Jaume Capdevila: ”Falset pot més, creieu-me, pot i mereix més”

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Va trigar, però finalment ha decidit presentar-se a les eleccions, per què?

Doncs perquè entenc que com diu la nostra candidatura Falset pot més, veritablement, pot més i mereix més. Estem segurs d’aportar l’aire fresc, la saba nova, que Falset necessita i que, per tant, serem la sorpresa de les eleccions. Votar Falset pot més és votar en defensa pròpia, en clau de poble per guanyar en progrés i benestar social. Cap altra candidatura pot dir el mateix. 

I quines són les persones que l’acompanyen en aquesta nova singladura com a membres de la candidatura?

Permeti’m que li avanci que estic molt content, realment satisfet, per la llista que hem pogut presentar a aquestes eleccions. Hi ha un nexe, un ADN comú: l’amor i el compromís amb Falset i només amb Falset. Si em permet el paradigma, diríem que Falset primer. I segon i tercer. M’estic referint a persones com la Immaculada Pujol, el Roger Llorens, el Jordi Gimbau o la Maria Teresa Rull. És a dir, persones compromeses amb el seu poble, que viuen i palpiten a peu de carrer. És una candidatura, ho reconec, pensada per guanyar i governar. 

I quina és aquesta singularitat que diu que té la seva candidatura?

Doncs que és una candidatura que no va contra ningú sinó que tenim la voluntat de sumar tothom amb un únic condicionant: que es prioritzin els interessos de Falset. Nosaltres no estem en això per barallar-nos, ni per assenyalar als “traïdors”, ni per tenir paraules de demèrit o de recriminació contra ningú. Tots som Falset, tots volem el millor per als nostres fills i filles i, en conseqüència, entre tots hem de continuar fent avançar aquest poble per la senda del progrés. Això sí, volem que la nostra veu sigui escoltada, anem amb la mà del diàleg estesa i estem disposats a col·laborar amb tothom i, en especial, amb el teixit associatiu de Falset.   

He llegit que les polítiques de joventut seran una de les prioritats del seu programa? 

Ha llegit bé (somriu). Necessitem i volem que la gent jove es quedi a viure al poble i per això cal que l’accés a l’habitatge sigui assequible per al nostre jovent. Sense joventut no hi ha futur per a cap societat. Així mateix, sabem que el futur d’aquesta joventut passa també per disposar d’unes bones eines de comunicació digital. No pot ser, com passa sovint, que falli la cobertura de telefonia mòbil. Aquest jovent de Falset vol solucions i, amb tota humilitat, nosaltres volem apropar-los aquestes solucions començant per posar-los al centre de les polítiques públiques de l’ajuntament. 

Vostè també parla de recuperar l’orgull de Falset, a què es refereix amb això?

A recuperar l’esperit i l’embranzida que ens va fer renéixer quan molts ens donaven per morts. Li podria ensenyar retalls de diaris de principis dels anys 80 que ens assenyalaven com una ciutat i una comarca “mortes”, sense futur, amb la gent jove a l’estampida. I no ha estat així. No ho ha estat gràcies a la determinació i al coratge de la gent de Falset que es va saber reinventar i demostrar al món que un vi de Falset i del Priorat pot competir als millors cellers de Califòrnia o a les millors taules del Japó. En aquells moments això hauria semblat impossible, però la gent de Falset sabem que l’impossible no existeix quan lluitem en defensa de la nostra identitat. I això és, ras i curt, el que nosaltres volem portar a la sala de plens de l’ajuntament: aquest orgull i sentiment de pertinença tan nostre que ha escrit les millors pàgines de la nostra història.

I el partit socialista que té a veure en tot això?

Doncs pel que fa al progrés de Falset té molt a veure. Moltíssim. Va ser un Govern socialista qui va tirar endavant la variant de l’N-420 el que ens va permetre millorar les nostres comunicacions amb Reus, Tarragona i les Terres de l’Ebre esponjant, a més, la circulació pel centre del poble. Van ser Governs socialistes els que van impulsar, per posar un altre exemple, la rehabilitació del castell o la potenciació de la marca Falset vinculada al vi o a l’oli. 

De fet, el PSC sempre ha demostrat que, a diferència del que creuen molts nacionalistes, Catalunya no és una mena de Barcelona ampliada. Les comarques de l’interior i especialment Falset tenen molt a dir, i tenim una singularitat i una rellevància que han de ser respectades. Amb el dinamisme de la nostra gent és possible garantir un creixement econòmic i demogràfic perfectament sostenible. 

Digui’m, breument, per què l’haurien de votar?

Falset és una ciutat  de dimensió humana i aquí ens coneixem tots i totes. Per tant, tothom sap de la meva honestedat, del meu compromís de la meva manera de ser i de fer. Jo no m’he ficat en això per fer carrera i després ser no-sé-què. No entenc l’alcaldia com un trampolí per ser diputat o el que sigui a posteriori. Amb el cor a la mà us dic que estic en això perquè estic absolutament segur que podem avançar molt si fem les coses bé i tenim la determinació de dur-les a terme. El Falset que imagino, creieu-me, serà imparable…