquesta adaptació del conte La rateta que llegia a l’escaleta de Vivim del Cuento, dirigida a públic familiar i escolar, actuaran actors i titelles. A la trama, la Martina s’ha trobat un dineret i mentre pensa en què se’l gastarà, hi ha molts pretendents que la volen conquistar. No se sap si la Martina trobarà algú amb qui tindrà alguna cosa en comú.
La Cia Deliri està formada pel Gerard i la Lindes. Dos membres que porten creant i produint els seus espectacles familiars de petit i gran format des de fa deu anys. Formats en l’àmbit de la pedagogia, el teatre, el clown i els titelles, confien fermament en el teatre com a eina transformadora.
El cicle consta de quatre diumenges del mes de març i inclou el relat del conte de sempre en una mostra de diorames de Playmobil que es pot veure aquest mes al Teatret del Serrallo mitja hora abans i després de cada sessió. Les entrades, gratuïtes, estan disponibles a partir de les 12 hores dels dilluns de cada setmana de l’activitat a https://entradium.com/
Visita guiada a l’exposició ‘Gairebé tots els fragments’
La mostra ‘‘Gairebé tots els fragments’ d’Elena Kervinen, reconeguda artista internacional, és una proposta artística que fusiona diferents llenguatges per oferir una obra de perfil contemporani i, alhora, intemporal.
La instal·lació, que es pot contemplar al Tinglado 2, és la collita dels darrers cinc anys durant els quals l’artista ha indagat en el fragment, a fer-ne el seu principal suport. Fragments de marbre o de granit, matèria fragmentada que ella recull, recompon i pinta a l’oli o dibuixa amb llapis i punta d’or, talment com si fos una arqueòloga de si mateixa.
L’artista Elena Kervinen farà una visita comentada al Tinglado 2 el diumenge 12 de març a les 12 hores. Tant la visita com l’accés a l’exposició és lliure. I són els darrers dies per contemplar l’exposició que finalitza el diumenge 19 de març. L’artista finesa Elena Kervinen (1970) tot i formar-se en els primers anys a Finlàndia, resideix des de fa anys a Catalunya. Ha estudiat art a Vapaa Taidekoulu, Escola d’Art d’Hèlsinki; l’Escola Massana de Barcelona; la Winchester School of Art del Regne Unit, i l’École des Beaux Arts de Saint-Étienne (França). Kervinen ha exposat en diferents galeries d’arreu del món com el Canadà, Regne Unit, Finlàndia, Àustria, el Marroc i Barcelona.
‘Intervals’ de Josep Maria Codina al Tinglado 1
Inaugurada des del mes de gener, l’exposició ‘Intervals’ de Josep Maria Codina, que permet que l’artista català mostri la seva creació al voltant de la pell humana, ha tingut una extraordinària acollida.
L’obra exposada ofereix un recorregut per característiques com el color de la pell, les pigues, o marques que cisellen la vida i el pas del temps; arrugues, cicatrius que esdevenen senyes d’identitat úniques que denoten el que cadascú ha viscut i desenvolupen tota una poètica al voltant del pas del temps.
L’exposició de Josep M. Codina, al Tinglado 1 del Moll de Costa, revela un univers ple de misteris poètics que al·ludeixen a la persona, al seu cos, la lluita del fet de viure i l’aflicció que inexorablement comporta. La mostra es pot contemplar fins al 16 d’abril.
Josep Maria Codina va estudiar a l’Escola d’Arts Plàstiques Pau Gargallo de Badalona i a la Facultat de Belles Arts de Barcelona. I ha compaginat el seu treball artístic amb el disseny i la docència i una llarga trajectòria expositiva de més de 35 anys.
Ambdues exposicions estan obertes de dimarts a dissabte de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h i, diumenges i festius d’11 h a 14 h. L’entrada és gratuïta.