Endesa reforma una línia a la Bisbal del Penedès per protegir una parella d’àguiles

La Companyia ha invertit 22.000 euros en l’adaptació de diversos suports elèctrics ubicats als entorns del polígon d’Idiada, als afores del municipi

No arriba tots els dies una jove parella d’àguiles cuabarrades a una zona urbanitzada i de gran activitat humana com el polígon d’Idiada, als afores de la Bisbal del Penedès, al Baix Penedès. Per això, per contribuir a garantir la seva seguretat, Endesa ha invertit un total de 22.000 euros en la reforma de la línia de mitjana tensió que dona subministrament elèctric a la zona. Es tracta d’una actuació realitzada de manera coordinada i atenent les indicacions del Cos d’Agents Rurals i l’Institut per la Conservació dels Rapinyaires (ICRA), que van detectar l’arribada de les aus a la comarca i vetllen pel seu benestar.

Concretament, Endesa ha reformat un total de 12 torres de la línia elèctrica, aquells detectats com a més sensibles per a la jove parella. En cadascuna d’elles, la Companyia hi ha instal·lat uns nous dispositius protectors que augmenten la distància entre els elements en tensió de la infraestructura. D’aquesta manera, es garanteix una posada segura i sense cap risc de contacte elèctric, d’aquestes aus de gran envergadura.

Aquesta nova parella s’afegeix a les dues que ja viuen a la comarca del Baix Penedès. Segons apunta l’ICRA, estarien establertes a les serres properes del municipi de la Bisbal del Penedès, però anirien a caçar als entorns del polígon d’Idiada (que toca amb l’autopista) per l’abundància de conills en els conreus de la zona. La seva activitat caçadora beneficia, doncs, la bona salut de les collites. Des de l’ICRA s’ha informat tant a la Societat de Caçadors de la Bisbal del Penedès com a d’altres entitats que desenvolupen la seva activitat a la zona de la presència d’aquestes aus i de la necessitat de preservar-les.

Actuacions com aquesta, de gran repercussió per a la fauna autòctona, posen en evidència els beneficis de la coordinació entre empreses i administració pública per vetllar pel nostre entorn. Fa unes setmanes, Endesa anunciava la signatura amb la Generalitat de Catalunya d’un conveni de col·laboració, el primer d’aquestes característiques que es signa a casa nostra, amb l’objectiu comú de mitigar els riscos de les aus a la xarxa elèctrica, especialment d’aquelles espècies catalogades com a amenaçades.