La campanya veïnal “Padró per a totes”, que reclama el dret a l’empadronament de les persones nouvingudes a Tarragona, va tancar el 2023 amb èxit de participació. La campanya, impulsada per La Teulada amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), va rebre més de 150 queixes de persones que no podien empadronar-se a la ciutat. D’aquestes, més de 40 persones van rebre l’acompanyament de tècniques de La Teulada per fer la sol·licitud del padró i, la resta, va formular la demana pel seu compte.
La tècnica de La Teulada, Naret Ziur, explica que la campanya “Padró per a totes” va néixer amb l’objectiu “de sensibilitzar la població sobre la dificultat d’empadronament de les persones immigrades i per reivindicar el dret d’aquestes persones a ser tractades en igualtat de condicions ja que empadronar-se vol dir que reconèixer que es resideix a la ciutat”. Per aquest motiu, durant la campanya es va mantenir un diàleg obert amb l’Ajuntament (Nova Ciutadania, Serveis Socials, OMAC,..), alhora que es quantificaven els casos de persones migrades a qui se li denegava el dret al padró.
La tècnica de projectes de La Teulada, Aurora Sáez Rodríguez, recorda que “totes les persones arribades a la ciutat tenen el dret a ser empadronades”. Però segons l’associació, hi ha moltes persones que no se les empadrona perquè no disposen d’un contracte de treball o d’un contracte de propietat o de lloguer. Per això la campanya demana a l’Ajuntament de Tarragona “que posi totes les mesures necessàries per facilitar l’empadronament”, ja que aquest dret no tan sols permet a la persona nouvinguda tenir accés a l’educació i a la sanitat pública, sinó que també pot facilitar l’accés al mercat de treball o a un habitatge.
Canvi de tendència
Naret Ziur explica que, gràcies a la campanya veïnal, “està canviant la tendència i a l’OMAC ja et donen la instància per sol·licitar l’empadronament”. La tècnica de La
Teulada lamenta que, fins ara, “des de l’Ajuntament es negava aquesta realitat; deien que aquesta problemàtica per a empadronar-se no existia i que només afectava a casos puntuals i, per tant, si no hi ha problema, no calia solucionar res ni posar-hi cap mesura”. De fet, durant la campanya es va detectar que des dels serveis municipals s’aconsellava a les persones sol·licitants “que sense un contracte no les podien empadronar i que, en conseqüència, no cali que fessin la sol·licitud”.
La campanya continua el 2024
Aquest 2024, les entitats impulsores de la campanya han fet un traspàs de tota la documentació, material i informació obtinguda al Cafè Migrant de la Red Antirracista, que s’encarregarà de continuar fent aquest treball de seguiment a Tarragona. La campanya rep el “Reconeixement Veïnal” de la CONFAVC
La campanya “Padró per a totes” es va endur el passat mes de novembre un dels Reconeixements Veïnals que atorga cada any la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). En concret, va rebre un l’ACCÈSSIT a la ‘MILLOR LLUITA 2023’ “perquè integra a molts col·lectius, sobretot els més vulnerables, i representa el primer accés i porta als serveis bàsics”.
El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, s’ha mostrat satisfet tant de l’èxit de participació i d’incidència de la campanya veïnal com pel reconeixement rebut en el conjunt de Catalunya.
Entitats col·laboradores
Les entitats participants en aquesta campanya han estat, a més de La Teulada i la FAVT: Fòrum dels Barris-Comunalitat Urbana de Tarragona, Red Antirracista, Associació de Dones Africanes de Tarragona, CONFAVC, Obrim Fronteres, Associació Biafra, Associació QM0 i Associació Ariadna, entre d’altres.
La iniciativa també ha comptat amb el suport d’Acció Social de la Diputació de Tarragona.