Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Eusebio Alonso: “Tenim per finalitat buscar aliments d’allà on sobren i posar-los a disposició de qui no els té”

President del Banc d'Aliments de les comarques de Tarragona

Eusebio Alonso, president del Banc d’Aliments de les comarques de Tarragona. Foto: Julio Collado

Quina funció fa el Banc d’Aliments?

La funció del Banc d’Aliments és molt senzilla. Això ho vam constituir un grup d’empresaris i gent jove amb molta il·lusió que pensàvem que havíem de tornar a la societat tot el que ens havia donat. Vam seguir l’exemple dels bancs d’aliments que hi havia a Europa i vam fer el que a Espanya era el quart o cinquè Banc d’Aliments en aquell moment.

Tenim per finalitat buscar aliments d’allà on sobren i posar-los a disposició de qui no els té. No donem a particulars, sinó a institucions que es dediquen a la caritat. Tenim unes 180 repartides per la província entre Càritas, institucions contra la drogodependència, llars d’avis, menjadors, l’església i un munt de gent que s’encarrega de fer arribar els aliments a qui els necessita. Nosaltres els organitzem i cada dia venen unes 15 i els donem menjar per una setmana.

Al magatzem que tenim a Reus entren aproximadament uns 20.000 quilos d’aliments cada dia que ens dona la Federación Española del Banco de Alimentos (FESBAL) i en surten uns 10.000 quilos. Per això, el control d’entrada i sortida i la classificació dels aliments és una feina duríssima. Aquest és el treball pel qual demanem ajuda a tothom, perquè això és de tots. També vull puntualitzar que els rumors sobre que el menjar es ven són mentida. És cert que hi ha un 2% de gent que ens enganya, però no podem acabar amb l’altre 98% per culpa d’aquest 2% que no sabem qui és entre tanta gent.

Com és possible fer tot això?

Aquesta és una labor extraordinària que, després de 24 anys que portem, considerem que no és possible fer i no sabem com ho hem fet. A veure qui pot donar menjar a 25.000 persones diàriament a cost zero sense que mai faltin aliments. Això ho vam tirar endavant un grup de 10 o 12 persones, però sense la col·laboració dels voluntaris no podríem haver arribat on estem.

A les empreses que creixen molt, els hi augmenten les despeses i els ingressos. El problema és que aquí no tenim ingressos i estem començant a entrar en una fase en què no ens arriben els diners per posar gasoil a les quatre furgonetes que tenim, ni per pagar la factura de la llum, els telèfons, les avaries i totes les inspeccions que passem. Les despeses quotidianes normals d’una empresa ens estan asfixiant.

La iniciativa més important és el Gran Recapte?

El Gran Recapte és una benedicció que va aparèixer un dia que se li va ocórrer a algú. A les comarques de Tarragona vam ser dels primers a fer-ho amb Barcelona, que és qui ho va promocionar als mitjans perquè tingués ressò. Des d’aleshores no s’ha interromput, la resta d’Espanya s’ha sumat a la iniciativa i ara mateix es mouen centenars de milions d’aliments per part de voluntaris.

Quins aliments són els més necessaris?

Els més imprescindibles i necessaris són la llet, l’oli, el sucre o la pasta. Les conserves també són necessàries perquè alimenten i són molt ràpides de preparar.

S’ha incrementat la solidaritat per part de la gent des que el Gran Recapte es va crear fa 10 anys?

La solidaritat no va a més, la recollida sí perquè  cada vegada hi ha més gent que col·labora amb el Gran Recapte. Però, la gent és solidària des del primer moment.

Ha augmentat la demanda d’aliments per part de les entitats benèfiques?

El que puc dir és que desgraciadament no disminueix. A vegades potser som més generosos del que hauríem de ser i donem molt alegrement, però la necessitat existeix. A la gent no li agrada anar a demanar menjar a cap institució. Va haver-hi un moment en què hi havia més tensió perquè hi havia molta desocupació, però igualment ara estem donant menjar per a 25.000 persones cada dia i tenim la impressió que la cosa seguirà així.

És suficient amb un Gran Recapte a l’any?

El Banc d’Aliments, quan el vam crear fa més de 20 anys, va ser dels primers a demanar ajudar als supermercats i a les entitats financeres per poder ajudar-nos a mantenir les despeses diàries. Però ara hi ha 40 o 50 institucions que demanen diners. Així que hem arribat a la conclusió que fem el Gran Recapte una vegada a l’any.

A més, en l’àmbit local, cada quatre mesos fem alguna petició als supermercats d’un o dos dies als cap de setmana per recollir aliments. Mantenim aquest criteri perquè estem molt satisfets amb la quantitat d’aliments que rebem i no podem estar tot el dia demanant. Per això fem només un Gran Recapte a l’any i carreguem 50 camions de tones de menjar que ens duren 3 o 4 mesos.

La gent pot donar menjar al Banc d’Aliments més enllà del Gran Recapte?

Per descomptat. Però preferiríem que si algú s’ha de gastar 100 euros en menjar per portar-lo al Banc d’Aliments, si confia en nosaltres, ens doni directament els 100 euros. Nosaltres li garantim que els gastarem en benefici de la gent, però no quan ho portin si no quan sigui necessari i, per exemple, s’hagi de pagar la factura de la llum. Pot estar tranquil que aquells 100 euros no quedaran en l’oblit, ho tenim tot absolutament auditat i justifiquem tots els ingressos i totes les despeses que tenim.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sant Pere de Ribes emfatitza el rebuig a la violència envers les dones

Notícia següent

El Mercat de Vilanova, cita obligada de La Llotja 2019

Notícies relacionades