Troben plantacions ‘indoor’ de marihuana a diferents municipis de la província de Tarragona

  La Guàrdia Civil de Tarragona en col·laboració amb la policia francesa i policies locals de Cambrils i Calafell ha desarticulat una organització criminal assentada a la província de Tarragona, amb ramificacions a Tarragona, Cambrils, Calafell, El Vendrell, Flix i La Bisbal del Penedès.

  L’organització va ser detectada per agents de recerca de la Comandància a mitjan passat any 2021, que a causa del volum d’objectius i ubicacions que van poder identificar, van requerir la col·laboració de les Policies Locals de Cambrils i Calafell, contactant al seu torn mitjançant els canals habituals de col·laboració amb la policia francesa, sol·licitant el seu suport en trobar-se que la gran majoria dels membres de l’organització identificats posseïen aquesta nacionalitat, malgrat tenir origen albanès, considerant-se que el destí final de la marihuana conreada era França i altres països europeus.

  D’aquesta manera, una vegada oberta l’operació, les diligències van ser presentades en el Jutjat d’Instrucció TRES dels de Reus, que va obrir diligències prèvies per a la recerca de l’organització.

  Aquesta operació ha permès la detenció de 15 persones, una d’elles en territori francès, així com la intervenció de 18.695 plantes de marihuana en diferents estats de creixement, 2,5 kg de cabdells i 25 kg de marihuana ja envasada, 14.560 eur en metàl·lic, així com una quantitat indeterminada de diners en moneda britànica, albanesa i estatunidenques. Un dels integrants de l’organització va ser detingut per la Policia Francesa amb 25 quilograms de marihuana. La valoració econòmica de la droga confiscada hauria pogut aconseguir en el mercat il·lícit un preu superior als quatre milions i mig d’euros

  La recerca desenvolupada per agents de Recerca Fiscal de la Guàrdia Civil en col·laboració amb especialistes en la lluita contra el narcotràfic de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de Tarragona, es va iniciar a primers del passat mes de juliol de 2021. En el transcurs de la recerca es va poder comprovar que l’organització estava totalment disseminada al llarg de la província, havent requerit així la col·laboració de les Policies Locals de Cambrils i Calafell.

  Gràcies a les labors de recerca, es van poder localitzar diferents plantacions custodiades per membres de l’organització. A més, les vigilàncies a les quals van ser sotmesos els seus integrants van permetre definir l’estructura jeràrquica i assumpció de rols de cada membre de l’organització, tots ells sota la figura del considerat líder d’aquesta, individu d’origen albanès, però igualment amb nacionalitat francesa, resident a Calafell.

  Seguint els llits establerts per a la col·laboració amb la Policia Francesa, després de contactar amb l’enllaç policial francès a Barcelona, es va poder finalment detenir a un dels membres de l’organització en Perpignan el passat dia 22 de desembre, trobant la policia francesa a l’interior del vehicle que conduïa 25 kg de marihuana perfectament embalada i preparada per a la venda.

  Les unitats de recerca implicades, considerant que ja s’havia pogut determinar amb exactitud la jerarquia de l’organització i s’havien pogut localitzar cinc plantacions de marihuana radicades a Cambrils, Flix i La Bisbal del Penedès, així com diversos dels domicilis dels membres de l’organització, van sol·licitar de l’Autoritat Judicial competent nou entrades i registres, que finalment van ser acordades pel Jutjat d’Instrucció TRES dels de Reus.

  Durant la matinada del dimecres 26 de gener es va desplegar un complex i ampli dispositiu de 200 agents pertanyents a unitats de reserva especialitzades en entrades i registres, secundades per mitjans aeris, unitats canines i patrulles policials. En els dispositius han col·laborat agents de la policia local de les diferents poblacions, tècnics d’ENDESA. Els dispositius s’han coordinat amb els enllaços policials francesos a Barcelona.

  Cal ressenyar que l’organització es trobava connectada a la xarxa de subministrament elèctric de manera fraudulenta evitant així el cost de l’alt consum d’energia elèctrica que aquest tipus de cultius necessita i les sospites que hagués generat la seva regularització. Els cinc punts de subministrament irregular han originat un frau a la companyia subministradora ENDESA de 253.000 euros amb un consum equivalent al de 234 habitatges.

  Als 14 detinguts a Espanya se’ls imputen delictes contra la salut pública-tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de consum elèctric. S’investiga un possible delicte de blanqueig de capitals
  L’operació ha estat dirigida pel Jutjat d’Instrucció núm.TRES dels de Reus, quedant a la seva disposició tots els detinguts.