L’episodi de pluges intenses del passat 12 de juliol, provocat per una DANA, ha deixat una empremta a Vilafranca del Penedès. Amb fins a 170 litres per metre quadrat registrats en poques hores, la tempesta va col·lapsar diversos punts de la ciutat i va afectar greument equipaments essencials com l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès i el complex aquàtic municipal.
“Va ser una situació molt crítica. No només per la intensitat del fenomen, sinó perquè va posar en risc serveis bàsics”, ha explicat l’alcalde Francisco Romero durant una trobada amb els mitjans de comunicació al Vinseum per fer balanç del primer tram de mandat.
L’Hospital Comarcal, el més afectat
L’aigua va entrar per diversos punts del recinte hospitalari, causant afectacions a urgències, consultes externes i zones de serveis logístics. Això ha obligat a reprogramar centenars de visites, desplaçar serveis a altres espais i activar circuits alternatius per garantir l’atenció mèdica.
“El més crític va ser l’hospital. La resposta dels professionals ha estat exemplar, però l’impacte logístic ha estat molt complicat”, ha dit Romero, que ha avançat que l’obertura completa dels espais afectats podria completar-se durant la primera quinzena d’agost, tot i que encara falta una data definitiva que es tancarà en la reunió prevista amb el consorci sanitari.

Les consultes externes s’han pogut planificar en més del 90% dels casos, fet que facilita la gestió del servei. Pel que fa a les urgències, es manté una mitjana del 30-40% que requereixen ingrés, les quals es deriven als hospitals de la vegueria i zona metropolitana segons disponibilitat. Les urgències lleus es tracten al CAP, des d’on es fan les derivacions necessàries.
Una de les tasques més complexes és la revisió i reparació del sistema d’aigües de l’hospital, per garantir la qualitat, seguretat i pressió adequades, especialment en serveis sensibles com la diàlisi. També s’està treballant en la reposició de quiròfans i material mèdic de precisió. Mentre aquest no s'aconsegueix, s'estàn tramitant contractes de lloguer urgent.
Les queixes del comitè d’empresa
Romero ha fet referència a les crítiques del comitè d’empresa, que ha denunciat manca d’informació i insuficients compensacions per als treballadors afectats pels canvis i desplaçaments. “És normal que el comitè defensi els seus treballadors. He demanat que se’ls tingui en compte en totes les reunions i decisions futures. Han de ser part de la solució”, ha assegurat l’alcalde, que també ha destacat la necessitat de mantenir un bon ambient i treballar en equip per afrontar aquesta crisi.
El complex aquàtic, tancat per danys tècnics
El complex aquàtic municipal, situat a prop de zones sensibles, va patir desperfectes importants, especialment en el sistema elèctric i circuits de depuració. Les instal·lacions van quedar inoperatives durant diversos dies, afectant centenars d’usuaris en plena temporada d’estiu. Tot i que ja s’han pogut obrir parcialment les piscines d’estiu, les piscines climatitzades i altres zones cobertes trigaran setmanes a recuperar-se.
L’Ajuntament està realitzant una revisió estructural exhaustiva del sistema de drenatge de la zona per evitar futurs danys. Paral·lelament, s’ha fet un gran esforç per garantir que els casals d’estiu, tant municipals com privats, puguin disposar d’accés a les piscines d’estiu.

Noves mesures de planificació i prevenció
Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament ja ha posat en marxa diverses accions per prevenir i minimitzar els efectes de futurs fenòmens climàtics extrems, entre les quals destaquen:
Intensificació del manteniment preventiu de la xarxa de clavegueram, embornals i infraestructures sensibles, especialment en zones d’accés difícil, coordinat amb l’empresa municipal Aigües de Vilafranca.
Revisió i actualització dels plans de protecció civil i emergència local, amb simulacions més freqüents i realistes que impliquin bombers, Mossos, serveis sanitaris i d’emergències.
Millora de la coordinació amb la ciutadania per garantir que les alertes i protocols es coneguin i es respectin, amb campanyes de sensibilització i formació.
Auditories estructurals dels equipaments més exposats i reforç d’infraestructures estratègiques, com hospitals, escoles i centres d’atenció a persones grans, per adaptar-los als nous escenaris de canvi climàtic.
Estudi i implementació de millores en el drenatge de zones urbanes i perifèriques, treballant conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua per incorporar dades actualitzades sobre inundabilitat.
“Hi haurà un abans i un després en la manera com dissenyem i protegim aquests espais. El canvi climàtic és una realitat, i no ens podem permetre tornar a viure un episodi com aquest sense estar preparats”, ha conclòs l’alcalde Francisco Romero.