Vilanova i la Geltrú impulsa un Festival del Xató més autèntic i compromès amb la seva tradició i el seu futur

Aquest esdeveniment no només reivindica un plat identitari, sinó que vol consolidar-se com un aparador gastronòmic i turístic de Vilanova

23 de novembre de 2025 a les 17:47h

Aquest diumenge s’ha celebrat al Mercat de Mar la 41a edició del Festival del Xató, una cita clau per a la gastronomia i la identitat local que enguany es combina amb el 28è Concurs Nacional de Xató Pere Tàpias. L'esdeveniment començava a les 11 h amb una benvinguda institucional, seguida de l’arribada dels participants i els membres del jurat per donar pas al concurs. 

La vintena de participants, alguns d’ells repetidors d’edicions anteriors, d’altres debutants i apassionats de la cuina, han tingut una hora de temps exacta per elaborar el seu xató particular. Ajudats amb els estris de cuina i portant la fórmula preparada de casa, es tractava d’aconseguir trobar el plat més ben elaborat. L’objectiu era evident: preservar i difondre l’autèntica manera de fer el xató de Vilanova i la Geltrú. 

El jurat ha valorat el sabor, l’equilibri de la salsa, l’autenticitat de la recepta i el conjunt del plat. S’han atorgat 3 premis que incloïen dotació econòmica i la distinció més prestigiosa per a qualsevol concursant: la gorra de mestre xatonaire, símbol d’excel·lència en aquest concurs. L’ocasió d’enguany s’han endut els premis la Jana Mirabent, com a primera classificada, en segon lloc en Julio Millán i la tercera posició ha sigut pel Miquel Pulido. 

festival xato vilanova

El xató, producte clau 

Un cop finalitzat el concurs i després que el jurat fes la tria del millor xató, entre les 13:00 h i 14 h s’ha realitzat un col·loqui amb noms rellevants de la ciutat, com l’alcalde Juan Luis Ruiz, la regidora de Projecció de Ciutat Anna Ribera, i la xatonaire d’honor d’enguany, Maite Castillo, directora del Museu del Ferrocarril. 

Una de les idees més repetides durant la ponència era valorar un dels plats més característics del territori com passa també amb altres productes arrelats i de proximitat com els espigalls o la gamba vilanovina: “A més a més, ens identifica i connecta directament amb el patrimoni cultural i amb el nostre Carnaval”, considerava Ribera. Seguidament, s’ha donat pas al lliurament dels diferents diplomes als participants i els premis als tres primers classificats. L’alcalde també ha remarcat que el xató és “un plat que ha viatjat de l'àmbit local al global i ha esdevingut patrimoni culinari, cultural i mediterrani perfectament compartit en el territori”. 

Festival xató vilanova

En aquest 2025, amb el reconeixement gastronòmic de Catalunya, el festival reforçava el xató com un exemple d’èxit col·lectiu, fidel a la seva essència casolana i alhora present a les taules més selectes, reafirmant-lo com un símbol arrelat i compartit del territori. 

Tradició, producte i festa

Per a molts, el festival és molt més que un tast. Sens dubte una oportunitat per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic xató de Vilanova i la Geltrú i gaudir d’unes tapes elaborades amb ingredients de proximitat, oferts pels paradistes del mercat. 

Entre les opcions disponibles hi ha els menús de Càtering Caserco (escarola, anxoves, tonyina, bacallà, olives, pa i coberts), que es venien a 10 €, i també racions sense gluten, especialment per a celíacs. A la festa gastronòmica també s’hi ha afegit la música en directe i una fira de productes locals per dinamitzar l’economia del mercat. 

festa xato vilanova

Arrels històriques i simbòliques 

L’origen del xató està íntimament vinculat amb el món del vi i amb les tradicions del Carnaval local. La història etimològica ens remunta fins a l’antiga cerimònia d’aixetonar la bota, que ve a ser col·locar una petita aixeta per extreure vi. 

D’aquí es va originar la paraula “xató” i va marcar la celebració amb un àpat de salats: anxova, tonyina, bacallà, escarola i olives, amanits amb una salsa amb influència àrab. En el passat, les xatonades familiars es complementaven amb truites i una coca de llardons per postres. 

Un festival amb visió de futur 

Aquest esdeveniment no només reivindica un plat identitari, sinó que vol consolidar-se com un aparador gastronòmic i turístic de Vilanova. L’objectiu implica destacar la riquesa dels seus productes locals i projectar la cuina vilanovina més enllà del mercat del barri. A més, la inclusió de racions sense gluten avalades per l’Associació de Celíacs de Catalunya mostra un compromís amb la inclusivitat i l’adaptació de la tradició a nous públics. 

Amb aquesta combinació de tradició, cultura i sostenibilitat, el Festival del Xató continua sent un element clau de la identitat de Vilanova i la Geltrú, reforçant el seu llegat com a punt de trobada entre gastronomia i patrimoni.

Sobre l'autor
alvaro ramirez
Álvaro Ramírez
Veure biografia
El més llegit