Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Les AFA del Tarragonès exigeixen un acord transparent sobre els menjadors escolars

Avatar photo

El Consell Comarcal del Tarragonès pausa temporalment la retirada de la gestió del menjador a les AFA, però sense cap garantia que es torni a intentar pròximament

El passat 15 de desembre el Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) informava 38 associacions de famílies, mares i pares d’alumnes (AFA/AMPA) del Tarragonès que la gestió dels menjadors escolars passaria a ser gestionat per aquest consell comarcal.

Al·legaven motius jurídics d’obligat compliment, que a la reunió d’ahir 25 de gener amb les AFA es va veure clarament que o bé no eren tan certs, o bé, s’ha fet un pas enrere arran del soroll que hem fet les AFA del Tarragonès.

Ahir dimecres, quatre representants del CCT, van explicar els seus motius i argumentacions. Durant les quasi dues hores d’una reunió aparentment cordial, es van fer declaracions contradictòries amb allò inicialment comunicat i les AFA/AMPA asseguren haver constatat una manca de rigorositat jurídica per part del CCT. Finalment, van oferir a l’AFA posposar un any més el model actual i continuar parlant en els mesos vinents.

Les AFA exigeixen un acord clar i transparent a les administracions competents, en el que se’ls garanteixi un marc jurídic que permeti la gestió del servei de menjador com fins ara, sense interpretacions subjectives, i en paral·lel que el CCT atorgui a totes les AFA del Tarragonès que ho sol·licitin, un conveni de 4 anys per la gestió del servei de menjador. Volen que es respecti la llei d’educació de Catalunya i la seva disposició addicional vint-i-novena, on es garanteix el dret de les AFA a gestionar el servei de menjador.

Volen tranquil·litat als nens i nenes usuàries del servei i també a les persones treballadores que durant uns dies han vist penjar d’un fil el seu lloc de treball. “I aquesta és la realitat, si tot això passa, grans grups empresarials s’enduran les licitacions, moltes persones del nostre entorn perdran la seva feina i la qualitat del servei empitjorarà notablement. Això volem per la nostra comarca del Tarragonès? L’acord actual, per tant, no soluciona el problema de fons i per aquest motiu hem presentat una moció a l’Ajuntament de Tarragona en què s’exigeixen un conjunt de mesures”:

● Que l’Ajuntament insti al CCT a buscar alternatives a la proposta de la Generalitat i cerquin alternatives que no perjudiquin ni excloguin a les AFA, sinó treballar conjuntament amb elles.

● Que l’Ajuntament insti a la Generalitat de Catalunya a què declari nuls de ple dret, els actes dictats en l’acord de govern GOV/172/2022, de 30 d’agost que es refereixen a la gestió del menjador, pel qual es modifica l’annex de l’Acord GOV/128/2021

● Que l’Ajuntament formuli a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat una sol·licitud de dictamen per tal de revisar si l’acord abans esmentat pot limitar l’exercici de les AFA en la gestió dels menjadors, i si l’acord esmentat de govern pot establir resolucions que siguin contràries a les lleis vigents, com la LCSP, la LEC i la LRJSP.

● Que l’Ajuntament insti a la Generalitat a incorporar en l’avantprojecte de llei de contractació pública de Catalunya, els articles necessaris perquè quedi regulada la gestió dels menjadors públics per part de les AFA tant en modalitat directa com indirecta de forma indefinida.

Les AFA són entitats sense ànim de lucre, components fonamentals de la comunitat educativa, famílies que desinteressadament dediquen el temps per millorar el sistema educatiu, famílies que treballen amb i per les famílies i ens cuidem de mantenir el tracte directe, amb persones darrere del taulell, del telèfon o per via electrònica. Es preocupen per garantir ratis de monitoratge, generalment per sota de les exigides per llei, garanteixen una qualitat del menjar i del servei i impulsen projectes de dinamització dels espais de migdia. Fan la vida més fàcil a tota la comunitat educativa.

Asseguren que seguiran lluitant, fins que es reconegui el paper fonamental de les AFA en la
participació de la gestió del servei escolar de menjador que tenen des d’abans de l’any 1996, regulada per l’article 10 del decret 160/1996 i posteriorment recolzada per la disposició addicional 29a de la Llei d’Educació del 12/2009.

Algunes administracions, però, encara insisteixen a buscar la manera d’apartar les famílies de la gestió del menjador aprofitant la intencionada inacció del Departament d’Educació, que no ha pres cap mesura ni directriu per a frenar aquestes dinàmiques tot i haver reconegut que no hi ha cap impediment legal perquè les AFA gestionin el menjador escolar.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Valls posa en marxa la 5a edició de l’Escola de Persones Cuidadores

Notícia següent

Detenen un jove per diversos robatoris a l’interior de vehicles a l’Alt Penedès

Notícies relacionades