Miquel Casellas: “2019- 2023 al Vendrell. La legislatura fluïda”

Imatge de Miquel Casellas. (Cedida)

El Vendrell hem passat d’una legislatura ancorada en el temps, sense cap ganes real de tirar endavant i deixant que s’anessin acumulant les problemàtiques posant en practica aquella dita popular de qui dies passa anys empeny amb tot el seu sentit més ampli. Tenia l’excusa perfecte d’anar pagant el deute de la pèssima gestió municipal que els mateixos partits varen fer uns pocs anys enrere estirant més el mà que la màniga. L’actual equip de govern i en general tot el consistori ja pujat a una mena de Dragon Khan invisible que tenia guardat a les golfes del consistori  i que els darrers 4 anys ningú ni que existia i s’han posat a treballar per intentar desembossar el camí polític que estava ple de males herbes i pedrotes per fer que les coses bàsiques vagin fluint amb normalitat i ocupant la resta del  temps en allò que costa més d’endegar.

El recent estrenat nascut l’any que Franco va morir anava marcant paquet amb un pacte de bones intencions on l’única cosa clara és que el representant d’AVP el votés a ell com a nou batlle i evitar la realització  d’algun efecte pinça com algun cop ha passat en altres localitats properes com Calafell no fa gaires legislatures. En aquesta també hem pogut veure aquest fenomen en algun municipi intern de la comarca.

Després d’això van aparèixer les dues pubilles de Ciutadans que es van sumar al pacte de govern amb les respectives competències dins aquest distribució parcial de competències municipals que a mesura que passaven  els dies s’anaven omplint les caselles buides amb les corresponents carteres com uns mots  encreuats fets poc a poc, sobre la marxa segons les exigències de cada moment. Tot i que el pacte amb el partit de les platges tenia un contingut molt general i bàsic aquest altre si es que hi ha alguna cosa escrita a part de les paraules d’entesa no ha transcendit. Haurem d’esperar a l’actualitat que vagi desvetllant allò que amaga aquesta acord entre les dues forces nacionalistes que ja feia anys que es feien l’ullet al consistori local. De moment, tenim un càrrec de confiança per nomenar i una tinença d’alcalde. A veure si hi ha alguna cosa més a la caixa de les sorpreses d’aquesta relació totalment previsible en àmbit local.

Quan tot just es passava en un ple anti natura d’un mes d’agost el sou del regidors consistorials inclòs el número 1 de la llista de la llista de les platges resulta que ja havia quedat obsolet perquè aquest efímer representant que només va anar a un ple ja havia presentat la dimissió per motius personals i li havia passat la papereta a la següent de la llista. Aquesta nova presumpta regidora fins el ple de setembre no podrà assumir el càrrec que li pertoca. Mentrestant tot això passava en el costat dels poderosos, l’oposició també patia una baixa quan la líder d’un de les seves formacions va decidir tornar a la seva rutina laboral i sembla que així renunciava a la seva carrera política local. Ara falta que la seva substituta també assumeixi el càrrec i veure com s’ho maneguen els dos regidors en el seu paper polític.

Mentre passava tot això també hem tingut a part d’un ple a l’agost que feia anys que no succeïa  en circumstàncies normals un ple en una tarda de dissabte de juliol abans de la festa major de Santa Anna. Una cita en dia d’omplir la nevera que jo no havia vist mai excepte en els plens d’investidura d’alcalde del nou mandat que ve marcat per llei en els meus 20 anys i escaig treballant a l’administració pública.

Mirant amb certa curiositat encara es poden donar moviments dins els partits i alguna formació que està al mig de tot plegat encara no seria estrany que s’unís a la coalició majoritàriament constitucionalista amb els veïns de les platges. Només cal llegir entre línies el que diu l’actual batlle. Aquesta és una maniobra que caldrà esperar després de la calor i veure si aquest pas al costat com va fer el Mas en el seu moment té efectes secundaris al Vendrell o es queda aquí. Aquesta legislatura pot donar molt de si amb dues peces claus com el un poder amb un partit que és el PSC i una oposició amb un partit molt clar amb una clara majoria, però la resta pot anar tot fluctuant una mica en vers aquests dos punts de referència de la política local. Molt curiós que només hi hagi un regidor del Vendrell dels 33 que hi ha al Consell Comarcal, una xifra simbòlica més que una altra cosa.  Aquest és un resum dels primers passos d’aquesta legislatura, però potser quan ho llegeixi el lector ja tindrem capítols nous perquè tot presumptament flueix. Encara no portem dos mesos de l’elecció d’alcalde. La cosa pot donar molt de si.

Miquel Casellas