Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Vilafranca commemora el Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI

Avatar photo
Imatge d’arxiu LGTB.

Vilafranca commemorarà el 28 de juny, Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI amb tres actes, una Hora del Conte, una exposició i el passi d’una pel·lícula.

L’Hora del conte, organitzada conjuntament pel Servei d’Igualtat  i LGTBI i la Biblioteca Torras i Bages, tindrà lloc a la mateixa biblioteca dissabte 19 de juny, a les 12h i portarà per títol “Prínceps de princesa”. Anirà a càrrec de Núria Clemares, actriu i narradora. L’activitat està adreçada a infants a partir de 4 anys i a públic familiar.

“Si les noies poden disfressar-se de cavallers, per què els nois no poden anar de princesa o sirena? Els contes Princesa Kevin i Sirenas ens demostren, entre altres coses, que els estereotips hi són per trencar-los. En paraules de la Mercè Otero Vidal: “La coeducació obre pas a la llibertat de ser el que es vulgui ser i com es vulgui ser a nenes i nens, a noies i nois, a dones i homes.”

CONSTRUCCIONS IDENTITÀRIES. Work in progress.

D’altra banda, del 22 de juny al 18 de juliol, la sala dels Trinitaris acollirà l’exposició CONSTRUCCIONS IDENTITÀRIES. Work in progress. L’exposició compta amb la col·laboració del Servei de Cultura i de la Diputació De Barcelona.

Construccions Identitàries és un projecte de la fotògrafa i activista trans* Mar C. Llop on s’exposa la diversitat que existeix entre les persones que s’aixopluguen sota el paraigua de la paraula trans*.

Mar C. Llop és fotògrafa freelance i activista de l’associació de persones trans* Generem!. Ha estat presidenta des de la seva creació el 2015 fins a mitjans del 2018, i torna a és portaveu de la mateixa al Consell LGTBIQ de Barcelona i al consell Nacional formant par dels grups de treball. Tanmateix forma part de la plataforma Trans*Forma la Salut, organització que ha aconseguit canviar el protocol d’atenció a les persones trans*. Ha sigut vicepresidenta de la federació LGTBI.CAT.

El 2019 va rebre el reconeixement del Observatori contra l’Homofòbia amb el premi 17 de maig. El 2016 ha fet la direcció de fotografia i ajudant de producció del llargmetratge documental EnFemme: http://enfemmedoc.com/ sent també una de les protagonistes.

Aquesta exposició, des d’una òptica situada a la quotidianitat, sumada a la perspectiva d’algú que també es troba transitant, pretén apropar-se a la construcció íntima de múltiples identitats. Identitats, però, que no es poden comprendre sense remetre a processos col·lectius, a xarxes de diàleg i lluites, d’aquelles qui estan parlant.

Aquesta exposició forma part de la proposta d’Arts Visuals que organitza el Servei de Cultura de l’Ajuntament i es podrà visitar del 22 de juny al 18 de juliol. L’acte d’inauguració serà el proper dimarts 22 de juny, a les 19.30h, a la Sala dels Trinitaris, amb la presència de l’autora.

Me llamo Violeta

Finalment, dimarts 29 de juny es realitzarà el passi del documental Me llamo Violeta (2019) dirigida per Marc Parramon i David Fernández de Castro, a la Sala Zazie, organitzada per Amnistia Internacional Penedès, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca.

Me llamo Violeta és una producció sobre la transsexualitat en la infància i pre-adolescència. Als sis anys, Ignacio va dir als seus pares “Sóc una nena, em dic Violeta”. Després del xoc inicial, els pares de Violeta decideixen acompanyar-la en el llarg i difícil camí que la portarà, algun dia, a convertir-se en dona. Violeta, com molts altres nens i nenes transgènere, es topa amb molts desafiaments mèdics i legals. Tot i que la percepció social de les persones transgènere a Espanya avança a poc a poc cap a una visió més oberta i tolerant, sovint, el procés està lluny de ser fàcil i encara queda molt de camí per recórrer.

Cal consultar l’horari de la projecció a la cartellera.

La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo, ha destacat que amb aquestes activitats “es vol trencar els perjudicis que encara hi ha al entorn del col·lectiu LGTBI, perquè són moltes les persones que estan patint discriminacions lgtbifòbiques. Fem que el 28 de juny tothom se’l faci seu i sigui un dia de reivindicació i sensibilització”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els voluntaris de Protecció Civil de Tarragona reben una donació de motoserres i desbrossadores

Notícia següent

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol reprèn les visites guiades gratuïtes

Notícies relacionades