Miquel Casellas: “Prou coques de Perafita a la Fira del Vendrell”

Imatge de Miquel Casellas. (Cedida)

La història de la Fira del Vendrell és més que centenària i amb el temps sempre s’ha adaptat a cada moment que li ha tocat viure, però ara que estem en el món de la imatge i les estadístiques la cosa ha derivat fins a punts que ja resulten preocupants.

Una fira s’ha fet generalment per mostrar el bo i millor de la localitat i la comarca que l’organitza de cara als seus visitants. Doncs aquí al Vendrell això no ho fem i més de la meitat llarga d’stands són vinguts de fora de les nostres contrades perquè una cosa que no es vol reconèixer però ja fa anys que es manifesta és que a molts comerciants del Vendrell la Fira no els interessa com aparador per als seus productes o serveis. La resposta també està ben clara perquè els resulta molt cara i el benefici que poden aconseguir no es rendible als diners invertits. Aquest és la base que hem de tenir present i a partir d’aquí construïm el futur d’aquesta mostra.

Una altra cosa què perjudica la Fira al teixit comercial de la vila  és que durant dues setmanes el nucli del Vendrell perd molts dels seus estacionaments que són claus per a les persones que han d’anar per alguna cosa al centre de la vila .

Potser el més lògic de tot això seria que la Fira es fes a la Rambla Cañas o en un lloc semblant perquè encara que aquesta mostra no representi el que tenim a casa nostra no suposaria un perjudici per la gent del centre de la vila.

Un altre dels punts febles és que la gent no va a la fira multisectorial perquè no els resulta interessant. Llavors aquí tenim els grans creadors que varen decidir en el seu moment portar la part gastronòmica del Puig i posar-la a la punta de la Rambla per donar vida a tot plegat. La funció aquesta ubicació no és ni més ni menys intentar atraure gent a la Rambla amb l’excusa del menjar i el beure que són un dels principis fonaments bàsics que mou a la gent de totes les edats i condicions.

Això genera que en alguns moments la Rambla quedi totalment saturada perquè es petita per encabir els visitants i totes les taules de la zona  de la Fira perquè  els responsables dels restaurants de tota la vida  no perden pistonada i ja que són aquí volen aprofitar tot plegat per aconseguir més clients..

Quan el tema dels concerts es feia a la plaça de la Sardana hi havia molt més espai i la gent estava molt més a gust que no pas aquí tots juntets perquè les assegurances i matalassos puguin fer algunes vendes i el proper any tornin a casa nostra, no sigui que deixin d’ocupar els cada any menys nombrosos estands de la Fira.

Evidentment que Vilanova i la Geltrú també té una fira semblant, però no comparis el nivell de la capital del Garraf amb el nostre que en el fons tenim una de les rendes per capita més baixes de Catalunya. Aquí està on rauen la majoria d’inconvenients..

Sinó potenciem la gent d’aquí la vila i la comarca amb una Fira adaptada a la seva situació cada any farem una cita més distant de la realitat del Baix Penedès. Mentre els mitjans oficials ens parlaren de glòries i encerts, les realitats dels comerciants de casa nostra apunta totalment al contrari.

Crec que una de les coses més interessants de la Fira es fa a la plaça Nova del Vendrell. Em trec el barret davant d’aquest iniciativa que cada any la veig amb molta participació.

Deixe’m de somiar en coses que no tenim i apostem per allò que podem aportar al nostre entorn. Si la gent del Vendrell, ni les poquetes empreses mitjans que tenim no volen anar a la fira és per alguna cosa. Clar la gent de fora ja ens coneix i ja sap el que oferim que poca cosa té a veure amb la comarca. Hem de ser capaços de fer una Fira del Vendrell del segle XXI adaptada a la realitat i no pas una mena de basar xinès de propostes que estan a tot arreu i no aporten res d’especial.

La gràcia de la Fira està  a la plaça Nova i les activitats culturals que es realitzen i a la plaça Vella i a molts altres llocs de la vila protagonitzada per molta gent, però aquesta fira multisectorial que ens volen vendre ja fa anys que ha quedat en desús. Aquí al Vendrell el que triomfa és el menjar i beure com a tot arreu, doncs anem per això o busquem un sistema més econòmic perquè vingui la gent de la vila i comarca a mostrar les seves ofertes. Prou coques de Perafita al Vendrell tenint forns com els que tenim a casa nostra. Per favor.

Miquel Casellas