Acabarem menjant insectes? Primer en farem pinso

La URV ha organitzat un congrés internacional on es debat com avançar en l’obtenció i aplicació de proteïnes d’insectes

26 de novembre de 2025 a les 13:55h

L'ús d'insectes en l'alimentació comença a introduir-se en la societat catalana i europea. Ho fa a poc a poc davant el rebuig que genera entre molts consumidors, però els experts destaquen els beneficis nutricionals i econòmics que tenen i que amb conscienciació i informació les noves generacions ho veuran amb més bons ulls.

El pas previ serà la incorporació dels insectes en els pinsos per animals, un fet que ja es comença a testar, si bé encara es troba lluny de normalitzar-se a gran escala.

Aquesta setmana, la Universitat Rovira i Virgili (URV) organitza a Tarragona un congrés internacional on una cinquantena d'investigadors posen en comú els principals avenços a nivell de recerca i tecnologia i on debaten com avançar en l’obtenció i aplicació de proteïnes d’insectes

Especialistes de centres de recerca de l’Estat espanyol, Europa, Estats Units, Àfrica i empreses del sector es troben en el primer workshop internacional dedicat als insectes com a ingredient alimentari organitzat per la URV

La jornada reuneix principalment grups d’universitats i centres de recerca de l’Estat espanyol que tenen en marxa projectes sobre insectes comestibles, però també participants procedents de Itàlia, Uganda, Kenya, Estats Units i Xile.

“És la primera vegada que es convoca una trobada com aquesta, tan interdisciplinària, fora del paraigua d’un projecte específic, i això ens permetrà integrar visions diverses, identificar sinergies i obrir noves vies de col·laboració”, explica Carme Güell, investigadora del Departament d’Enginyeria Química de la URV i una de les organitzadores del workshop.

PROTEÏNES DE QUALITAT

La conferència inaugural l’ha impartit aquest dimarts V.M. Balasubramaniam, professor de la Universitat de Geòrgia, que lidera un projecte finançat pel Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA) sobre tecnologies d’extracció de proteïnes d’insectes mitjançant altes pressions.

En aquest projecte, en el que participa la URV, s’estudien les funcionalitats, la millora d’aquestes proteïnes i les tècniques d’anàlisi ràpida per garantir-ne l’autenticació i la qualitat.

La URV també investiga aspectes relacionats com les propietats bioactives de la proteïna d’insecte i les seves possibles aplicacions en la modulació d’ingesta d’aliments, així com les propietats tecno-funcionals que poden aportar a productes destinats a consum humà i animal.

L’interès generat per aquesta trobada ha posat de relleu “la necessitat de disposar d’un espai comú per avançar en un camp que creix ràpidament i que ofereix alternatives sostenibles a les fonts de proteïna convencionals”, conclou Carme Güell.

 

Sobre l'autor
marc pascual
Marc Pascual
Veure biografia
El més llegit