Calafell pagarà els tres propers anys 1,7 MEUR d’una sentència que l’obliga a expropiar l’antiga plaça de toros

Els propietaris dels terrenys van denunciar l'Ajuntament perquè no es permetia la construcció d'un residència geriàtrica privada

L’Ajuntament de Calafell assumirà durant els propers tres anys el pagament d’1,7 milions d’euros en compliment d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que l’obliga a expropiar els terrenys de l’antiga plaça de toros del nucli de Segur. Aquest any pagarà gairebé 950.000 euros, l’any següent n’abonarà més de 430.000 i, finalment, el 2019 assumirà els 320.000 restants. Els fets es remunten a una denúncia que la societat Svaina, propietària dels terrenys, va interposar contra l’Ajuntament perquè el Pla General de 1989 qualificava la zona com a espai per a equipaments, sense especificar si havien de ser públics o privats, i això els impedia construir una residència geriàtrica. La situació no es va aconseguir resoldre amb cap compensació d’edificabilitat i el cas va arribar als tribunals, on el jutge ha sentenciat que el terreny és per a equipaments públics i obliga l’Ajuntament a expropiar la finca.
L’antiga plaça de toros està ubicada a l’avinguda d’Espanya del nucli de Segur de Calafell. Es tracta de 6.000 metres quadrats construïts durant els anys 60 a l’interior de l’illa delimitada amb els carrers Brasil, Pinar i Sant Rafael. La zona, però, es troba abandonada en ruïnes des de fa dècades, motiu pel qual els propietaris volien donar-hi un nou ús. El Pla General, però, era ambigu i no es va permetre construir-hi una residència geriàtrica, i el cas va arribar a la justícia.

Ara fa dos anys, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar sentència, condemnant l’Ajuntament a fer l’expropiació dels terrenys ‘de facto’, amb la corresponent indemnització a la societat Svaina. El consistori ha endarrerit al màxim el compliment de la sentència, però aquesta és ara ferma i l’Ajuntament està obligat a acatar-la.

En un primer moment, el govern municipal havia lamentat l’esforç econòmic que suposava el pagament d’1,7 MEUR per a les arques municipals. Finalment, el consistori ha aconseguit tancar un acord amb l’empresa propietària dels terrenys per fragmentar l’import, fet que el govern valora positivament perquè “constitueix un alleujament molt important”.