Dolors Carreras: “Estar al costat de les famílies de Cunit és el nostre principal objectiu”

Entrevista a l'alcaldessa de Cunit

Imatge de Dolors Carreras, alcladessa de Cunit. CEDIDA

Quina valoració fa del que va de mandat fins al dia d’avui?

En primer lloc, gràcies per donar-me aquest espai en el vostre mitjà de comunicació. Des de l’inici de la legislatura, la gestió municipal ha estat marcada per dos aspectes: el primer, començar a establir les nostres línies d’actuació, i el segon evidentment la pandèmia de la Covid-19. Aquest virus també ha posat a prova a les administracions, com a Ajuntament, hem hagut de reaccionar d’un dia per l’altre, fent girs a les prioritats que teníem fa un any i mig, i establint la salut i l’atenció social com a objectiu principal.

Després d’abandonar l’alcaldia de Cunit el 2007 i estar anys apartada de la primera línia política, ha trobat molts canvis a l’Ajuntament en aquesta nova etapa?

L’ajuntament ha canviat pel que fa a la forma de treballar, l’administració electrònica ens ofereix mètodes més còmodes, però encara queda camí. Nosaltres apostem per la transparència, per primer cop aquest 2020 hem obtingut el segell infoparticipa; i les noves tecnologies ens permeten tenir nous mètodes per estar més a prop dels nostres veïns i veïnes.

Han pogut tirar endavant alguns projectes que tenien previstos?

Si, tot i la frenada que ens ha provocat la pandèmia i les restriccions, hem pogut tirar endavant projectes com el de la Fibra Òptica, amb el qual podem dir que la totalitat de la població acabarà tenint aquest tipus de connexió de qualitat a les seves llars, avui en dia tan necessària. Un dels nostres objectius era i és millorar la imatge de municipi, per això incentivarem a partir del proper any el reciclatge bonificant a tothom la taxa de la brossa al 50% justificant 12 viatges a la Deixalleria, i crearem una de nova que serà automàtica.

La dinamització social i la participació de la ciutadania en la vida de municipi és vital, per això estem molt contents de comptar amb entitats culturals, esportives… que formen part del dia a dia i que aporten el seu gra de sorra tan important avui en dia. Hem potenciat els Centres Cívics com a espais on gaudir del lleure oferint cada cop més i més atractius tallers i activitats.

Estar al costat de les famílies de Cunit és una de les nostres prioritats que hem posat al capdavant i, amb la gestió de la pandèmia, aquest és el nostre principal objectiu. No deixar a ningú enrere i atendre les necessitats. A partir del proper 1 de desembre comptarem de nou al municipi amb el servei de bus urbà, recuperant un servei que no existia a Cunit des de fa anys. Es tracta d’un servei demandat per la població que de mica en mica adaptarem a les necessitats de la població.

Quin impacte ha tingut la Covid-19 al municipi?

A nivell sanitari, els contagis i les situacions s’han gestionat com arreu a través dels sistema públic de salut.

L’impacte econòmic ha estat evident pel sector de la restauració i del petit empresari i comerciant. Per això hem tirat endavant línies d’ajudes especials per ajudar a pal·liar els efectes d’aquesta pandèmia. I també d’altres destinades a les famílies que de cop han vist perjudicades les seves economies domèstiques.

El rebost de l’Ajuntament està a ple rendiment i, per sort, comptem amb voluntariat que ens està donant un cop de mà, de forma solidària. El voluntariat va ser clau en el primer confinament. I ho hem d’agrair de nou moltíssim. Persones que cosien bates, mascaretes, persones que portaven menjar, medicaments…

Persones que volen ajudar als seus veïns i veïnes i que amb el suport de Creu Roja, podem cobrir les necessitats que han sorgit. Tot plegat de forma coordinada amb els Serveis Socials municipals del Consell Comarcal del Baix Penedès.

Des de l’Ajuntament quines ajudes socials i econòmiques s’han impulsat per pal·liar els efectes de la pandèmia?

