Josep Maria Ribas deixa l’alcaldia de Sant Sadurní

El rellevarà en el càrrec Ton Amat fruit del pacte de govern entre el ERC i Junts per Sant Sadurní

Un emocionat Josep Maria Ribas va presentar la seva renúncia a l’alcaldia de Sant Sadurní en el ple extraordinari i urgent convocat aquest dimecres; també renunciarà a l’acta de regidor en el darrer ple ordinari de l’any i abandonarà així la política municipal després de 18 anys i mig a primera línia.

El rellevarà a l’alcaldia Ton Amat -com a resultat del pacte de govern entre ERC i Junts per Sant Sadurní- que prendrà possessió del càrrec en el ple d’investidura que tindrà lloc el proper dissabte 18 de desembre a La Fassina.

Al ple hi van assistir familiars, amistats i companys i companyes de partit de Ribas, entre els quals Joan Tardà, ex diputat d’ERC al Congrés.

L’alcalde va explicar que el projecte de govern tindrà continuïtat, malgrat el canvi d’alcaldia; va recordar com la pandèmia va tergiversar els plans i els va obligar a adaptar-se a una nova i desconeguda realitat; va tenir unes paraules de record per les famílies de les persones que han mort a causa del virus “La pandèmia ha fet molt de mal a Sant Sadurní“; i va fer balanç dels projectes que s’han realitzat o que s’estan duent a terme des de l’inici de mandat el juny de 2019: el nou equipament d’Acció Social, l’Arxiu Municipal i la nova seu de l’Escola d’Adults, la coberta del pavelló de l’Ateneu en 1a fase, el passatge Santa Eulàlia, la remodelació de La Fassina convertida en Cava Centre, el traspàs de l’Intermunicipal a la Generalitat, l’adquisició dels terrenys per arranjar i ampliar el Cementiri de Monistrol, la futura remodelació de la Casa dels Avis, la licitació dels vestidors del camp de futbol, l’arranjament de la plaça parellada i futures obres a la plaça del Pont Romà o el projecte participatiu per decidir els usos de Can Guineu, entre d’altres.

Agraïments

Ribas va explicar que apartar-se de la política municipal “ha estat una decisió difícil, però és un bon moment per plegar i deixar el relleu als més joves”. 

Va tenir paraules d’agraïment per a totes les persones d’ERC que el van motivar a entrar en política i que l’han acompanyat en aquests més de 18 anys, sobretot a la secció local d’ERC i als companys i companyes regidors amb qui ha compartit aquest viatge;  al personal de l’Ajuntament que l’ha ajudat en la seva tasca; als regidors i regidores actuals, a cadascun dels quals va dedicar unes paraules; a la seva família, les seves filles i sobretot a l’Imma, la seva dona “sense la qual res d’això no hauria estat possible”. I es va emocionar en un especial agraïment a Isidor Rando, Joan López, Rafa Berlanga, Salvador Domènech, Berta Camps i Francesc Carafí“regidors i regidores que han estat companys i que ens han deixat massa joves, quatre d’ells en aquest mandat. A tots ells gràcies”.

Josep Maria Ribas va finalitzar fent esment al seu primer parlament com a alcalde: “En aquell discurs inicial deia: al poble de Sant Sadurní li demano perdó d’avançades pels errors que pugui cometre, que sigui crític i participatiu. M’agradaria sortir d’aquesta alcaldia una mica més savi. Crec que ho he aconseguit”.

Torn de paraula

Al torn de paraula dels portaveus de cada grup polític i altres regidors i regidores es van sentir sobretot discursos de reconeixement a la feina feta i a la vocació de servei públic i sobretot al caràcter proper i amable de de Ribas.

Carles Jiménez (PP) va agrair la seva tasca i el seu talant conciliador “com a capità d’aquest equip que es diu Ajuntament de Sant Sadurní i vila de Sant Sadurní. Hem estat molt atents a la gestió feta” i ha destacat la mà estesa i l’escalf que ha trobat sempre en la seva persona.

Arantxa molina (Sant Sadurní En Comú), també va agrair el seu escalf i la seva ajuda quan va començar en un moment tan complicat a causa de la mort prematura del regidor Rafa Berlanga; i li va dedicar un sincer agraïment pels anys dedicats al poble de Sant Sadurní i li va dedicar molta sort “espero que ens veiem pels camins de la vida”.

Més crítica va ser la portaveu de la CUP, Arantxa Fernández, en la gestió conservadora dels darrers anys i en la vessant política “ens hagués agradat que virés una mica més a l’esquerra”, malgrat que va agrair el fet que fos ell l’alcalde de l’1 d’octubre i qui va haver d’encapçalar la lluita contra la pandèmia.

I especialment dur amb la gestió de l’alcalde va ser Pedro Campos (PSC) que va fer una valoració política de la seva estada a l’Ajuntament, li va retreure com a portaveu del grup socialista que no deixa una bona herència, malgrat deixar un ajuntament molt sanejat econòmicament “el temps s’ha aturat en aquest ajuntament” els diners haurien d’estar al carrer i no al banc”  i el va acusar de traïció per la moció de censura que es va fer a l’aleshores número 1 del partit, Susanna Mérida. Malgrat això, va agrair-li els anys dedicats al poble de Sant Sadurní. La també regidora del PSC Cristina de la Cruz va voler acomiadar-se de Ribas dient que té envers la seva figura “sentiments contraposats” però agraint-li el tracte, el temps compartit i el fet de tenir sempre la porta oberta.

Ton Amat, (Junts per Sant Sadurní) que serà alcalde en funcions fins al proper dissabte 18 de desembre, dia en què prendrà possessió oficial del càrrec, va agrair a Ribas els quatre mandats dedicat al servei públic i va fer un balanç positiu dels dos anys i mig de govern compartit. També va destacar la gestió de la pandèmia i el compromís de Ribas amb el procés “agraïm la feina feta i la valentia. Amb responsabilitat li agafo el relleu”Xavi Rodríguez va destacar també la vessant més humana de Ribas i la seva col·laboració en tot moment: “He trobat un company i una persona compromesa. Gràcies Josep Maria”.

Els companys de partit de Ribas van voler dedicar-li també paraules d’estima i van coincidir en que el punt d’inici de tots ells va ser l’1 d’octubre.

Meritxell Borràs, molt emocionada, va agrair-li la confiança, l’aprenentatge i el fet d’haver trobat en l’equip “una segona família”. No és un adéu, és un seguirem treballant pel que volem”.

Pere Vernet va destacar les qualitats que l’han caracteritzat: “has estat un bon líder, has cuidat cada detall, amb naturalitat, un alcalde de proximitat”. “Podem dir orgullosos que ets el nostre pare polític, som una família i és mèrit teu i aixó sempre t’ho haurem d’agrair”

Marta Castellví va agrair-li els consells, l’experiència i saviesa: “mai et podré agrair la confiança absoluta i aquesta oportunitat”. Has estat el millor pare polític que podia tenir.

Carles del Amor va recordar que amb ell ERC va tornar a guanyar les eleccions “Has estat un bon mentor, t’has guanyat el respecte de molts” i va parlar de “seny i concòrdia”

El ple, amb absència de la regidora Laura Salvador i de la Interventora Núria Balmes per motius de salut, va acabar amb un llarg i sentit aplaudiments dels assistents.