Una segona ordre judicial obliga a suspendre els concerts de Patum a la plaça Cim d’Estela

L'Ajuntament traslladarà les actuacions d'aquest divendres al Cine Catalunya i estudia què fer amb les de dissabte

Una segona ordre judicial obliga a suspendre definitivament els concerts de Barraques de Patum programats a la plaça Cim d’Estela de Berga. Arran de les mesures cautelars demanades per la residència d’avis Berga Residencial, inicialment un jutjat de Barcelona havia limitat l’horari dels concerts fins a la 1 de la matinada i que arribessin a un màxim de 80 decibels. L’Ajuntament, però, va interposar un recurs i aquest divendres la jutgessa ha emès una nova ordre demanant la suspensió definitiva. El consistori s’ha mostrat perplex per aquesta decisió i ha decidit traslladar al Cinema Catalunya -la seu dels Castellers de Berga- els concerts d’aquest divendres i està estudiant què fer amb els de dissabte.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, s’ha mostrat perplex per la decisió judicial, ja que assegura que aquest dijous es van complir fil per randa les mesures cautelars marcades pel jutjat: finalitzar els concerts a la una de la matinada i que les actuacions no superin els 80 decibels. De fet, el batlle ha dit que van contractar una empresa externa per fer les medicions i els cossos policials van constatar en una acta que es complien els paràmetres. “Malgrat això, no només no ens quedem amb una mesura cautelar que ja trobàvem injusta, sinó que es fa un pas més i es decideixen cancel·lar els concerts“, lamenta Sànchez.

Davant d’aquesta decisió, l’equip de govern s’ha reunit amb les entitats coorganitzadores dels concerts i s’ha acordat canviar d’emplaçament els concerts d’aquest divendres i traslladar la majoria d’ells al Cinema Catalunya. L’última actuació de les PD Ruïnoses s’ha hagut de suspendre i els concerts acabaran al voltant de les tres de la matinada. De cara dissabte el consistori encara està estudiant en quin emplaçament farà els concerts.

De la seva banda, la regidora de Patum, Roser Valverdre, ha afirmat que quan es va començar a parlar de situar els concerts de Patum a la plaça Cim d’Estel·la es va anar a parlar amb Berga Residencial i “en tot moment la seva visió va ser la de col·laboració”. A més, la regidora assegura que la seva resposta va ser positiva: “Van estar contents que es fessin coses en aquell espai“. Valverdre recorda que la idea de situar els concerts a la plaça Cim d’Estel·la era “descongestionar” la Plaça de Sant Pere en el marc d’una Patum que es preveia multitudinària després de dos anys sense celebrar-se per la pandèmia.

L’alcalde i la regidora de Patum han comunicat aquesta decisió acompanyats de diverses entitats de la ciutat, que col·laboren en l’organització dels concerts. Les entitats han llegit un comunicat on denuncien que la decisió judicial no respon als interessos generals ni del teixit associatiu sinó “a interessos privats i empresarials“. També asseguren que la proposta de les Barraques de Patum “garantia la continuïtat i les activitats” que ofereixen les entitats, ja que s’encarregaven de gestionar les barres.