Des del primer dia hem apostat per estar al costat dels col·lectius afectats. Hem creat línies d’ajuts d’emergència tant per famílies com pels petits empresaris, a banda d’atendre cada dia les necessitats urgents que han patit famílies. La frenada de l’economia ha tingut efectes importants i conscients, vàrem canviar el Pressupost d’enguany per a fer front a aquesta situació i de cara al proper any, hem mantingut aquestes línies d’actuació com a prioritàries.

Com a Ajuntament hem hagut de fer front a una alta despesa que no comptàvem com les desinfeccions intensives i diàries i tota la posada en marxa de les escoles i centres docents, tant amb personal com amb recursos sanitaris.

Hem buscat en l’època més dura, material sanitari per les tres residències que tenim al municipi. Cada dia hem estat en contacte, les tres gerències es mereixen el nostre reconeixement i la seva dedicació amb els seus residents.

Una de les polèmiques sorgides, sobretot a partir de la fase de desescalada, va ser el fet de pertànyer a la regió sanitària del Garraf, tot i ser del Baix Penedès. Això va generar molta confusió i queixes entre els veïns i veïnes. Per què es produeix aquesta situació i quins beneficis té pertànyer a la regió sanitària del Garraf?

El fet de pertànyer a la regió sanitària del Garraf (Barcelona Sud) ens marcava restriccions i normatives diferents i a un altre ritme que la resta del Baix Penedès que és la nostra comarca. Des de l’Ajuntament de Cunit vam informar diàriament i puntualment a través dels nostres canals de comunicació buscant la informació de les fonts oficials i ho seguim fent, de tot allò que es pot fer i del que no està permès en cada moment.

Més que beneficis o perjudicis el que sí que demanàvem era que es reconegués les característiques del nostre municipi i de la zona sud de la regió sanitària, molt diferent a la part nord del sector.

Quina valoració fa de la temporada turística?

Ha estat una temporada estiuenca molt familiar. Normalment ja ho és, però aquest any especial les famílies han pogut gaudir de les nostres platges, a les quals vam fer un esforç especial per tenir-les amb els serveis i les mesures de seguretat per poder gaudir-les tranquil·lament. L’ajuntament va acordar no celebrar ni Festa Major ni cap acte lúdic, cultural, per prevenció i amb la responsabilitat de protegir la salut de tothom.

A principis de setembre es va anunciar la suspensió del Carnaval de 2021. Per què han pres aquesta decisió amb tants mesos d’antelació?

Quan prenem aquest tipus de decisions, igual que vam fer a l’estiu, pensem en primer lloc amb la seguretat i la salut de la ciutadania. Creiem que és moment de cuidar-nos d’aquesta manera, de repensar el dia a dia. Va ser trista aquesta decisió també, però això no vol dir que deixem de sentir el Carnaval ni molt menys. No podrem fer Rua, però caldrà repensar una nova manera de gaudir de les nostres tradicions i de les nostres grans festes.

En aquest sentit, també es plantegen tornar a suspendre la Feria de Abril com ha passat al 2020?

Anem amb el calendari a la mà. Ara estem planificant la campanya de Nadal-Reis. De la mateixa manera, prioritzant la salut, estant al costat de les famílies i promocionant el nostre comerç local. Per la Feria de Abril encara queda, però sigui com sigui seguirem prioritzant la protecció de la salut.

En l’àmbit educatiu, el curs passat van denunciar una saturació a les escoles i a l’institut. S’han pres mesures per evitar-ho?

Ara mateix continuem amb la matrícula viva que no permet fer una previsió real de matriculació. Hi ha un problema evident que el departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha de solucionar. Tenim l’Institut Ernest Lluch amb més de 800 alumnes i amb uns mòduls addicionals que el departament va instal·lar el curs passat.

Cunit està acollint a moltes famílies nouvingudes i necessitem que el departament ens posi damunt de la taula solucions en aquest sentit. Un dels efectes del confinament passat també és aquest, persones que volen deixar de viure a les grans ciutats per venir a municipis com el nostre.

Per acabar, en quina situació es troben les obres de millora de la C-31?

Ara mateix amb la previsió que comencin aviat segons la direcció General de Carreteres de la Generalitat. Esperem aquesta obra tan necessària fa molt, massa diria jo. Entenem la situació d’aturada general arran del confinament, però creiem que s’ha de prioritzar l’inici de les obres pel bé i la seguretat de tothom.