Diumenge, 20 d'abril de 2025
És notícia

L’Agenda 2030 aterra al Pla Estratègic de Cultura de Tarragona

Avatar photo
La jornada difondrà les múltiples maneres amb què la cultura pot contribuir a l’assoliment dels ODS

Les xerrades del Pla Estratègic Tarragona Cultura es reprenen aquest dijous 6 de juny a partir de les 18 h al vestíbul del Teatre Tarragona; per tal de desenvolupar una jornada entorn de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. La periodista Cinta S. Bellmunt moderarà l’acte amb els ponents Nicolás Barbieri, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Begoña Guzmán d’UN Etxea (Associació d’Euskadi per a la UNESCO) i Àngel Mestres, director de Trànsit Projectes.

La jornada difondrà les múltiples maneres amb què la cultura pot contribuir a l’assoliment dels ODS i donarà visibilitat a experiències diverses que sovint passen desapercebudes, però que són molt rellevants per a les persones que hi participen, els seus entorns i els desafiaments a què ens enfrontem conjuntament.

Així mateix, pretén incentivar i promoure que les organitzacions, associacions, creadores i empreses del sector cultural es posicionin i elaborin el seu propi full de ruta per millorar la seva activitat tenint en compte els principis i objectius continguts en l’Agenda 2030 i, per tant, impactar més positivament en la societat.

En una primera part de col·loqui entre els ponents i en una segona amb participació i debat amb els assistents, es recolliran propostes per a incorporar-les en la planificació i gestió de les polítiques culturals locals.  Com en totes les jornades de temàtica transversal del Pla Estratègic, aquest acte compta amb intèrpret de llengua de signes i és obert a tothom.

El debat de les ODS a la cultura

El 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar un acord global, ratificat per 193 països, amb clares repercussions per a la humanitat: l’Agenda 2030 i els seus 17 objectius de desenvolupament sostenible, denominats ODS. Per primera vegada el món es comprometia a dur a terme una agenda comuna tan àmplia i universal.

Entre els elements indispensables per a la localització de l’Agenda 2030, són necessàries les actuacions de sensibilització de tots els agents del territori i de la ciutadania. Així, el procés participatiu del Pla Estratègic Tarragona Cultura ha situat com un dels seus objectius la sensibilització del sector cultural cap als ODS de l’Agenda 2030, així com la contribució a una definició dels drets culturals de les persones en el context actual i a la incidència en la necessitat d’aquests drets.

Currículums dels ponents

Nicolás Barbieri és professor agregat dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. És llicenciat en Humanitats i doctor en Ciència Política per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques i professor associat de la UAB, així com professor de la Universitat Internacional de Catalunya, on ha dirigit el màster de Gestió Cultural.

La seva recerca es concentra en l’anàlisi de les polítiques i la gestió de la cultura, fent èmfasi en els drets culturals i les desigualtats en el seu exercici. També ha estat investigador convidat de la Universitat de Montpeller (França), la Universitat Nacional d’Avellaneda (Argentina) i la Universitat Nacional de Tres de Febrero (Argentina).

Begoña Guzmán és Llicenciada en Història per la Universitat de Deusto i des de 2020 responsable de Cultura per a la Transformació Social a UNESCO Etxea, associació sense ànim de lucre creada per promocionar a Euskadi els principis de la UNESCO, l’Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. Treballa per una Cultura de Pau i per un Desenvolupament Humà Sostenible, a través de projectes de cultura i sostenibilitat, drets culturals, educació artística i promoció de la diversitat cultural amb especial èmfasi en la joventut com a agents de canvi. Participa en la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS). Havia estat consultora a l’Oficina Regional de Cultura de la UNESCO per a Amèrica Llatina i el Carib, on treballà en la dimensió cultural del desenvolupament.

Àngel Mestres és el director general de l’empresa Trànsit Projectes de l’Hospitalet de Llobregat, on està liderant projectes de consultoria i gestió cultural a Catalunya i també en l’àmbit Internacional, així com coordinador acadèmic del Màster en Gestió d’Empreses i Institucions Culturals a la Universitat de Barcelona. També desenvolupa la recerca i docència en altres universitats: Ramon Llull, Complutense i Córdoba (Argentina). Trànsit ha desenvolupat iniciatives diverses en l’àmbit dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, com el programa de formació i mediació cultural Travessies – Eines per activar la cultura local; l’Escola Municipal de Música Centre de les Arts de L’Hospitalet; el Centre Cívic Convent de Sant Agustí a Ciutat Vella, Barcelona; o el  Centre Cívic Vil·la Urània, a Sarrià-Sant Gervasi, també a Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Faustina d’Altafulla vol convertir-se en un festival de referència en microteatre al territori

Notícia següent

Què és IDIADA? L’empresa del Penedès, en part, propietat de la Generalitat

Notícies relacionades