L'Ajuntament de Reus promou la formació gratuïta en competències digitals d'infants a través del projecte CodiCrack

24 infants entre 9 i 11 anys participen en un taller de dilluns a divendres de 9 a 12 h al Centre Cívic Gregal durant el mes de juliol, 12 infants diferents en cada quinzena

15 de juliol de 2025 a les 20:47h
Actualitzat: 15 de juliol de 2025 a les 21:38h

L'Àmbit Comunitari de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus promou la formació gratuïta en competències digitals d'infants i adolescents a través del projecte CodiCrack. Una iniciativa per formar en competències digitals més de 30.000 infants i adolescents d’arreu de Catalunya impulsat pel Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya, desenvolupat per la UPC School, l’Escola de Formació Permanent de la Universitat Politècnica de Catalunya i finançat pels Fons Next Generation EU. En aquest marc, 24 infants entre 9 i 11 anys participen en un taller de dilluns a divendres de 9 a 12 h al Centre Cívic Gregal durant el mes de juliol, 12 infants diferents en cada quinzena.

Aquests infants han estat seleccionats per la seva alta motivació en la informàtica mitjançant diverses reunions entre l'equip de professionals de l'Àmbit amb els centres educatius i les Associacions de Famílies d'Alumnes Reus. L'objectiu és fomentar habilitats digitals de manera creativa i segura en un món cada cop més digitalitzat, en què les competències tecnològiques s’han convertit en una eina essencial per al desenvolupament personal i professional.

CodiCrack és un programa innovador d’alfabetització digital que busca empoderar els joves amb eines tecnològiques essencials. A través d’activitats pràctiques i divertides, els participants desenvolupen competències com: Protecció de dades personals i ciberseguretat, investigació efectiva i verificació d’informació, creació de contingut digital original o conducta responsable a les xarxes socials i plataformes digitals.

En el cas de Reus, els infants de 9 a 11 anys, reben una introducció al món digital i exploren eines i comportaments responsables a través d'una metodologia activa i participativa que inclou:

  • Missions i reptes: Dissenyats per resoldre problemes reals mentre s’aprèn.
  • Treball en equip: Fomenta la col·laboració i el pensament crític.
  • Formació presencial: Sessions de 30 hores impartides per formadors experimentats.

En unir-se a CodiCrack, infants i joves adquireixen competències digitals essencials i, a més a més, obtenen:

  • Un certificat oficial avalat pel Ministerio de Juventud e Infancia, la Generalitat de Catalunya i la UPC.
  • Més confiança en la seva interacció amb eines digitals.
  • Desenvolupament d’habilitats de resiliència i intel·ligència emocional en el món digital.

CodiCrack

CodiCrack més que un taller és una oportunitat perquè infants i joves es converteixin en ciutadans digitals responsables i creatius en el marc del programa "Competències Digitals per a la Infància (CODI)" del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la Unió Europea. És, per tant, un programa finançat i totalment gratuït per als centres educatius, ajuntaments i associacions que l'acullen.

La formació gira al voltant de cinc grans blocs temàtics, que s'adapten a les necessitats de cada franja d’edat, entre els 9 i els 17 anys:

  • L’alfabetització digital a l’hora d’avaluar críticament la informació per prendre decisions de manera informada.
  • La seguretat digital i la resiliència, per protegir les dades d’un mateix i les dels altres.
  • La participació i l’agenda digital, per interactuar equitativament, participar i influir positivament en la societat a través de les TIC.
  • La intel·ligència emocional, per gestionar les pròpies emocions i comunicar-se de manera empàtica en entorns digitals.
  • La creativitat i la innovació digital, per explorar noves idees i crear contingut atractiu fent servir les TIC.

Les formacions, que tenen una durada de 30 hores presencials, són impartides per formadors i formadores i monitores i monitors que proporciona la Universitat. L’experiència d’aprenentatge està dissenyada perquè l’alumnat resolgui diferents missions i reptes, amb un enfocament pràctic i lúdic. En acabar la formació, cada participant rep un certificat que acredita el seu nivell de competències digitals.

Aquest projecte reforça el compromís de la UPC per impulsar el desenvolupament de les competències digitals i acompanyar les persones al llarg de la vida, des de les edats més primerenques, proporcionant-los-hi eines essencials per al seu futur personal i professional.